SENTIMENTUL de dimineaţă: Speculatorii capricioşi sancţionează acum măsurile dorite

„Dacă ştirile bune tot au venit, deci sunt sigure, investitorii au vrut mai bine să mai marcheze nişte profit din creşterile anterioare“, spune brokerul de vineri dimineaţă, pentru ECONOMICA.NET.  Meciul de azi de la Bursă este deschis oricărui rezultat, dar incertitudinea echivalează cu un sentiment de piaţă mai curând negativ.  Motivele pentru care creşteau cotaţiile burselor lumii, luni şi marţi, au fost întoarse pe dos şi alimentează acum nemulţumirea pieţelor!
Adrian N. Ionescu - vin, 06 iul. 2012, 05:58
SENTIMENTUL de dimineaţă: Speculatorii capricioşi sancţionează acum măsurile dorite

Bursa de Valori din Bucureşti (BVB) va fi copleşită de instabilitatea capricioasă a marilor investitori ai lumii şi de luptele pentru putere politică locale.

Trei mai bănci centrale ale lumii, din cea a Zonei Euro, din Londra şi din Beijing au relaxat condiţiile finanţare a creşteri economice.

Jucătorii de pe pieţe iau, acum, măsurile pe care şi le-au dorit, drept semn de slăbiciune a economiilor prea îngrijorătoare pentru a se mai bucura. „A, aţi scăzut dobânzile, înseamnă că economie nu mai creşte deloc“ – pare că a fost judecata favorită  a pieţelor, aseară şi azi noapte.

Capriciile investitorilor au fost, însă, alimentate de însuşi preşedintele Băncii Centrale Europene. El a fost, se pare, prea convingător justificând măsurile de scădere a dobânzilor cu riscul ca creşterea economică să nu se amorseze totuşi.

„Jucătorii aşteaptă acum datele despre şomajul american, şi sunt, de fapt, satisfăcuţi de măsurile luate de băncile centrale. Dar dacă ştirile bune tot au venit, şi efectul lor este de prevăzut că va fi bun, atunci mulţi s-au gândit că ar mai putea face nişte marcări de profit“, a declarat Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni de la firma de brokeraj Estinvest, pentru ECONOMICA.NET.

 

 Repere tehnice la București

Bursa a crescut mai toată ziua de ieri. A oscilat în juruluu suportului de la 20.500 de puncte al indicelui BET Fi, al Societăților de Investiții Financiare (SIF) şi al Fondului Proprietatea.

Departe de rezistenţa pragului de la 22.000 de puncte, punctul atins de BET Fi după scăderea de ieri (-1,31%) este sub suportul de la 20.500 de puncte, de care „depinde totul“, după cum credeau analiştii credeau nu demult  (v. mai jos explicaţii la cap. DIDACTICE)

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Atacul rezistenţei de la 22.000 de puncte este esenţial pentru reluarea tendinţei de creştere, potrivit lui Dan Rusu, șeful analiștilor de la firma de brokeraj BT Securities Cluj Napoca.

„Aşteptăm penetrarea pragului de la 20.500 ca şi validare a scenariului pozitiv (cu target la 22.000)“, spunea Dan Rusu în raportul din luni dimineaţă.

Dar, „până nu vom obţine confirmarea prin stabilizarea peste 22.000 de puncte, persistă pericolul scăderii până la un minim marginal pe la 18.800. În ultima instanţă, ambele ipoteze mizează  pe creşteri în a doua parte a acestui an“, mai spune ultimul raport al „analistului de luni“ al ECONOMICA.NET.

Pragul de la 20,500 îşi schimbă prea des funcţia. Din rezistenţă împotriva creşterii s-a transformat în suport pentru creştere. Greu de spus acum cât de solid este.

 

Arhiva

Analistul de la BT Securities este optimist pe termen mediu (circa 6 luni). aşa că nu putem discredita estimările sale mai vechi.

„Mizăm mai degrabă pe o creştere peste nivelul de la 20.500 decât pe noi minime“, spunea acum vreo două săptămâni.

Înţelepţii rămân atenţi, totuşi, şi la suporturile de peste 19.000 de puncte, ca şi la cele de mai jos, care ar urma să se opună eventualelor scăderi.

SENTIMENTELE de dimineaţă mai vechi, din ianuarie şi de la sfârşitul anului trecut pot spune mai mult de cât de jos ar putea cădea piaţa, pe tot parcursul acestui an, marcat de insolvenţa Hidroelectrica şi de luptele iresponsabile pentru puterea politică.

Aşteptările mai vechi privind eventualele căderi mergeau până spre 16.000 de puncte. Mai multe detalii tehnice vechi se găsesc şi în articolele din seria  Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă.Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 


 
Te-ar mai putea interesa și
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, schema "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de cartof de consum", transmite Agerpres....
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei
Creşterea economiei Rusiei "a surprins" Fondul Monetar Internaţional, în contextul sancţiunilor impuse Moscovei în urma ...
Cultivatorii de roșii și usturoi vor primi compensații parțiale pentru pierderile suferite ca urmare a războiului din Ucraina
Cultivatorii de roșii și usturoi vor primi compensații parțiale pentru pierderile suferite ca urmare a războiului din ...
Guvernul a aprobat în şedinţa de joi Ordonanţa de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru ...
ANPC a amendat încă trei săli aparținând World Class și le-a închis temporar
ANPC a amendat încă trei săli aparținând World Class și le-a închis temporar
Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a verificat în ultimele două zile ...