SENTIMENTUL de dimineaţă: „Falimentul parţial“ al Greciei, doar un pretext de marcare a profitului?

Agenţia Standard and Poor's a certificat faptul că că guvernul Greciei se află în faliment parţial (incapacitate de plată sau „selective default“), dar pieţele asiatice au început ziua de azi voios. Pieţele futures pariază pe un viitor deloc negru în Europa. Iar la Bucureşti brokerii sunt încă încrezători că scăderea de ieri a fost doar o corecţie, „sănătoasă“, prin care jucătorii îşi iau profitul rezultat din creşterile anterioare.
Adrian N. Ionescu - mar, 28 feb. 2012, 07:22
SENTIMENTUL de dimineaţă: „Falimentul parţial“ al Greciei, doar un pretext de marcare a profitului?

„Cu condiţia să nu apară nici o altă ştirea prea rea, nu cred că pierderile se vor adânci, în caz că piaţa noastră nu-şi va relua creşterea. Este destul de puternic suportul actual al BET Fi, indicele cel mai nervos de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB)“,  a declarat pentru RTV.NET, Marcel Murgoci, directorul de tranzacţii al casei de brokeraj Estinvest.

Decocamdată, „nu sunt motive puternice de scădere“, adaugă Marcel Murgoci, contând încă pe apetitul pentru dividende al jucătorilor.

Indicele BET Fi face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondul Proprietatea (FP), care sunt cele mai căutate de investitorii străini şi, de aceea, BET Fi  este în centrul atenţiei analiştilor.

BET Fi are reputaţia de a anticipa comportamentul celorlalţi indici, respectiv al întregii pieţe. Ieri a închis ziua puţin, nesemnificativ,  sub nivelul de 25.000 de puncte, considerat crucial pentru noua tendinţă de creştere anuală, de către  Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj BT Scurities din Cluj Napoca.

Faptul că indicele BET FI, cel mai sensibil şi mai analizat de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), „s-a ţinut atât de bine la acest nivel  ne-a determinat să adoptăm ca favorit scenariul optimist şi să dăm o probabilitate mai mare extinderii creşterilor, într-o primă etapă, până la 29.000 – 31.000 de puncte. Desigur, acest scenariu nu exclude corecţii pe parcurs“, preciza, ieri,  în raportul său săptămânal, Dan Rusu.

Argumentele lui Dan Rusu rămân valabile şi azi şi sunt detaliate în propriul nostru raport: „Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în săptămâna de după G 20

Dacă şi azi Corecţiile vor continua să scadă sub pragul de la 25.000, acesta şi-ar putea relua funcţia de rezistenţă împotriva creşterii. Brokerii nu cred însă într-o corecţie, ci cel mult într-o consolidare la acest nivel, şi în faptul că indicele BET a avut săptămâna trecută forţa de a se instala stabil deasupra pragului de rezistenţă de la 25.000 de puncte. Răsturnarea tendinţei negative, în care noi am crezut deja de acum 3 săptămâni, a primit vineri confirmarea finală, potrivit raportului BT Securities.

După stabilizarea peste fosta rezistenţă de la 25.000 de puncte, „vom putea spera în atingerea maximelor din februarie 2010“, ne spunea, până mai ieri, Dan Rusu. (vezi mai jos, în capitolul DIDACTICE, explicarea termenilor tehnici).

Trebuie să recunoaştem că  pragul de rezistenţă împotriva creşterii situat la 25.000 de puncte a fost şi încă mai este un punct de bifurcaţie, „graniţa dintre două scenarii“.

Trebuie să ne şi amintim că analistul clujean a renunţat la precauţii inutile şi că preferă acum să acrediteze definitiv expirarea valabilităţii scenariului negativ, respectiv a tendinţei negative care a caracterizat piaţa în ultimii doi ani.

Altfel spus, fostul prag de rezistenţă împotriva creşterii s-a transformat în suport pentru creştere. Adică: investitori vor accepta greu scăderea sub acest prag, iar când o vor accepta o vor face doar temporar. Pericolele reale nu vor veni curând.

Ar putea fi una dintre acele corecţii negative „sănătoase“, cum le denumeşte  Marcel Murgoci, de la casa de brokeraj Estinvest. După un „raliu“ de creşteri consistente ( cum a fost cel din acest început de an), investitorii preferă să aştepte ca preţurile să mai scadă.

Scăderea este binevenită şi pentru cei care nu au intrat la cumpărare încă şi ar intra dar li se pare prea scumpă piaţa. Astfel, bani proaspeţi ar intra în piaţă.

Oricum, dacă este să ne temem de o corecţie, nu de aceasta trebuie să ne temem.

„După ce sezonul dividendelor se va fi încheiat, cândva în aprilie, este posibilă şi o corecţie negativă consistentă, pentru că va fi dispărut principalul stimulent pentru cumpărare. Va rămâne eventual cel al rezultatelor pe primul trimestru al companiilor, dacă vor fi bune“, declara Marcel Murgoci, vineri, pentru RTV.NET. Şi va avea dreptate măcar până în aprilie.

Precizăm deja, pentru a avea reperele esenţiale, că pragul cel mai apropiat de suport împotriva scăderii BET Fi,  este la 23.000 de puncte. Suportul cel mai solid, care se va opune răsturnării tendinţei ascendente recent confirmate, este la 21.000 de puncte, însă coborârea până acolo nu este mai deloc probabilă.

Acestea sunt repere care nu  trebuie scăpate din vedere. Fiecare investitor, în funcţie de propria toleranţă la risc, trebuie să îşi propună  propriile repere pentru a da ordine de „stop pierderi“, în cazul instalării unei tendinţe negative neconvenabile din punctul propriu de vedere.

Celelalte detalii tehnice ale evoluţiilor pieţelor în Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în săptămâna de după G 20“. Ştiri potenţiale ale săptămânii le vom sintetiza articolul Ştirile care vor mişca pieţele lumii, după pronunţarea verdictului grec

(Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT
Toate cele de mai sus nu sunt sigestii şi nici recomandări de investiţii. Responsabilitatea deciziilor aparţine celor care le iau, în funcţie de propria toleranţă la risc şi indiferent dacă s-au simţit inspiraţi sau nu de acest articol.
Te-ar mai putea interesa și
YouTube va lansa un magazin online pentru servicii de streaming video
YouTube va lansa un magazin online pentru servicii de streaming video
YouTube, parte a grupului Alphabet, intenţionează să lanseze un magazin online pentru servicii de streaming video, potrivit unui articol publicat de Wall Street Journal, citat de Reuters....
Profitul net al Huawei Technologies a scăzut cu 52% în primul semestru
Profitul net al Huawei Technologies a scăzut cu 52% în primul semestru
Profitul net al grupului chinez Huawei Technologies a scăzut cu 52% în primul semestru, din cauza condiţiilor economice ...
Trupele ruseşti riscă să rămână blocate în regiunea Herson după bombardarea podurilor de acces – oficial ucrainean
Trupele ruseşti riscă să rămână blocate în regiunea Herson după bombardarea podurilor de acces – oficial ucrainean
Ucraina a anunţat duminică că trupele ruseşti care au ajuns la fluviul Dnepr din regiunea Herson, oraş din sud ocupat ...
Peste 2.600 de cazuri noi, cele mai multe în Bucureşti. 12 morţi în 24 de ore – COVID
Peste 2.600 de cazuri noi, cele mai multe în Bucureşti. 12 morţi în 24 de ore – COVID
Un număr de 2.651 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 2.033 ...