SENTIMENTUL de DIMINEAŢĂ: Creşterile sunt şubrede fără banii străinilor

„Începe, încet, încet, acumularea de acţiuni pentru dividendele de la anul, mai ales ale SIF-urilor şi FP, dar creşterile nu vor continua mult dincolo de pragurile de rezistenţă, dacă nu intră şi străinii în joc“, a mărturisit, pentru ECONOMICA.NET, Alin  Puian de la Broker Cluj Napoca. Străinii sunt deocamdată ocupaţi pe pieţele lor.
Adrian N. Ionescu - joi, 01 nov. 2012, 07:23
SENTIMENTUL de DIMINEAŢĂ: Creşterile sunt şubrede fără banii străinilor

„Societăţile de Investiţii Financiare (SIF-urile) sunt deja pline de bani şi lumea contează deja pe dividendele mari pe care le va da anul viitor. În plus, lupta pentru putere de ale conduce va continua şi astfel se explică creşterile de ieri. Aceste creşteri nu au suficientă puutere, dacă nu vor fi susţinute şi de banii străinilor“, a estimat, pentru ECONOMICA.NET, Alin  Puian de la Broker Cluj Napoca.

Apropiatele „alegeri din Statele Unite vor ţine şi pieţele externe pe loc, iar la noi aşteptările se vor prelungi până după anul nou. Nu sunt forţe suficient de mari ca să decidă o tendinţă pe termen scurt, dacă nu apar ştiri importante“, a adăugat brokerul clujean.

 

Repere tehnice

„Rezistenţele care se opun creşterii  Indicelui bucureştean BET Fi au toate şansele să facă faţă atacurilor actuale“, crede brokerul clujean.

BET Fi  a ajuns la 24.300 de puncte, imediat deasupra zonei „rezistenţelor tari“, stabilită în jurul pragului de 24.000 de puncte, de brokerii consultaţi de ECONOMICA.NET.

Avem de a face cu două opinii diferite, de la două companii de brokeraj concurente.

Consolidarea suporturilor pentru creşterea BET Fi de la 23,600 de puncte“   şi implicit a celor de mai jos, de la 23.300 – 22.700 de puncte, ar trebui să ofere suficient combustibil pentru propulsia peste 24.000.

Aceste suporturi  „ar putea relansa BET-FI spre 25.800, potrivit ultimului raport al lui Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities din Cluj Napoca.

Vom vedea cine a avut dreptate.

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

Pragul de la 23.600 fusese  o rezistenţă împotriva creşterii, „penetrată“ de ultimul raliu spre 24.000 de puncte.

La carte scrie că o rezistenţă la creştere, odată învinsă, devine un suport puternic pentru creştere.

Câtă vreme piaţa nu s-a stabilizat deasupra rezistenţelor actuale (24.000 la BET Fi), rămânem în acelaşi interval relativ îngust de variaţie, înregistrat de la începutul verii încoace.

Comportamentul previzibil  al speculatorilor continuă să fie acela de a vinde la limita superioară a intervalului (24.000 de puncte de indice BET Fi) şi să cumpere la marginea inferioară (circa 22.700 puncte).

Arhiva

Multe alte din comentariile mai vechi de o săptămână sunt valabile şi utile, pentru că piaţa se întoarce adeseori la vechile repere. Spre mai bine sau spre mai rău.

Piaţa a  întâmpinat rezistenţe tari aici (la 24.000 – 24.300 de puncte, n.r.). S-a înregistrat, aşa cum avertizam, cea mai importantă corecţie din ultimele luni“, scria acum câteva săptămâni, Dan Rusu, în raportul său.

Ceea ce înseamnă că învingerea rezistenţelor tari va fi un semnal preţios.

Cât priveşte evoluţia pe final de an, să „rămânem optimişti“, împreună cu analistul clujean: „suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.

Pe baza raportului BT Securities, ECONOMICA.NET măsoară, de obicei,  anume  Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele.

 

 Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

 „DIDACTICELE“

 
Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

 
Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...