SENTIMENTUL de dimineaţă: Economia lumii nu mai are resurse de creştere. Rău şi azi

Jucătorii la Bursă vor continua să fie cel puţin sceptici şi astăzi, chiar şi în privinţa SIF-urilor de la Bucureşti. Cu sistemul bancar mondial mai degrabă în ceaţă decât în bună funcţionare, economiile lumii nu mai găsesc suficiente resurse de creştere. Şi lumea nu cumpără destul. Până şi Apple şi-a ratat ţinta de venituri.
Adrian N. Ionescu - mie, 25 iul. 2012, 06:22
SENTIMENTUL de dimineaţă: Economia lumii nu mai are resurse de creştere. Rău şi azi

Pieţele contractelor la termen (futures, care pariază pe evoluţiile bursiere ulterioare) prognozează scăderi pentru azi, după ce pieţele americane şi asiatice au închis în scădere.

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), interesul pentru acumularea pachetelor maxime de SIF-uri a făcut ca indicele acestora să crească discordant faţă de restul pieţei, dar nici jucătorilor de SIF-uri nu le place să cumpere prea scump.

„Semnalele care vin din Grecia nu sunt pozitive. Perspectiva rămâne foarte dificilă pentru economiile majore şi, prin urmare, pentru pieţele de capital„, spunea dis de dimineaţă un analist din Sidney, citat de Bloomberg.

„Trecem printr-o perioadă de ajustare, în care se tot vorbeşte de recesiunea din Europa. Acum începe să se vadă în veniturile companiilor şi piaţa reacţionează,”, a spus un strateg din New York aseară, citat de Reuters.

 

Repere tehnice la Bucureşti

 

Indicele BET FI, care face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP), a crescut, ieri, din nou peste pragul critic de la 20.500 de puncte. Este o oarecare uşurare, dar nu mai mult.

Interesul pentru acumularea de pachete de 5%, în scopul controlului  managementului SIF-urilor, nu este o mişcare reprezentativă pentru toată piaţa.

Totuşi, indicele BET FI este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Suportul de la 20.500 de puncte dăduse semne de slăbiciune de luni, iar revenirea de ieri deasupra lui nu îi confirmă soliditatea coonvingător.

Ideea că de suportul de la 20.500 de puncte „depinde totul“, este demnă de arhivă după vechime, dar foarte actuală ca valabilitate (v. mai jos explicaţii despre termeni tehnici la cap. DIDACTICE)

Perspectivele optimiste rămân abia „pentru lunile următoare“, aşa cum spunea analistul Dan Rusu în cel mai recent raport al  BT Securities. 

Dan Rusu spera joi ca, indicele BET FI, „să forţeze măcar până la 24,000 în lunile urmatoare“.

Dar acelaşi analist repetă că „tot acest scenariu depinde de pragul 20.500 şi de capacitatea pieţei de a se ţine deasupra acestuia“.

 

Arhivă

Mă întreb dacă nu am adus prea devreme, la capitolul „Arhivă“, îndoiala mai veche a analistului: „dacă întreaga corecţie din mai şi iunie s-a încheiat la minimele din iunie, sau mai avem de îndurat un val de scădere până la pragul de 18.800“ de puncte,  al indicelui BET Fi.

Vom reveni, „practic, în aceeaşi situaţie ca acum o lună (sau două?, n.r.), între două scenarii a căror confirmare depinde de depăşirea pragului de la 20.500 (pozitiv / favorit), respectiv de infirmarea celui de la 19.700 de puncte (negativ/alternativ)“, aşa cum credea Dan Rusu acum vreo douî săptămâni?

Speranțele trecerii de rezistenţa care se opune , la 22.000, declanşării unei tendinţe de creştere a indicelui BET Fi, par mai mari pe teermen mediu, dar nu trebuie să ne facă să uităm cu totul că:

„Până nu vom obţine confirmarea prin stabilizarea peste 22.000 de puncte, persistă pericolul scăderii până la un minim marginal pe la 18.800. În ultima instanţă, ambele ipoteze mizează  pe creşteri în a doua parte a acestui an“, mai spunea un la raport mai vechi folosit de ECONOMICA.NET.

„Mizăm mai degrabă pe o creştere peste nivelul de la 20.500 decât pe noi minime“, spunea acum vreo lună analistul de la BT Securities. Acum este în continuare optimist pe termen mediu (circa 6 luni), aşa că nu putem discredita estimările sale mai vechi.

Înţelepţii rămân atenţi, totuşi, şi la suporturile de peste 19.000 de puncte, ca şi la cele de mai jos, care ar urma să se opună eventualelor scăderi.

SENTIMENTELE de dimineaţă mai vechi, din ianuarie şi de la sfârşitul anului trecut pot spune mai mult de cât de jos ar putea cădea piaţa, pe tot parcursul acestui an, marcat de insolvenţa Hidroelectrica şi de luptele iresponsabile pentru puterea politică.

Aşteptările mai vechi privind eventualele căderi mergeau până spre 16.000 de puncte. Mai multe detalii tehnice vechi se găsesc şi în articolele din seria  Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, schema "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de cartof de consum", transmite Agerpres....
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei
Creşterea economiei Rusiei "a surprins" Fondul Monetar Internaţional, în contextul sancţiunilor impuse Moscovei în urma ...
Cultivatorii de roșii și usturoi vor primi compensații parțiale pentru pierderile suferite ca urmare a războiului din Ucraina
Cultivatorii de roșii și usturoi vor primi compensații parțiale pentru pierderile suferite ca urmare a războiului din ...
Guvernul a aprobat în şedinţa de joi Ordonanţa de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru ...
ANPC a amendat încă trei săli aparținând World Class și le-a închis temporar
ANPC a amendat încă trei săli aparținând World Class și le-a închis temporar
Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a verificat în ultimele două zile ...