SENTIMENTUL de dimineaţă: Cocteil exploziv de frică şi lăcomie. Debitorii ameninţă Italia

Doar marii speculatori vor gusta cocteilul de  frică şi lăcomie, incertitudine şi volatilitate a preţurilor, servit azi pe piaţă, spun brokerii consultaţi de ECONOMICA.NET. Nu mai contează cât de ieftine sunt acţiunile la oricare din bursele lumii.
Adrian N. Ionescu - mie, 13 iun. 2012, 06:19
SENTIMENTUL de dimineaţă: Cocteil exploziv de frică şi lăcomie. Debitorii ameninţă Italia

Puţini sunt cei care mai au curajul să cumpere cu 4 zile înainte de alegerile din Grecia, decisive pentru soarta Uniunii Europene şi a monedei sale. Între timp, se zvoneşte că şi Italia va intra în mecanismul de salvare european.

Premierul italian dezminte, desigur, dar nu convinge.

Jucătorii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu prea au încotro decât să parieze pe scepticismul şi prudenţa globale, oricât de ieftine ar fi acţiunile şi aici, faţă de valoarea companiilor respective.

Oricât de ieftine ar fi acţiunile în comparaţie cu evaluările (companiilor respectuive, n.r.), nu este de ajuns ca să declanşeze pofta de risc a investitorilor“, spune un administrator de sute de milioane de dolari din Tokyo, citat de Bloomberg.

Cocteilul de frică şi de lăcomie ar putea exploda, când şi când, şi creşteri febrile de scurtă durată ar putea surveni în funcţie de ştiri. Greu de spus că şi azi, pentru că sentimentul este prea negativ înainte ca Italia să încerce să-şi mai rostogolească ceva din datorii.

Speranţele se îndreaptă mai ales către Federal Reserve, banca centrală a Americii, care ar putea începe o nouă campanie de infuzie de lichidităţi în economia SUA, deci şi a lumii. Indicii bursieri europeni de aceea au şi închis în creştere ieri.

Vom vedea peste o jumătate de oră cât de departe a fost „ieri“.

 

Repere tehnice

După creşterea aproape spectaculoasă de luni (+2,74%) a BET Fi, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, scăderea moderată de ieri (-0,71%) se încadrează în parametrii de volatilitate normali pentru gradul actual de incertitudine al pieţei.

Cel mai nervos indice de la BVB s-a îndepărtat de pragul de sus prevăzut de analişti, dar încă se păstrează departe şi de cel de jos.

Ne aşteptăm ca BET Fi să se ţină peste 18.800 de puncte. O creştere dincolo de 20.500 de puncte ar confirma ipoteza unor reveniri  semnificative în a doua jumătate a anului“, a scris Dan Rusu de la BT Securities, în raportul său săptămânal, cu ajutorul căruia am scris despre Ce şanse au leul aurul şi acţiunile la bursă în săptămâna alegerilor greceşti.

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Analiştii au coborât la pragul de 20.500 rezistenţa care trebuie depăşită, ca să devină serioase speranţele de reluare a creşterilor.


Arhivă

O creştere serioasă nu poate fi dacă nu va reconfirma şi fostul suport de la 21.000 de puncte al indicelui BET FI, considerat cel mai nervos al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Între timp, Pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte, al indicelui BET Fi, a devenit istorie. De el mai  „atârnă perspectiva pentru restul anului“, aşa cum spunea, până nu foarte demult, analistul de la BT Securities. Acum acest prag este unul de rezistenţă  la creştere, care va trebui  învins, dacă o eventuală revenire a pieţei va aduce indicele BET Fi până acolo.

Nu trebuie să uităm condiţiile tehnice ale răsturnării tendinţei pozitive de la începutul anului, stabilite de rapoartele săptămânale nu mai recente de martie, folosite în SENTIMENTUL de dimineaţă.

Atunci eventualele căderi până spre 16.000 de puncte erau foarte improbabile, dar nu imposibile.

Nici acum nu sunt imposibile.

Mai multe detalii tehnice vechi se găsesc tot în articolele din seria  Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă. Penultimul a fost scris tot   „sub ameninţarea greacă“.

Şi ceilalţi indici importanţi ai BVB sunt într-o situaţie similară, indicând răsturnarea tendinţei pozitive pe termen mediu, confirmate la începutul anului.

De asemeni, calendarul celor mai importante date statistice şi evenimente ale lumii pot fi consultate pe ECONOMICA.NET.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la gazele naturale lichefiate (GNL) ruseşti, inclusiv o interdicţie cu privire......
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, ...
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...