SENTIMENTUL de dimineaţă: Mai multe motive de optimism. Cursa pentru dividende desfide riscurile

Apetitul pentru risc este în creştere la Bucureşti, stimulat de dividendele care se vor decide peste câteva săptămâni. Veştile relativ bune despre economia americană şi absenţa celor proaste despre criza datoriilor europene constituie circumstanţe favorabile. „Dividendele noastre şi sentimentul pozitiv pe pieţele externe inspiră optimism“, spune brokerul zilei.
Adrian N. Ionescu - vin, 24 feb. 2012, 07:29
SENTIMENTUL de dimineaţă: Mai multe motive de optimism. Cursa pentru dividende desfide riscurile

Atracţia dividendelor este mare câtă vreme randamentele estimate ale acestora depăşesc ratele dobânzilor la depozitele bancare de, să zicem, 6,5%. Avem toate motivele să credem în creştere“, a declarat, pentru RTV.NET, Marcel Murgoci, directorul de tranzacţii al casei de brokeraj Estinvest, cu trei sferturi de oră înainte de deschiderea bursei.

Pieţele contractelor la termen (futures, care pariază pe evoluţiile ulterioare ale burselor) par să-şi facă curaj pentru creştere.

Se conturează tot mai mult  tendința de creștere de care vorbea Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj BT Securities, ieri dar şi în raportul de săptămâna trecută, care a stat la baza articolului „Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în această săptămână“.

Piaţa aşteaptă dividende mari de la Fondul Proprietatea şi de la societăţile de investiţii financiare, dar şi de la Petrom , care a raportat un profit record pentru toate timpurile în România.

Indicele BET FI, al societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi al Fondului Proprietatea (FP), a urcat ieri cu peste 300 de puncte deasupra rezistenţei solide a pragului de 25.000 de puncte. Rezistenţa funcţionează, acum, teoretic ca un suport pentru creştere, dar utilitatea ei ca resistenţă nu a fost definitiv infirmată, şi se mai poate opune, din punct de vedere tehnic, la continuarea creşterii (vezi mai jos, în capitolul DIDACTICE, de ce).

Indicele BET Fi face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondul Proprietatea (FP), care sunt cele mai căutate de investitorii străini şi, de aceea, BET Fi  este în centrul atenţiei analiştilor.

Indicele BET pare că are forţa de a se instala stabil deasupra pragului de la 25.000 de puncte. Atunci, răsturnarea tendinţei negative, în care noi am crezut deja de acum 2 săptămâni, va primi şi confirmarea finală, potrivit raportului BT Securities, cu ajutorul căruia am scris articolul „Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în această săptămână“.

Atunci „vom putea spera în atingerea maximelor din februarie 2010“, ne spune Dan Rusu.

Pragul de rezistenţă de la 25.000 de puncte reprezintă, pentru analistul de la BT Securities, un punct de bifurcaţie, „graniţa dintre două scenarii“. Analistul clujean, „din precauţie“, preferă să nu acrediteze definitiv expirarea valabilităţii scenariului negativ, al continuării, pe termen lung, anual, a tendinţei negative, care a caracterizat, de fapt, piaţa în ultimii doi ani.

Altfel spus, dacă BET Fi, nu va reuşi să depăşească  definitiv pragul de la 25.000, cândva în zilele sau săptămânile următoare, tendinţa principală a pieţei, cea anuală, va fi din nou cea descendentă, declanşată acum doi ani.

„După ce sezonul dividendelor se va fi încheiat, cândva în aprilie, este posibilă şi o corecţie negativă consistentă, pentru că va fi dispărut principalul stimulent. Va rămâne eventual cel al rezultatelor pe primul trimestru al companiilor, dacă vor fi bune“, spune Marcel Murgosi , de la Estinvest.

Suportul cel mai solid, care se va opune eventualelor scăderi, atunci, sau chiar şi mai devreme, este la 20.000 de puncte, însă coborârea până acolo nu este prea probabilă. Nu trebuie scăpate din vedere celelate repere, la care, fiecare investitor, în funcţie de propria toleranţă la risc, poate da ordine de „stop pierderi“, în cazul instalării unei tendinţe negative .

Astfel că, fie şi în culmea euforiei, este înţelept să amintim pragurilor sub care ar fi preferabil ca indicele BET Fi, al SIF-urilor şi al FP, să nu coboare: mai întâi, dacă se poate, nici măcar sub 23.000 de puncte. Nu ar fi o mare tragedie, pofta de încasare a profitutilor l-ar putea trimite aproape de acest nivel.

Şi dacă ar cădea sub acest nivel, pe termen ceva mai lung, ar mai rămâne suporturi care să se împotrivească tendinţei temporare de scădere, la 21.000 de puncte şi, în sfârşit la 20.000. Abia sub acest nivel ne putem teme că ajustarea negativă, corecţia, s-a transfosmat într-o tendinţă negativă durabilă. Sau că, aşa cum consideră raportul BT Securities, tendinţa negativă anuală nu a fost infirmată de altă corecţie, cea pozitivă, derulată din toamna anului trecut încoace.

Celelate detalii tehnice ale evoluţiilor pieţelor în Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în această săptămână. Mai avem de văzut şi ceva ştiri potenţiale în sinteza Ştirile care vor mişca pieţele lumii, după pronunţarea verdictului grec,

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecturi.)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

Te-ar mai putea interesa și
Onofrei, CBRE: Punctele de interes pentru logistica mare vor fi unde se va intersecta A0 cu celelalte autostrăzi
Onofrei, CBRE: Punctele de interes pentru logistica mare vor fi unde se va intersecta A0 cu celelalte autostrăzi
Sectorul logistic a prins avânt încă de anul trecut pe fondul pandemiei, iar 2021 a început în forță. În plus, perspectiva finalizării Autostrăzii de Centură București creează premisele......
28 de cazuri de tromboze au fost identificate în SUA la persoane care s-au vaccinat anti-COVID-19 cu serul de la Johnson & Johnson
28 de cazuri de tromboze au fost identificate în SUA la persoane care s-au vaccinat anti-COVID-19 cu serul de la Johnson ...
Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite a anunţat miercuri că a identificat 28 de cazuri ...
Ciucu vrea să desființeze Administraţia Pieţelor Sector 6 și să înființeze în loc Administraţia Comercială Sector 6
Ciucu vrea să desființeze Administraţia Pieţelor Sector 6 și să înființeze în loc Administraţia Comercială Sector 6
Primarul Ciprian Ciucu vrea să desfiinţeze Administraţia Pieţelor şi să înfiinţeze Administraţia Comercială Sector ...
Au fost depistate trei noi focare de gripă aviară în județul Mureș
Au fost depistate trei noi focare de gripă aviară în județul Mureș
Trei noi focare de gripă aviară au fost depistate în judeţul Mureş în gospodării ale populaţiei din localităţile ...