SENTIMENTUL de dimineaţă: Germania pune la încercare răbdarea investitorilor

Entuziamul din ultimele luni a (de)cedat şi confuzia privind viitorul economiilor lumii pare să se fi reinstalat. Scăderea producţiei industriale germane cu 1,3%, cu mai mult decât dublul estimărilor, erodează cel mai credibil argument pentru revenirea economiei europene. Toate celelalte veşti rele nu sunt noi. Totuşi, investitorii la bursă veritabili nu sunt nerăbdători, ci cercetează soliditatea suporturilor.
Adrian N. Ionescu - vin, 06 apr. 2012, 07:01
SENTIMENTUL de dimineaţă: Germania pune la încercare răbdarea investitorilor

Tendinţa descrescătoare pe termen scurt, instalată de două săptămâni încoace, nu este periculoasă decât pentru speculatorii de zecimale de preţ. Deocamdată.

Totuşi, veştile rele şi chiar şi cele „relativ“ rele despre economiile lumii au adus aminte jucătorilor că entuziasmul cu care a început acest an, cel mai bun început de an din acest mileniu, nu se bazează pe mai multe argumente solide decât pe dorinţe.

La problemele industriei germane se adaugă şi dificultăţile de plată a datoriilor spaniole, iar azi cerul nu este prea senin nici deasupra licitaţiei de obligaţiuni franceze.

Investitorii sunt din nou precauţi faţă de problemele datoriilor guverneleor europene”, a spus sec, precum un japonez, Kiyoshi Ishigane, citat de Bloomberg. Japonezul este un strateg al Mitsubishi UFJ Asset Management Co, o firmă care administrează plasamente de 70 de miliarde dolari.

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB), scăderile au început să atragă ceva mai mulţi vânzători, dar cei mari încă nu şi-au pierdut cumpătul. Lichiditatea este mică, tranzacţiile de 3,5 milioane de euro fiind firave chiar şi pentru BVB, ceea ce arată că pericolul nu este iminent.

Cât de puternice sunt şi la Bucureşti temerile privind viitorul economiilor se va vedea cu două ocazii, la fiecare companie importantă (cele mici fiind luate de val):

datele „cu dividend“, adică zilele în care se mai pot cumpăra acţiuni astfel încât cumpărătorul să aibă dreptul la dividendele din profitul companiei respective, şi

– datele în care se vor anunţa rezultatele pe primul trimestru.

Din toate aceste date se va agrega evoluţia bursei, spun brokerii şi analiştii conusltaţi de ECONOMICA.NET.

Până atunci, analiştii cercetează soliditatea pragurilor de preţ suport care ar trebui să reziste la asediul care nu va întârzia multe zile.

Reperele tehnice

… cele mai importante acum sunt suporturile.

Cel mai nervos indice al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), BET Fi,  a coborât dstul de mult sub rezistenţa de la 25.000 de puncte, dar este încă deasupra suporturilor de la 23.500 – 24.000 de puncte (v. capitolul DIDACTICE pentru explicaţii).

Aceste praguri au devenit critice, de soliditatea lor depinde reluarea creşterii.

Despre pragul de la 25.000 de puncte se mai poate spune, deocamdată, doar că este un exemplu aproape didactic de nivel care îşi schimbă funcţia, din cauza  incertitudinilor de pe piaţă.

Cu trei săptămâni în urmă pragul de 25.000 de puncte obţinuse funcţia de suport pentru creştere, dar apoi indicele a întârziat suficient de mult sub el, ca să redevină rezistenţă împotriva creşterii, potrivit indicatorilor din manualele de analiză tehnică.

BET Fi  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Restul indiciilor tehnice pare mai degrabă elemente de futurologie.

Cândva, după ce indicele se va stabiliza peste pragul de 25.000 de puncte, ne vom putea gândi că BET Fi ar putea relua creşterea spre 27.000 de puncte, aşa cum prevedea, acum trei săptămâni, în raportul său, Dan Rusu, liderul echipei de analişti ai casei de brokeraj clujene BT Securities.

Eventuala testare a pragului de la 25.000 este amânată şi, oricum, când se va ajunge peste acest prag, vom avea nevoie ca indicele să reziste mai mult de o săptămână deasupra, ca să credem că vom ieşi ieşi curând din stagnare.

Totuși, pe termen lung, „dincolo de actualele corecţii, ne menţinem perspectiva pozitivă, anticipând un nou val de creştere care să propulseze piaţa până la 29.000-31.000 de puncte“, spunea, nu demult, analistul de la BT Securities.

Mai multe repere tehnice despre toate pieţele pot fi consultate în Ce şanse de creştere au euro, aurul şi bursele în săptămâna promisiunilor Americii.

Toate motivele de schimbare pe care piețele lumii, de acțiuni, valutare sau ale aurului, le-ar putea avea în această săptămână sunt sintetizate în articolul Stenograma comisiei de politică monetară a FED şi celelalte ştiri care vor mișca piețele lumii

 


Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.


Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...