SENTIMENTUL DE dimineaţă: Forţa Americii de a scoate lumea din ezitare. Cotaţii ca dinainte de criză

Cât de mult ar mai putea zăbovi Bucureştiul în corecţia negativă, atunci când bursele americane au înregistrat recorduri de creştere datorită creşterii vânzărilor în SUA? Indicele Dow Jones a revenit la niveluri din 2007, adică de dinainte de declanşarea vădită a crizei. Indicii europeni au crescut consistent, cu peste 1%, pentru că indicele „de sentiment“ al Institutului ZEW privind încrederea investitorilor germani a crescut peste aşteptări.
Adrian N. Ionescu - mie, 14 mart. 2012, 05:47
SENTIMENTUL DE dimineaţă: Forţa Americii de a scoate lumea din ezitare. Cotaţii ca dinainte de criză

Şi Bursa de Valori din Bucureşti (BVB) pare că a prins, ieri, ocazia de sfârşi corecţia şi de a relua creşterea, ocazie de care am vorbit în SENTIMENTUL de dimineaţă de ieri. Deşi creşterea de ieri a fost mai curând timidă.

Piaţa ar putea fi încurajată şi de preţul de vânzare pe care Guvernul i l-a propus în oferta de vânzare a 15% din  acţiunile Transelectrica. Preţul pleacă de la un prag rezonabil de scăzut, potrivit opiniilor exprimate deja de ieri pentru analiza Ultimele pariuri pe preţul Transelectrica. Guvernul îl discută chiar azi , din Economica.net.

Pieţele contractelor la termen (futures, care pariază pe evoluţia ulterioară a burselor europene) arată un optimism suficient de robust ca să credem că reluarea mai puţin ezitantă creşterii este posibilă şi la Bucureşti.

Repere tehnice

Indicele BET FI, cel mai sensibil şi mai analizat de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a închis ieri cu o creştere neconvingătoare,  de 0,32%, care s-a oprit , încă, sub pragul de suport esenşial pentru creştere, situat la nivelul de 25.000 de puncte.

Căderea sub 25.000 de puncte s-a oprit, astfel, la un suport pentru creștere local superior celui de bază, de la pragul  de 23.500 de puncte, stabilit lunea trecută de Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj BT Securities, în raportul său săptămânal. Cu ajutorul acestui raport am scris articolul Ce șanse de creștere au euro, leul, aurul și bursele în săptămâna necazurilor Chinei. Reperele raportului  ca şi ale articolului rămân valabile.

Dacă nu punem la socoteală creşterea de ieri, firavă, pentru că lichiditatea a fost relativ mică, scăderea din ultimele zile constituie primul test serios căruia trebuie să-i facă faţă tendinţa de creştere pe termen mediu (anual), declanşată anul acesta.

Acum tendinţa de creştere pe termen mediu este încă în siguranţă, dar rămâne de văzut care este soliditatea reală a suportului pentru creşterea BET Fi, identificat de analişti la pragul de 25.000 de puncte (vezi mai jos, în capitolul DIDACTICE, explicarea termenilor tehnici).

Mai exact cât de repede acest prag îşi va relua fucnţia de suport.

Indicele BET Fi face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondul Proprietatea (FP), care sunt cele mai căutate de investitorii străini şi, de aceea, BET Fi este în centrul atenţiei analiştilor.

Analistul clujean se aştepta, lunea trecută, ca „actualul (atunci, n.r.) val de creştere să se încheie pe la 27.000, de unde, după uşoare corecţii, ar mai urma un avânt până în zona 29.000 – 31.000 de puncte“. Se pare că, totuşi, corecţiile  au survenit mai devreme.

Este o dilemă tehnică. Maximul BET Fi al ultimelor 11 luni a fost de 26.231 de puncte, în 2 martie. Depăşirea pragului de 27.000 de puncte ar pune capăt unei consolidări (citeşte stagnări) care durează de doi ani, şi ar da un nou impuls încrederii în ieşirea definitivă din recesiune.

Celelalte detalii tehnice ale evoluţiilor pieţelor în Ce șanse de creștere au euro, leul, aurul și bursele în săptămâna necazurilor Chinei

Mai multe potenţiale ştiri pot fi găsite în articolul  Sentimentul economic german şi celelalte ştiri care vor mişca pieţele lumii.

(Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

Te-ar mai putea interesa și
YouTube va lansa un magazin online pentru servicii de streaming video
YouTube va lansa un magazin online pentru servicii de streaming video
YouTube, parte a grupului Alphabet, intenţionează să lanseze un magazin online pentru servicii de streaming video, potrivit unui articol publicat de Wall Street Journal, citat de Reuters....
Profitul net al Huawei Technologies a scăzut cu 52% în primul semestru
Profitul net al Huawei Technologies a scăzut cu 52% în primul semestru
Profitul net al grupului chinez Huawei Technologies a scăzut cu 52% în primul semestru, din cauza condiţiilor economice ...
Trupele ruseşti riscă să rămână blocate în regiunea Herson după bombardarea podurilor de acces – oficial ucrainean
Trupele ruseşti riscă să rămână blocate în regiunea Herson după bombardarea podurilor de acces – oficial ucrainean
Ucraina a anunţat duminică că trupele ruseşti care au ajuns la fluviul Dnepr din regiunea Herson, oraş din sud ocupat ...
Peste 2.600 de cazuri noi, cele mai multe în Bucureşti. 12 morţi în 24 de ore – COVID
Peste 2.600 de cazuri noi, cele mai multe în Bucureşti. 12 morţi în 24 de ore – COVID
Un număr de 2.651 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 2.033 ...