SENTIMENTUL de dimineaţă: Lumea vrea să uite de Grecia. Bucureştiul e prea aproape

„Nu, căderea nu se opreşte azi. Nu definitiv“, spune brokerul zilei. Chiar dacă bursele lumii au ajuns prea jos, la noi minime ale acestui an. Excepţie fac cele asiatice, încurajate, azi noapte, de promisiunile revenirii economiei japoneze. Şi Banca Centrală a SUA (FED)  a dat anumite încurajări. Jucătorii par dispuşi să încerce să nu mai acorde o importanţă de dimensiuni catastrofale problemelor pe care Europa le are cu Grecia şi nu numai. Bucureştiul nu poate ignora la fel de uşor Grecia, pentru că este prea aproape de aceasta, de problemele ei şi este considerată o piaţă riscantă.
Adrian N. Ionescu - joi, 17 mai 2012, 06:14
SENTIMENTUL de dimineaţă: Lumea vrea să uite de Grecia. Bucureştiul e prea aproape

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) sunt deja sau măcar se apropie tot mai mult de momentul adevărului, fiind la nivelul pragurilor de siguranţă, sub care speranţa de revenire nu mai are suport tehnic şi se poate amâna indefinit.

Totuşi, pieţele contractelor la termen (futures, care pariază, fără somn, pe evoluţiile ulterioare ale cotaţiilor bursiere), arată o oarecare indiferenţă faţă de indcii bursieri german şi francez, cu o oră înainte de deschiderea burselor europene. 

Indici CAC 40 (francez)şi DAX se cotau cu câteva puncte sub sau peste 0.

Acesta ar putea fi un semn că, azi, jucătorii pe bursele europene îşi vor lua măcar o pauză din cădere, că actualele niveluri de preţuri vor intra într-o perioadă de consolidare (et caetera) şi că şi speculatorii de la  Bucureşti se vor molipsi de acest sentiment.

Numai că astfel de semne sunt valabile în vremuri normale.

„Nu cred că scăderile se vor opri astăzi, în orice caz nu definitiv. Nu până când marile bănci centrale nu vor da pieţelor doza de lichidităţi de urgenţă. Căci aceasta este jocul şi de aceea Grecia contează, indiferent ce zic oficialii europeni. Problemele  crizei datoriilor   fac să dispară nişte lichidităţi şi dacă nimic nu vine în compensaţie, pieţele scad“, explică Adrian Ciubotaru, şeful brokerilor de la Tradeville.

 

Repere tehnice

Speranţa „de serviciu“, atunci când cotaţiile se  apropie de un suport sau un prag de siguranţă vital, este că acesta nu va ceda. Ieri, un astfel de suport, cel de la 21.000 de puncte al BET FI, indicele cel mai nervos al BVB, a cedat.

Ar mai fi o şansă, încă, astăzi, ca indicele să revină deasupra, dar am auzit de la brokerul de la Tradeville că asta nu ar însemna neapărat reconfirmarea suportului. 

BET Fi, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, pleacă  azi de la 20.620 de puncte, adică binişor de sub suportul pragului de la 21.000 de puncte (v. cap. „DIDACTICE“, pentru explicaţii).

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Prin urmare, este pe cale să se îndeplinească condiţia pentru răsturnarea tendinţei, stabilită de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, în rapoartele sale săptămânale.

De pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte atârnă perspectiva pentru restul anului“, spunea nu demult analistul de la BT Securities. Mai multe detalii în articolul Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă sub ameninţarea greacă.

Şi ceilalţi indici importanţi ai BVB sunt într-o situaţie similară, de aceea poate chiar azi va fi momentul adevărului pentru tendinţa de creştere consacrată la începutul anului.

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica a atras o nouă finanțare nerambursabilă, în valoare de 17,36 de milioane de euro, pentru investiții în rețeaua de distribuție
Electrica a atras o nouă finanțare nerambursabilă, în valoare de 17,36 de milioane de euro, pentru investiții în rețeaua ...
Distribuţie Energie Electrică România, filială a Electrica, a atras încă o finanţare europeană nerambursabilă prin Fondul pentru Modernizare, în valoare de 17,36 de milioane de euro,......
Consiliul Concurenței a primit din partea Guvernului puteri sporite în investigarea și sancționarea acțiunilor anticoncurențiale
Consiliul Concurenței a primit din partea Guvernului puteri sporite în investigarea și sancționarea acțiunilor anticoncurențiale
Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care transpune în legislația internă Directiva europeană nr 1/2019, numită ...
Guvernul a retras statul de utilitate publică Fundaţiei „Preţuieşte Viaţa”, înființată de Andreea Marin
Guvernul a retras statul de utilitate publică Fundaţiei „Preţuieşte Viaţa”, înființată de Andreea Marin
Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre prin care a retras statutul de utilitate publică recunoscut Fundaţiei "Preţuieşte ...
ACEA: Vânzările de autoturisme noi în UE vor creşte anul viitor cu doar 2,5%
ACEA: Vânzările de autoturisme noi în UE vor creşte anul viitor cu doar 2,5%
Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) previzionează că vânzările de autoturisme noi în Uniunea Europeană ...