SENTIMENTUL de dimineaţă: Excitaţie la burse. Jucătorii forţează deciziile oficiale

„Un optimism uşor exagerat“, este felul în care brokerul dimineţii de marţi, Mihai Mureşian, de la Intercapital Invest, descrie situaţia burselor, pentru ECONOMICA.NET. Bursa din Bucureşti va lucra şi azi ameţită de excitaţia globală, care pariază pe măsuri concertate ale băncilor centrale ale lumii. Sunt aşteptate măsuri de relaxarea a politicilor monetare pentru a se stimula creşterea economică.
Economica.net - mar, 03 iul. 2012, 06:20
SENTIMENTUL de dimineaţă: Excitaţie la burse. Jucătorii forţează deciziile oficiale

„Valul acesta de optimism are ceva artificial. Abia poimânie vom avea veşti de la Banca Centrală Europeană (BEC) şi tocmai pe 9 iulie se reîntâlnesc euro-miniştrii de finanţe“, a declarat Mihai Mureşian, şeful brokerilor de la Intercapital Invest, pentru ECONOMICA.NET.  

Deşi aplicarea acordurilor de vineri dintre liderii europeni  a fost pusă sub semnul întrebării, marii jucători la bursele lumii mizează pe acestea şi, în plus, pe faptul că Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei vor scădea rata dobânzii joi, ca să dea mai mult combustibil creşterii economice devenite prea leneşă.

„Totuşi, optimismul este uşor exagerat, până joi mai este  ceva vreme şi se mai pot întâmpla multe. Nu este iraţional să te temi de o strategie speculativă care va duce la corecţii, sau  măcar la stabilizare“, adaugă Mihai Mureşian.

Brokerul de la Intercapital face aluzie la creşterea artificială a cotaţiilor în scopuri speculative, posibilă dacă isteria ia proporţii de masă, iar cei care doar se prefac isterici culeg roadele.

Colosul Morgan Stanley a ridicat clasificarea acţiunilor (vest europene) de la „neutre“ la „subevaluate“, acceptând că deciziile de vinerea trecută ale liderilor Zonei Euro au redus riscul, potrivit Bloomberg.

 

Și la București

„Dacă scădem din cotațiile SIF-urilor valoarea dividendului, așa cum este firesc, vom vedea că se tranzacţionează ( cu o excepţie, mi se pare, la maximul anului. Aşa că nu este deloc exclusă o temperare a creşterii, nu neapărat azi“, mai spune brokerul de la Intercapital.

SIF-urile (Societăţile de Investiţii Financiare) şi Fondul Proprietatea au propriul indice bursier, BET FI.

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

 

Repere tehnice

Creşterea substanţială de vineri (+3,82%) a indicelui BET Fi, al Societăților de Investiții Financiare (SIF) şi al Fondului Proprietatea, l-a propulsat destul de mult deasupra rezistenţei de la pragul de 20.500 de puncte. (v. mai jos explicaţii la cap. DIDACTICE)

Pare că se apropie momentul atacului unei alte rezistenţe, cea de la 22.000 de puncte, a cărei străpungere ar putea confirma reluarea tendinţei de creştere, potrivit lui Dan Rusu, șeful analiștilor de la firma de brokeraj BT Securities Cluj Napoca.

Suportul nostru de la 19,700 a relansat preţurile, iar BET-FI a închis săptămâna trecută la un pas de 20.500. Aşteptăm penetrarea acestui prag ca şi validare a scenariului pozitiv (cu target la 22.000)“, spune Dan Rusu în raportul din luni dimineaţă.

Penetrarea s-a produs, dar piaţa a mai forţat rezistența sau nivelul de confirmare pozitivă (al eventualei creșteri) de la 20.500 de puncte, „dar fără succes, indicele financiar revenind la suportul minor 19.700“, scria lunea trecută analistul clujean.

De aceea, până nu vom obţine confirmarea prin stabilizarea peste 22.000 de puncte, „persistă pericolul scăderii până la un minim marginal pe la 18.800. În ultima instanţă, ambele ipoteze mizează  pe creşteri în a doua parte a acestui an“, mai spune raportul „analistului de luni“ al ECONOMICA.NET.

Totul depinde de pragul de la 20,500“, scrie de vreo câteva săptămâni analistul de la BT Securities. Mai ales acum , că, odată devenit rezistenţă împotriva creşterii, s-a transformat în suport pentru creştere.

 

Arhiva

Analistul de la BT Securities pare să fi avut  dreptate să fie optimist pe termen mediu.

„Considerăm tentativa de lunea trecută ( de trecere a BET FI, peste 20.500) drept o penetrare prematură (iar nu una falsă). Ceea ce înseamnă că mizăm mai degrabă pe o creştere peste acest nivel decât pe noi minime“.

Înţelepţii rămân atenţi, totuşi, la suporturile de peste19.000 de puncte, ca şi la de mai jos, care ar urma să se opună eventualelor scăderi.

SENTIMENTELE de dimineaţă mai vechi, din ianuarie şi de la sfârşitul anului trecut pot spune mai mult de cât de jos ar putea cădea piaţa, pe tot parcursul din acest an a insolvenţei Hidroelectrica.

Atunci aşteptările privind eventualele căderi mergeau până spre 16.000 de puncte. Mai multe detalii tehnice vechi se găsesc şi în articolele din seria  Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă.

 

 Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.


Te-ar mai putea interesa și
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) o serie de proiecte de infrastructură rutieră, în baza......
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...