SENTIMENTUL de dimineaţă: Cât se mai poate înota împotriva curentului, la bursa din Bucureşti

Euforia produsă de recordurile OMV Petrom (SNP) nu poate trage mult timp tot restul pieţei de la Bucureşti împotriva curentului pieţelor externe.  Profitul record pe 2011 şi descoperirea record de gaze, ale companiei cu simbolul bursier SNP, au alimentat şi creşterea Fondului Proprietatea şi pe a SIF-urilor, deşi, în lumea largă, lumea este îngrijorată de recăderea în recesiune, printre altele tocmai din cauza ţiţeiului scump.
Adrian N. Ionescu - joi, 23 feb. 2012, 07:36
SENTIMENTUL de dimineaţă: Cât se mai poate înota împotriva curentului, la bursa din Bucureşti

Pieţele externe au scăzut toate, ieri, dar cele ale contractelor la termen (futures, care pariază pe evoluţiile ulterioare ale burselor) par să-şi schime tonul în această dimineaţă. Caută să contracareze,  la Paris şi din Frankfurt, sentimentul negativ dat de statisticile nesatisfăcătoare venite din economii, şi care au pus în umbră până şi nesiguranţa privind soliditatea acordului de aşa zisă salvare a Greciei.

Pariorii futures sunt totuşi ezitanţi şi când cotează sutimi de procent peste zero, cu o jumătate de oră înaintea deschiderii burselor.

„Cred că azi, şi probabil şi în zilele următoare, cotaţiile vor oscila în jurul actualelor valori, care sunt nişte praguri critice, şi abia apoi se va desluşi tendinţa“, a declarat Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj BT Securities, ieri dimineaţă, pentru RTV.NET.  Are şi azi dreptate, cum a avut şi în raportul de săptămâna trecută, a cărei valabilitate i-am cerut s-o confirme şi care a stat la baza articolului „Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în această săptămână“.

Dacă pieţele externe vor reuşi să stea pe verde, atunci ar putea rămâne valabile şansele de creştere, dar mai probabil sunt vânzările de dragul profitului potenţial dat de creşterile anterioare. „Marcările“ de profit au caracterizat  ieri pieţele externe şi ar putea deveni sportul preferat şi la Bucureşti.

Indicele BET FI, al societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi al Fondului Proprietatea (FP), a rămas ieri nu foarte sus deasupra rezistenţei solide a pragului de 25.000 de puncte. Rezistenţa funcţionează, acum, teoretic ca un suport pentru creştere, dar utilitatea ei ca resistenţă este încă foarte solidă şi se mai poate opune, din punct de vedere tehnic, la continuarea creşterii (vezi mai jos, în capitolul DIDACTICE, de ce).

Indicele BET Fi face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondul Proprietatea (FP), care sunt cele mai căutate de investitorii străini şi, de aceea, BET Fi  este în centrul atenţiei analiştilor.

Abia dacă indicele BET fi se va instala stabil deasupra pragului de la 25.000 de puncte, abia atunci, răsturnarea tendinţei negative, în care noi am crezut deja de acum 2 săptămâni, va primi şi confirmarea finală, potrivit raportului BT Securities, cu ajutorul căruia am scris articolul „Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în această săptămână“.

Abia atunci „vom putea spera în atingerea maximelor din februarie 2010“, ne spune Dan Rusu.

Pragul de rezistenţă de la 25.000 de puncte reprezintă, pentru analistul de la BT Securities, un punct de bifurcaţie, „graniţa dintre două scenarii“. Analistul clujean, „din precauţie“, preferă să creadă că este încă în vigoare scenariul negativ, al continuării, pe termen lung, anual, a tendinţei negative, care a caracterizat, de fapt, piaţa în ultimii doi ani.

Altfel spus, dacă BET Fi, nu va reuşi să depăşească  definitiv pragul de la 25.000, cândva în zilele sau săptămânile următoare, tendinţa principală a pieţei, cea anuală, va fi din nou cea descendentă, declanşată acum doi ani.

Suportul cel mai solid, care se va opune eventualelor scăderi este la 20.000 de puncte, însă coborârea până acolo nu este prea probabilă. Nu trebuie scăpate din vedere celelate repere, la care, fiecare investitor, în funcţie de propria toleranţă la risc, poate da ordine de „stop pierderi“, în cazul instalării unei tendinţe negative .

Astfel că, fie şi în culmea euforiei, este înţelept să amintim pragurilor sub care ar fi preferabil ca indicele BET Fi, al SIF-urilor şi al FP, să nu coboare: mai întâi, dacă se poate, nici măcar sub 23.000 de puncte. Nu ar fi o mare tragedie, pofta de încasare a profitutilor l-ar putea trimite aproape de acest nivel.

Şi dacă ar cădea sub acest nivel, pe termen ceva mai lung, ar mai rămâne suporturi care să se împotrivească tendinţei temporare de scădere, la 21.000 de puncte şi, în sfârşit la 20.000. Abia sub acest nivel ne putem teme că ajustarea negativă, corecţia, s-a transfosmat într-o tendinţă negativă durabilă. Sau că, aşa cum consideră raportul BT Securities, tendinţa negativă anuală nu a fost infirmată de altă corecţie, cea pozitivă, derulată din toamna anului trecut încoace.

Celelate detalii tehnice ale evoluţiilor pieţelor în Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în această săptămână. Deocamdată să vedem în sinteza Ştirile care vor mişca pieţele lumii, după pronunţarea verdictului grec, că azi trebui să aflăm de la indicele IFO, care sentimentul care caracterizează climatulde afaceri din Germania şi din restul Europei.

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...