SENTIMENTUL de dimineaţă: Cum se mimează optimismul în ziua întâlnirii şefilor Europei

Jucătorii români la bursă nu au, însă, deloc motive de optimism. „Cu noul sistem de impozitare a fiecărei tranzacţii, e posibil ca să prefere mai repede să vândă în pierdere decât să crediteze pe termen nedefinit statul“, a spus brokerul zilei pentru ECONOMICA.NET. Altfel, pieţele futures europene (ale contractelor la termen, care pariază pe preţurile ulterioare ale acţiunilor) afişează un optimism destul de consistent cu mai bine de o oră înaintea deschiderii burselor europene. La Bruxelles este mare bal, deşi se caută încă partitura salvării monedei europene.
Adrian N. Ionescu - mie, 23 mai 2012, 06:13
SENTIMENTUL de dimineaţă: Cum se mimează optimismul în ziua întâlnirii şefilor Europei

După ce, ieri, indicii bursieri au recuperat, aşa cum prevedeam,  din pierderile de săptămâna trecută, azi ar trebui să urmeze consolidarea nivelelor actuale de preţ. Consolidarea nu ar trebui să dureze mult.

Sensul evoluţiei ulterioare a cotaţiilor depinde vital de impresia care o fac şefii Europei astăzi şi aceste impresii se vor scurge spre presă mai  repede decât ar vrea politicienii.

Astăzi toată lumea pândeşte veştile de la Bruxelles, unde se întâlnesc şefii ţărilor UE. O sarabandă de întâlniri bilaterale vor acompania „plenul“, unde susţinătorii francezilor, care vor mai mulţi bani în piaţă pentru stimularea creşterii economice vor asedia strategia germană a  austerităţii.

„Lumea o să aştepte semnalele de la Bruxelles, dar dacă ele nu sunt foarte bune, nu văd de ce bursele nu şi-ar relua scăderile“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Mihai Mureşian, directorul tranzacţiilor de la casa de brokeraj Intercapital Invest.

Pieţele financiare ale lumii nu mai sunt dispuse să crediteze vreo amânare a deciziilor de către politicienii europeni. În joc este proiectul emisiunii de eurobonduri la nivelul întregii zone euro, care ar trebui garantată mai ales de Germania.

Germania nu doreşte aşa ceva, ci „se pregăteşte de recesiunea restului Europei. Aşa se explică de ce, a fost acceptată cele mai mari cereri salariale din ultimi 20 de ani. Consumul intern trebuie să crească, dacă exporturile se diminuează“m spune brokerul de la Intercapital 

 „În schimb, la noi sunt aşteptate scăderi de preţuri, pentru că mulţi vor fi mai dispuşi să vândă în pierdere şi să nu se întoarcă în piaţă, decât să crediteze statul contând că, la reglarea conturilor, li s-ar înapoia impozitele pe cţştigurile temporare“, explică Mihai Mureşian, efectele proiectulşui noului cod fiscal.

De aceea, „în cel mai fericit caz văd astăzi o evoluţie laterală, adică de fapt o stagnare, pe fondul continurăii tendinţei negative de săptămâna trecută“, a adăugat brokerul de la Intercapital, în discuţia cu redactorul ECONOMICA.NET.


Repere tehnice

Prin urmare, deşi slabe, mai sunt şanse să continue şi astăzi consolidarea nivelului de preţuri la care, ieri, s-a oprit, se pare, măcar temporar, prăbuşirea de săptămâna trecută.

Nici o tentativă de tendinţă de creştere  nu va avea, însă, temei solid până când nu se vor cunoaşte termenii compromisului franco – german privind îmblânzirea politicii de austeritate impusă Europei de către cei din urmă.

Speranţele de reluare se amână până când un nou suport va lua locul celui de la 21.000 de puncte al indicelui BET FI, cel mai nervos al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Doar dacă se va stabiliza deasupra acestuia, se va putea spune că piaţa îl va fi reconfirmat (detalii în Cât au pierdut companiile de la bursă săptămâna trecută? ).

În ciuda creşterii semnificative de ieri (+1,57%) BET Fi, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, pleacă şi azi nu foarte mult de deasupra pragului de la 20.000 de puncte. Se mai poate aştepta ca acest prag să se transforme în suport tehnic. Deocamdată este doar unul psihologic (v. cap. „DIDACTICE“, pentru explicaţii).

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Prin urmare, este pe cale să se îndeplinească condiţia pentru răsturnarea tendinţei, stabilită de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, în rapoartele sale săptămânale.

De pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte atârnă perspectiva pentru restul anului“, spunea nu demult analistul de la BT Securities.

Mai multe detalii tehnice în articolul Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă sub ameninţarea greacă.

Şi ceilalţi indici importanţi ai BVB sunt într-o situaţie similară, indicând răsturnarea tendinţei pozitive pe termen mediu, confirmate la începutul anului.

De asemeni, calendarul celor mai importante date statistice şi evenimente ale lumii pot fi consultate pe ECONOMICA.NET.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Statele Unite au anunţat vineri noi sancţiuni financiare în urma celor mai recente teste cu rachete nord-coreene, vizând în special două bănci ruseşti acuzate că susţin programul de arme de......
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a aprobat vineri Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor ...
Chesnoiu susține că PNRR trebuie schimbat, pentru că nu are prevăzut nici măcar un eurocent pentru agricultură
Chesnoiu susține că PNRR trebuie schimbat, pentru că nu are prevăzut nici măcar un eurocent pentru agricultură
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a declarat, vineri, în Prahova, că agricultura României ...
Slovacia a semnat mai multe contracte de cumpărare de gaze naturale din Norvegia și gaze naturale lichefiate, care să-i acopere 65% din necesar
Slovacia a semnat mai multe contracte de cumpărare de gaze naturale din Norvegia și gaze naturale lichefiate, care să-i ...
Firma SPP, operatorul reţelei de gazoducte din Slovacia, a semnat mai multe acorduri pentru a cumpăra suficiente gaze naturale ...