SENTIMENTUL de dimineaţă: Mari nelinişti europene, apatie locală, stagnare pesimistă la Bucureşti

„Pesimism. Neliniştile europene şi lipsa de activitate de la noi fac ca stagnarea din ultima perioadă să devină pesimistă“, a declarat, dis de dimineaţă, Adrian Ciudin, directorul de tranzacţii de la casa de brokeraj Carpatica Invest. O posibilă relaxare ar putea veni, la Bucureşti, tot dinspre pieţele externe, dacă acestea îşi vor trage sufletul după marile căderi de ieri.
Adrian N. Ionescu - mar, 24 apr. 2012, 06:22
SENTIMENTUL de dimineaţă: Mari nelinişti europene, apatie locală, stagnare pesimistă la Bucureşti

Scăderea de ieri a indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a consacrat încă o dată evoluţia într-un culoar lateral a pieţei acesteia.

În Europa este mare îngrijorare că mediul politic va deveni instabil, după demisia premierului olandez şi după înfrângerea lui Sarkozy din primul tur al alegerilor prezidenţiale franceze.

„La noi stagnarea ar putea fi conservată de suspendarea acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi a celorlalte companii care îşi ţin AGA. Nu avem noi lichiditatea care să ducă la mari mişcări de piaţă“, a declarat Adrian Ciudin, cu o oră înaintea deschiderii sesiunii bursiere, pentru ECONOMICA.NET.

 

Repere tehnice

Cu  toate că Bursa de Valori Bucureşti (BVB) tocmai a promis un indice nou, despre care încă nu merită se vorbim, analiștii se vor uita, probabil, mai mult  tot la cel mai nervos indice al BVB.

Totuşi, BET Fi își va pierde zilele acestea din relevanță, din cauza suspendării SIF-urilor. BET Fi  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea(FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini. Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Să ne uităm ceva mai mult la indicele BET XT, al celor mai importante 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP. BET XT nu arată bine deloc. Stă pe suportul de la pragul de 480 de puncte pe care tot încearcă să-l străpungă în jos (v. capitolul DIDACTICE pentru explicaţii).

BET Fi a coborât din nou sub pragul de siguranţă de la 24.000 de puncte, dar încă are ceva confort deasupra suportului de la 23.500.

„Ne orientăm tot după zona 24.000-23.000 de puncte, ca punct optim de relansare a preţurilor“ spunea Dan Rusu, liderul echipei de analişti ai casei de brokeraj clujene BT Securities, referindu-se la indicele bursier BET Fi, în cel mai recent raport al său săptămânal.

De soliditatea acestor praguri critice depinde reluarea creşterii, dar rezistenţa de la 25.000 de puncte nu va fi uşor de atacat, în ciuda randamentului dividendelor la SIF-uri promiţătoare.

Graficul dividendelor  îl găsiţi în articolul Calendarul celor mai fierbinţi zile la Bursă.

La 21.000 de puncte se află cel mai important prag de siguranţă, adică suportul care şi este denumit  ca atare de analistul de la BT Securities: „pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte, de care atârnă perspectiva pentru restul anului“.

Câteva idei utile mai pot fi găsite şi în…

Arhivă

Încă nu este totul pierdut pentru tendinţa de creştere anuală, atâta vreme cât BET fi nu cade sub 21.000. Şi, cine ştie, cândva, după ce indicele se va stabiliza peste pragul de 25.000 de puncte, ne vom putea gândi că BET Fi ar putea relua creşterea spre 27.000 de puncte, aşa cum încă mai credea Dan Rusu, în raportul său de dinainte de Paşte.

Mai multe repere tehnice despre toate pieţele pot fi consultate în Ce şanse de creştere au euro, aurul şi acţiunile bursiere în săptămâna dintre „cele două“ Învieri.

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.


Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...