SENTIMENTUL de dimineaţă: Cu sau fără greci în spital, Europa pare împăcată cu scăderea

„Nimic important. Aceeaşi tendinţă de scădere  care se poate confunda cu scăderea“, descrie situaţia „brokerul de luni“. Nici greaţa (care l-a băgat în spital pe ministrul de finanţe grec) nu schimbă prea mult sentimentul de fond al pieţelor. Bursele au scăzut şi vor continua să scadă, dar nu sunt de aşteptat prăbuşiri. Bucureştiul îşi rumegă liniştit scandalul Hidroelectrica.
Adrian N. Ionescu - lun, 25 iun. 2012, 05:48
SENTIMENTUL de dimineaţă: Cu sau fără greci în spital, Europa pare împăcată cu scăderea

Motivul „de serviciu“ al scăderii în această săptămână este perspectiva ca noii miniştri greci (premier şi de finanţe) să nu participe la întâlnirea liderilor europeni din 28 şi 29 iunie.

„Nu mă aştept la nimic important. Vom avea aceeaşi tendinţă de↨„scădere sau stagnare“, alimentată acum de perspectiva summit-ului european. Nu cred că vor avea loc scăderi pronunţate. Lumea aşteaptă să vadă ce se mai întâmplă, refuzându-şi riscurile“,  a declarat, ca în fiecare luni pentru ECONOMICA.NET, Mihai Mureşian, directorul de tranzacţii al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Liderii europeni urmează să discute integrarea bancară şi fiscală europeană, noile căi de stimulare a creşterii economice, şi  cele mai puţin austere de rezolvare  a crizei. Urma ca grecii să înceapă negocierile pentru condiţii mai blânde.

Se poate glosa, amar, despre problemele cu vederea ale premierului grec, sau despre greaţa ministrului de finanţe grec, pentru care au ajuns în spital amândoi.

Cu sau fără aceste ingrediente, pieţele par resemnate că rezolvările problemelor europene vor fi găsite, iar aplicarea lor va începe greoi, în cunoscutul stil UE.

Totuşi,  pieţele nu par exasperate, chiar dacă porta-vocea marilor speculatori, George Soros, presează pentru înfiinţarea unui fond care să cumpere obligaţiunile spaniole şi italiene.

Pieţele contractelor la termen (futures, care pariază pe evoluţiile ulterioare) prevedeau scăderi de 1,3% şi 0,7% ale indicilor german (DAX), respectiv francez (CAC40). Ceea ce nu este înspăimântător.

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), scandalul „Insolvenţa Hidroelectrica“ este urmărit în continuare cu nelinişte de jucători. Ei sunt îngrijoraţi de efectul pe care îl poate avea, asupra prețului acțiunii FP, ştergerea din portofoliul Fondului Proprietatea (FP) a valorii pachetului Hidroelectrica.

„Defecțiunea“ Hidroelectrica nu a fost complet asimilată de piață, jucătorii așteptând să vadă cum vor evolua lucrurile. În plus, nimeni nu știe cât va dura procesul de insolvență“, a adăugat Mihai Mureșian.

 

Repere tehnice

În ciuda scandalului Hidroelectrica, indicele BET Fi, al Societăților de Investiții Financiare (SIF) şi al Fondului Proprietatea a scăzut, vineri, moderat (-0,65%), la doar 20 de puncte sub pragul psihologic de la 20.000 de puncte.

Acest prag poate fi considerat, de-acum, ca o rezistență, alta decât cea catalogată drept  critică de către Dan Rusu, șeful analiștilor de la firma de brokeraj BT Securities, în penultimul său raport săptămânal.

„Prețurile amenință rezistența sau nivelul de confirmare pozitivă (de creștere, n.r.) de la 20.500 de puncte. Totul depinde de 20,500“, scria analistul de la BT Securities atunci.

Între timp, piaţa a „forţat rezistenţa respectivă , dar fără succes, indicele financiar revenind in a doua parte a saptamanii trecute la suportul minor 19.700“, a scris Dan Rusu în această dimineaţă.

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Piaţa rămâne atentă şi la suporturile de la 19.000 de puncte şi de mai jos, care ar urma să se opună scăderii. 

Totuşi, analistul de la BT Securities rămâne optimist pe termen mediu.

„Considerăm tentativa de lunea trecută ( de trecere a BET FI, peste 20.500) drept o penetrare prematură (iar nu una falsă). Ceea ce înseamnă că mizăm mai degrabă pe o creştere peste acest nivel decât pe noi minime“.

SENTIMENTELE de dimineaţă mai vechi, din ianuarie şi de la sfârşitul anului trecut pot spune mai mult de cât de jos ar putea cădea piaţa, pe tot parcursul din acest an a insolvenţei Hidroelectrica.

Atunci aşteptările privind eventualele căderi mergeau până spre 16.000 de puncte. Mai multe detalii tehnice vechi se găsesc şi în articolele din seria  Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 
Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei ar putea cumpăra jumătate din Muzeul Storck
Primăria Capitalei ar putea cumpăra jumătate din Muzeul Storck
Primăria Capitalei ar putea achiziţiona o cotă de 1/2 din imobilul Muzeul Frederick Storck şi Cecilia Cuţescu-Storck, situat în str. Vasile Alecsandri nr. 16, conform unui proiect de hotărâre......
Polonia şi Ucraina își cresc producţiile de cărbune energetic, cel mai poluant combustibil fosil, pentru a face față viitorului sezon rece
Polonia şi Ucraina își cresc producţiile de cărbune energetic, cel mai poluant combustibil fosil, pentru a face față ...
Polonia şi Ucraina cresc producţia de cărbune energetic, cel mai poluant combustibil fosil, pregătindu-se pentru lunile ...
Prețul gazelor plătit de consumatorii germani ar putea crește chiar și de trei ori
Prețul gazelor plătit de consumatorii germani ar putea crește chiar și de trei ori
Consumatorii germani s-ar putea confrunta cu o triplare a preţurilor la gaze în următoarele luni, după limitarea livrărilor ...
Lucian Heiuș, președinte ANAF: Reducerea prețurilor carburanților va fi benevolă din partea companiilor. Cred că s-a discutat cu mare parte din industrie
Lucian Heiuș, președinte ANAF: Reducerea prețurilor carburanților va fi benevolă din partea companiilor. Cred că s-a ...
Şeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuş, a declarat, vineri seară, că reducerea de 50 de bani ...