SENTIMENTUL de dimineaţă: Fără banii străinilor, orice optimism se schimbă rapid

Azi începe şi agitaţia dinaintea datelor „cu dividend“, dar şi sărăcirea ofertei, din cauza suspendării tranzacţionării acţiunilor la firmele care au adunări generale ale acţionarilor (AGA), odată cu debutul sezonului dividendelor, respectiv al AGA. Totuşi, „asta nu are mare importanţă“, pentru Andrei Ciubotaru, şeful departamentului de tranzacţii de la casa de brokeraj Tradeville. „Dacă marile pieţe de afară nu ies din perioada aceasta fără tendinţă şi nu intră şi la noi bani de afară, nu mai contează suspendările“, Andrei Ciubotaru.
Adrian N. Ionescu - lun, 23 apr. 2012, 06:26
SENTIMENTUL de dimineaţă: Fără banii străinilor, orice optimism se schimbă rapid

„În dimineaţa asta sentimentul este pozitiv, dar se poate schimba uşor în negativ. Pentru pieţele externe două lucruri sunt mai importante  în aceste două săptămâni: şedinţa de politică monetară a FED (Federal Reserve, banca centrală a SUA, n.r.) şi cine va câştiga  alegerile din Franţa. Dacă va  fi Hollande, pieţele vor interpreta rău victoria lui“, a mai declarat, cu o oră înaintea deschiderii bursei, Andrei Ciubotaru de la Tradeville, pentru ECONOMICA.NET.

Anumite declaraţii ale candidatului socialist „au îngrijorat deja pieţele“, spune brokerul de la Tradeville şi, oricum, este socialist, ceea ce nu încurajează investtorii, căci guvernările de stânga, în mod tradiţional adoptă regimuri fiscale mai puţin prietenoase cu profiturile mari, iar dividendele mari vin din profituri mari.

Tutul 2 al alegerilor prezidenţiale franceze este abia pe 6 mai, dar „s-au mai văzut cazuri în care un candidat pierde sau câștigă totul peste noapte, dinainte“, comenteauă brokerul de la Tradeville.

 

Repere tehnice

Cu  toate că Bursa de Valori Bucureşti (BVB) tocmai a promis un indice nou, despre care încă nu merită se vorbim, analiștii se vor uita, probabil, mai mult  tot la cel mai nervos indice al BVB,  BET Fi, care a urcat din nou peste pragul de siguranţă de la 24.000 de puncte și stă destul de confortabil deasupra suportului de la 23.500 (v. capitolul DIDACTICE pentru explicaţii).

BET Fi  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Implicaţiile corecţiei negative nu diferă de ceea ce cunoaşteam deja: ne orientăm tot după zona 24.000-23.000 de puncte, ca punct optim de relansare a preţurilor“ spunea Dan Rusu, liderul echipei de analişti ai casei de brokeraj clujene BT Securities, referindu-se la indicele bursier BET Fi, în cel mai recent raport al său săptămânal.

De soliditatea acestor praguri critice depinde reluarea creşterii, dar rezistenţa de la 25.000 de puncte nu va fi uşor de atacat, în ciuda randamentului dividendelor la SIF-uri promiţătoare.

Graficul dividendelor  îl găsiţi în articolul Calendarul celor mai fierbinţi zile la Bursă.

La 21.000 de puncte se află cel mai important prag de siguranţă, adică suportul care şi este denumit  ca atare de analistul de la BT Securities: „pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte, de care atârnă perspectiva pentru restul anului“.

Câteva idei utile mai pot fi găsite şi în…

Arhivă

Cândva, după ce indicele se va stabiliza peste pragul de 25.000 de puncte, ne vom putea gândi că BET Fi ar putea relua creşterea spre 27.000 de puncte, aşa cum încă mai credea Dan Rusu, în raportul său  de dinainte de Paşte.

Eventuala testare a pragului de la 25.000 este amânată şi, oricum, când se va ajunge peste acest prag, vom avea nevoie ca indicele să reziste mai mult de o săptămână deasupra, ca să credem că vom ieşi curând din stagnare.

Totuși, pe termen lung, „dincolo de actualele corecţii, ne menţinem perspectiva pozitivă, anticipând un nou val de creştere care să propulseze piaţa până la 29.000-31.000 de puncte“, spunea  analistul de la BT Securities.

Între timp, termenul lung s-a mai scurtat cu două săptămâni.

Mai multe repere tehnice despre toate pieţele pot fi consultate în Ce şanse de creştere au euro, aurul şi acţiunile bursiere în săptămâna dintre „cele două“ Învieri.


Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica a atras o nouă finanțare nerambursabilă, în valoare de 17,36 de milioane de euro, pentru investiții în rețeaua de distribuție
Electrica a atras o nouă finanțare nerambursabilă, în valoare de 17,36 de milioane de euro, pentru investiții în rețeaua ...
Distribuţie Energie Electrică România, filială a Electrica, a atras încă o finanţare europeană nerambursabilă prin Fondul pentru Modernizare, în valoare de 17,36 de milioane de euro,......
Consiliul Concurenței a primit din partea Guvernului puteri sporite în investigarea și sancționarea acțiunilor anticoncurențiale
Consiliul Concurenței a primit din partea Guvernului puteri sporite în investigarea și sancționarea acțiunilor anticoncurențiale
Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care transpune în legislația internă Directiva europeană nr 1/2019, numită ...
Guvernul a retras statul de utilitate publică Fundaţiei „Preţuieşte Viaţa”, înființată de Andreea Marin
Guvernul a retras statul de utilitate publică Fundaţiei „Preţuieşte Viaţa”, înființată de Andreea Marin
Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre prin care a retras statutul de utilitate publică recunoscut Fundaţiei "Preţuieşte ...
ACEA: Vânzările de autoturisme noi în UE vor creşte anul viitor cu doar 2,5%
ACEA: Vânzările de autoturisme noi în UE vor creşte anul viitor cu doar 2,5%
Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) previzionează că vânzările de autoturisme noi în Uniunea Europeană ...