SENTIMENTUL de DIMINEAȚĂ: Începe săptămâna contradictorie promisă vineri

Auspiciile internaționale sub care începe săptămâna confirmă estimările „brokerului de vineri“: „Piețele externe sunt predispuse să marcheze profituri. Piața noastră este afectată de lipsa de încredere în viitor. Va urma o săptămână contradictorie și săracă“, mărturisea, vineri, pentru ECONOMICA.NET, Marcel Murgoci de la firma de brokeraj Estinvest.  Omologii din Melbourne ai românului îi dau dreptate azi.
Adrian N. Ionescu - lun, 24 sept. 2012, 06:27
SENTIMENTUL de DIMINEAȚĂ: Începe săptămâna contradictorie promisă vineri

Piețele asiatice au deschis săptămâna cu scăderi, marii jucători de acolo invocând argumentul „de serviciu“ al crizei europene.

„Este mai probabil să urmeze o perioadă de consolidare în luna viitoare. În Europa lâncezesc ceva provocări privind criza datoriilor, iar sfârșitul trimestrului impune ajustări fine ale portofoliilor, ceea ce presupune operațiuni de încasare a profitului (din achiziții anterioare, n.r.)“, a declarat șeful investițiilor strategice  de la  filiala UBS din Melbourne, pentru Bloomberg.

Ce zicea Marcel Murgoci, vineri, pentru ECONOMICA.NET, în SENTIMENTUl de VINERI?

Expectativa care caracterizează evoluția piețelor externe nu va ajuta la lămurirea incertitudinilor românești, în condițiile în care „cam lipsesc banii străinilor, motorul bursei de la București“.

Și:

În săptămâna viitoare (care tocmai a început, n.r.) nu se întrevăd motive serioase, pe piețele externe , nici pentru cumpărători, să-și asume poziții „long“ (de cumpărare, n.r.) și nici vânzătorii nu par îndemnați de ceva să ia poziții „short“ (de vânzare, n.r.), pentru a încasa profiturile de pe urma creșterilor din ultima vreme. Jucătorii stau la pândă, în așteptarea unui stimulent pentru alegrea unei direcții sau alteia“.

 

Reperele tehnice

… din SENTIMENTUL de VINERI sunt neschimbate.

Cel mai nervos indice de la Bursa din Bucureşti, BET Fi, al SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, înepe săptămâna de deasupra pragului de rezistenţă la creştere de la 24.000 de puncte, după o creștere, vineri, de 0,45%.

Atâta vreme cât indicele stă deasupra rezistenței menționate, tendinţa de creştere are şanse de consolidare.

Indicele BET Fi este susţinut de niveluri de prețuri  suport pentru creştere şi se luptă cu rezistenţe împotriva creşterii la niveluri superioare. (v. Capitolul „DIDACTICE“ pentru definiţii).

Estimările privind continuarea creşterilor spre zona 24.000 – 24.300 de puncte „au fost confirmate de piaţă. SIF-urile şi-au reluat tendinta ascendentă după o scurtă ezitare în dreptul rezistenţei de la pragul de la 23.500 de puncte“,aşa cum scria Dan Rusu în cel mai recent raport al său săptămânal de luni. Pe acest raport  se bizuie articolul Ce şanse au leul, euro şi bursele în săptămâna salvării germane.

Rezistenţa  de la 24.000 de puncte BET Fi, pare  un reper tehnic care pare  că nu are nimic de a face cu informațiile economice. Analiza tehnică se bizuie, însă, pe faptul că la acest nivel s-au făcut multe tranzacții importante în trecut.

Totuşi, multă lume va fi pierdut sau câştigat la acest nivel și de aceea este unul important pentru dealeri, chiar şi  în săptămâna  de după salvarea euro de către constituţionaliştii germani, și după repornirea pompei de lichidități americane“.

La 24.000 de puncte, am putea „să vedem o fază corectivă ceva mai importantă. Totuşi, nu credem că BET-FI ar putea coborî, în perioada următoare sub 22.700 de puncte“, mai scria Dan Rusu în raportul BT Securities.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a semnat un contract de 4 milioane de euro cu o firmă olandeză pentru construirea unei nave fluviale
Şantierul Naval Orşova a încheiat un contract în valoare de 4,05 milioane de euro cu compania olandeză Rensen-Driessen Shipbuilding B.V. pentru construcţia şi livrarea unei nave fluviale. ...
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se deschide luni
Primul restaurant Popeyes din Buzău se va deschide luni, 29 iulie 2024,la ora 11. Acesta este situat în zona food-court ...
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate în trimestrul II
Mercedes-Benz își modifică în jos estimările privind marja de profit din acest an, după rezultatele slabe înregistrate ...
Grupul german Mercedes-Benz şi-a redus previziunile privind marja anuală de profit, după vânzările slabe din trimestrul ...
România rămâne în procedura de deficit excesiv
România rămâne în procedura de deficit excesiv
Consiliul Uniunii Europene a deschis vineri proceduri oficiale contra statelor membre UE care se confruntă cu un deficit ...