SENTIMENTUL de dimineaţă: Creştere cât „un strop de ploaie în deșert“. Futures europene de +2,5%

Se anunţă un debut promiţător la Bursa din București, deşi brokerii îl aşteptau acum o oră cu scepticism. Nu prea aveau încredere în  satisfacția oficială privind înțelegerile de azi noapte, ale liderilor europeni, de a pune la dispoziție fondurile de urgență ale zonei euro, pentru calmarea pieţei obligaţiunilor Spaniei şi Italiei. „Nu este un lucru  rău, dar nu ştiu dacă este de ajuns“, a declarat brokerul de vineri pentru ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - vin, 29 iun. 2012, 06:18
SENTIMENTUL de dimineaţă: Creştere cât „un strop de ploaie în deșert“. Futures europene de +2,5%

Fondurile de urgență ale Zonei Euro pot recapitaliza direct băncile, pot fi folosite pentru a stabiliza piețele de obligațiuni, fără a forța țările care respectă reglementările bugetare ale Uniunii Europene să adopte măsuri de austeritate sau reforme economice suplimentare. În plus nu va fi necesară supravegherea FMI.

Nu este un lucru  rău, dar nu ştiu dacă este de ajuns. Probabil că pieţele se vor calma o oarecare perioadă de timp. Dar problemele fundamentale rămân“, a declarat Marcel Murgoci, şeful brokerilor de la Estinvest, pentru ECONOMICA.NET, cu o oră înaintea deschiderii bursei.

Brokerul nu a dorit să-şi asume un sentiment optimist, dar pieţele contractelor la termen (futures, care pariază deja pe evoluţia indicilor bursieri, după deschidere) arată o exuberanţă de +2,5 % pentru principalii indici europeni interesanţi din perspectiva crizei, DAX de la Frankfurt şi CAC 40 de la Paris.

Pieţele asiatice au închis cu creşteri consistente, de peste 1,5%.

Acordurile de azi noapte au mai păcălit puţin setea pieţelor, „ca un strop de ploaie în deşert, pentru că înaintea reuniunii liderilor europeni, deprimarea era prea mare pe piaţă“, potrivit unui administrator de investiţii japonez, citat de Reuters.

Piaţa aşteaptă detalii după a doua zi a reuniunii.

 

Repere tehnice

Creşterea de ieri (+0,67%) a indicelui BET Fi, al Societăților de Investiții Financiare (SIF) şi al Fondului Proprietatea, l-a menţinut puţin deasupra suportului de conjunctură de la 19.700 de puncte, descoperit de către Dan Rusu, șeful analiștilor de la firma de brokeraj BT Securities, în ultimul său raport săptămânal.

 Rămânem în aria observaţiilor din articolul Ce şanse au euro, leul, aurul şi bursele în săptămâna şefilor Europei .

Piaţa forţase, săptămâna trecută, rezistența sau nivelul de confirmare pozitivă (al eventualei creșteri) de la 20.500 de puncte, „dar fără succes, indicele financiar revenind în a doua parte a săptămânii trecute la suportul minor 19.700“, a scris Dan Rusu luni dimineaţă.

Pieţele europene ar putea să insufle ceva încredere şi puţinilor jucători de la Bucureşti care mai sunt în piaţă, în ciuda mari dezamăgiri produse de staângăcia sau iresponsabilitatea cu care Hidroelectrica a fost trimisă în insolvenţă. 

Aerul de optimism european nu este într-atât de puternic, ca să răstoarne tendinţa de scădere. Răsturnarea „depinde de pragul de la 20,500“, după cum scria analistul de la BT Securities în raportul anterior.

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).Arhiva

Dacă, în sus, ne uităm la rezistenţa cla creşterea indicelui BET Fi de la 20.500, rămânem atenţi şi la suporturile de peste 19.000 de puncte, ca şi la de mai jos, care ar urma să se opună scăderii. 

Totuşi, analistul de la BT Securities rămâne optimist pe termen mediu.

„Considerăm tentativa de lunea trecută ( de trecere a BET FI, peste 20.500) drept o penetrare prematură (iar nu una falsă). Ceea ce înseamnă că mizăm mai degrabă pe o creştere peste acest nivel decât pe noi minime“.

SENTIMENTELE de dimineaţă mai vechi, din ianuarie şi de la sfârşitul anului trecut pot spune mai mult de cât de jos ar putea cădea piaţa, pe tot parcursul din acest an a insolvenţei Hidroelectrica.

Atunci aşteptările privind eventualele căderi mergeau până spre 16.000 de puncte. Mai multe detalii tehnice vechi se găsesc şi în articolele din seria  Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 
 
 
Te-ar mai putea interesa și
Riscul ca Putin să folosească arme nucleare există, dar nu este unul iminent – oficial american
Riscul ca Putin să folosească arme nucleare există, dar nu este unul iminent – oficial american
Riscul ca preşedintele rus, Vladimir Putin, să folosească arme nucleare există, dar nu pare "iminent", a declarat vineri un înalt responsabil american, citat de AFP, transmite Agerpres....
Joe Biden a promis că SUA vor stabili cu exactitate ce s-a întâmplat în cazul exploziilor de la gazoductele Nord Stream 1 şi 2
Joe Biden a promis că SUA vor stabili cu exactitate ce s-a întâmplat în cazul exploziilor de la gazoductele Nord Stream ...
Preşedintele american Joe Biden a promis vineri că va trimite dispozitive submarine la locul exploziilor produse la gazoductele ...
Polonia distribuie iodură de potasiu din cauza amenințării nucleare
Polonia distribuie iodură de potasiu din cauza amenințării nucleare
Autorităţile poloneze au anunţat vineri că au distribuit comprimate de iodură de potasiu pompierilor din toată ţara, ...
Canada impune noi sancțiuni împotriva Rusiei. Sunt vizați 43 de oligarhi și membri ai elitei financiare ruse
Canada impune noi sancțiuni împotriva Rusiei. Sunt vizați 43 de oligarhi și membri ai elitei financiare ruse
Canada va impune noi sancţiuni împotriva Rusiei, a anunţat vineri Ministerul de Externe de la Ottawa într-un comunicat, ...