SENTIMENTUL de dimineaţă: Lumea pare optimistă după mini-vacanţa românească de 1 mai

Lumea mare arată bine, dar , la noi, teama de mită electorală nu conferă Bucureştiului datele nacesare ca să intre în circuitul optimismului mondial. Oricum, optimismul  se întinde între China şi America, dar nu neapărat prin Europa, ci mai curând peste Pacific. Indicele american DJIA a crescut pâbnă la nivelul din decembrie 2007, dar în Europa, recăderea Spaniei în recesiune pune mai acut problema soluţiei la criza datoriilor guvernamentale europene.
Adrian N. Ionescu - mie, 02 mai 2012, 06:29
SENTIMENTUL de dimineaţă: Lumea pare optimistă după mini-vacanţa românească de 1 mai

Brokerii români abia dacă se trezesc după mini-vacanţa de 1 mai şi îi motivează mai mult ideea că sentimentele de pe marile pieţe ar putea să-i îndemne pe străini să se uite şi la piaţa noastră. Măcar de dragul dividendelor, al căroro calendar poate fi găsit în Ce acţiuni mai au şanse de creştere. Ce ar fi trebuit să cumperi ca să faci bani în 2012

Altfel, ideea de manual că noul guvern ar putea să perturbe echilibrele bugetare nu face bine de loc la bursă. Şi nici rezultatele companiilor româneşti nu se întrevăd prea încurajatoare, aşa ca în SUA.

Analiştii români îndeamnă la precauţie. „Până  când indicele BET-FI nu trece peste 24.600, rămânem precauţi, fiind probabilă o prelungire a tendinţei curente de scădere spre 23.000“, spune Dan Rusu,  şeful analiştilor de la BT Securities, în  noul său raport săptămânal.

BET Fi  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea(FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini. Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

„Păstrăm deocamdată ţintele (de creştere pe termen mediu, n.r.) la 29.000-31.000, dar şi pragul de siguranţă de  la 21.000“, mai precizează Dan Rusu, ale cărui analize pot fi consultate pe larg în articolul Ce şanse au leul, aurul şi acţiunile la bursă în săptămâna fără guvern .

 

Repere tehnice

Nu sunt de aşteptat schimbări de tendinţă şi nici variaţii de preţ relevante.

Indicele BET Fi  pleacă destul de confortabil de deasupra pragului de siguranţă superior de la 24.000 de puncte, ceea ce înseamnă că stă şi mai confortabil deasupra suportului de la 23.000 de puncte, invocat mai sus de BT Securities.

Variaţiile de azi nu ar trebui să pună în pericol acest suport, care ţine încă trează speranţa că piaţa va reveni pe tendinţa de creştere de termen mediu. (v. capitolul DIDACTICE pentru explicaţii).

Încă nu este totul pierdut pentru tendinţa de creştere anuală, atâta vreme cât BET fi nu cade sub 21.000.

Şi, cine ştie, cândva, după ce indicele se va stabiliza peste pragul de 25.000 de puncte, ne vom putea gândi că BET Fi ar putea relua creşterea spre 27.000 de puncte, aşa cum încă mai crede Dan Rusu.

 

Arhivă

Piaţa ar mai putea fi animată de calendarul zilelor „cu“ şi fără dividend la Bursă. Perspectivele acţiunilor, din acest punct de vedere, le găsiţi în articolul despre Cele mai fierbinţi zile la Bursă. şi în Ce acţiuni mai au şanse de creştere. Ce ar fi trebuit să cumperi ca să faci bani în 2012.

Pragul de la 25.000 de puncte este atât de „critic“, încât a jucat, pe rând, în ultimul an, atât rolul de  rezistenţă împotriva creşterii, cât şi pe cel de suport pentru creştere, Acum este din nou rezistenţă. Şi, dacă aţi observat, analistul de la BT Securities nu îl mai pomeneşte ci identifică un alt prag critic la 24.600 de puncte. Noi le ţinem minte pe amândouă.

În fond,ne orientăm tot după zona 24.000-23.000 de puncte, ca punct optim de relansare a preţurilor“, aşa cum spusese Dan Rusu, referindu-se la indicele bursier BET Fi, într-un raport săptămânal anterior.

De soliditatea acestor praguri critice depinde reluarea creşterii, dar rezistenţa de la 25.000 de puncte nu va fi uşor de atacat, în ciuda randamentului dividendelor la SIF-uri promiţătoare.

La 21.000 de puncte se află cel mai important prag de siguranţă, adică suportul care şi este denumit  ca atare de analistul de la BT Securities: pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte, de care atârnă perspectiva pentru restul anului“.

Mai multe repere tehnice despre toate pieţele pot fi consultate în Ce şanse au leul, aurul şi acţiunile la bursă în săptămâna fără guvern.

 

Sentimentul extern

Cât despre optimismul chino american, acesta a fost iscat şi de rezultatele neaşteptat de bune ale industriei prelucrătoare din SUA, adăugate unora similare ale Chinei.

„Economia începe să meragă pe ambele picioare”, a declarat Wayne Lin, un manager de investiţii de la Baltimore, citat de Bloomberg. Omul  lucrrează la Legg Mason Inc., care administrează peste 640 de miliarde de dolari.

Firmele americane sunt un pic mai puţin conservatoare cu chletuielile spune americanul.„Încrederea începe să se reinstaleze“.
În America, acţiunile au crescut după ce indicatorii industriei prelucrătoare au crescut în mod neaşteptat în cel mai rapid ritm din ultimele 10 luni. Mai mult 74% din companiile dinportofoliul indicelui S & P 500 de companii au raportat rezultate mai bune decât aşteptările, conform datelor compilate de Bloomberg.


Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...