SENTIMENTUL de dimineaţă: Marile jocuri ale investitorilor mari pot produce confuzie

Bursa din Bucureşti îşi începe săptămâna pe o tendinţă de creştere pe termen lung sigură, dar marii investitori par capricioşi. Nu îşi fac timp să vină la adunările generale ale acţionarilor SIF-urilor, care trebuie să includă în statut pragul maxim de deţinere de 5% din acţiuni. Chiar dacă şi l-au dorit atât de mult! Această indolenţă a creat oarece confuzie pe piaţă vineri şi nu este exclus s-o mai facă şi pe parcursul săptămânii acesteia.
Adrian N. Ionescu - lun, 05 mart. 2012, 07:21
SENTIMENTUL de dimineaţă: Marile jocuri ale investitorilor mari pot produce confuzie

Indicele BET FI, cel mai sensibil şi mai analizat de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a închis ziua de vineri în uşoară scădere dar aşezat din nou peste pragul de 26.000 de puncte, confortabil deasupra suportului vital pentru creştere, situat cu 1000 de puncte mai jos.

Este drept, ştirile europene au fost întrucâtva nesatisfăcătoare, dar fără să aducă noi motive de îngrijorare şi doar pretexte pentru menţinerea unor preţuri de cumpărare mai convenabile.

Indicele BET Fi a închis în scădere, vineri, mai ales din cauza unor pretexte birocratice.

Investitorii nu par dispuşi să vină prea des la adunările generale ale societăţilor de investiţii financiare (SIF): o dată acum, pentru a aproba introducerea în statute a pragului de deţinere maximă de acţiuni, de 5%, pe care atât de mult şi l-au dorit; şi apoi, în aprilie, pentru a aproba dividendele.

Faptul că nimic fundamental nu s-a schimbat pe piaţă o dovedesc şi tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) de vineri. S-au rulat peste 24,2 milioane de lei în peste 1000 de tranzacţii normale, cu un preţ în creştere cu 0,58%, chiar dacă preţul a fost în scădere în cele două tranzacţii speciel (de pe piaţa „deal“) de 5,5 milioane de lei în total. Scăderea pe piaţa „deal“ poate fi un simplu discount pentru volumul mare obţinut mai uşor de cumpărător.

Indicele BET Fi face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondul Proprietatea (FP), şi s-a instalat pe o tendinţă crescătoare solidă pe termen mediu, fapt certificat tocmai de trecerea cu succes de pragul crucial stabilit la 25.000 de puncte de către  Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj BT Scurities din Cluj Napoca.

Acţiunile din portofoliul BET Fi sunt cele mai căutate de investitorii străini, indicele are reputaţia de a anticipa comportamentul celorlalţi indici, respectiv al întregii pieţe şi, de aceea, este în centrul atenţiei analiştilor. Nu întotdeauna, însă. Vineri – nu.

Analiştii au adoptat „ca favorit scenariul optimist“, şi consideră că are „o probabilitate mai mare extinderea creşterilor, într-o primă etapă, până la 29.000 – 31.000 de puncte. Desigur, acest scenariu nu exclude corecţii pe parcurs“, preciza, cum o săptămână,  în raportul său, Dan Rusu.

La 25.ooo de puncte este suportul vital pentru creştere, iar la  29.000 – 31.000 de puncte sunt următoarele rezistenţe care trebuie înnvinse.

Argumentele lui Dan Rusu, aşa cum sunt detaliate în propriul nostru raport: „Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în săptămâna de după G 20“, rămân valabile şi azi. Vom reveni cu alte detalii, după ce analistul îşi va trimite şi un nou raport

Alte comentarii

Indicele BET şi-a demonstrat forţa de a se instala stabil deasupra pragului de rezistenţă de la 25.000 de puncte. Răsturnarea tendinţei negative, în care noi am crezut deja de acum 4 săptămâni.

Tendinţa de creştere actuală este foarte solidă pe termen mediu, adică măcar până la datele de referinţă ale adunărilor generale care vor stabili dividendele. Corecţiile vor putea apărea, însă, oricând pe fondul marcărilor de profit“, a declarat, joi, pentru RTV.NET, Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Intercapital Invest

După stabilizarea peste fosta rezistenţă de la 25.000 de puncte, aceasta a devenit suport pentru creştere şi ne putem aştepta ca eventualele corecţii să se oprească aici sau mai sus. „Vom putea spera în atingerea maximelor din februarie 2010“, ne spunea, lunea trecută, Dan Rusu. (vezi mai jos, în capitolul DIDACTICE, explicarea termenilor tehnici). Putem.

Altfel spus, fostul prag de rezistenţă împotriva creşterii s-a transformat în suport pentru creştere. Adică: investitori vor accepta greu scăderea sub acest prag, iar când o vor accepta o vor face doar temporar. Pericolele reale nu vor veni curând.

Decocamdată, corecţiile negative ar putea fi doar dintre cele „sănătoase“, cum le denumeşte  Marcel Murgoci, de la casa de brokeraj Estinvest. După un „raliu“ de creşteri consistente ( cum a fost cel din acest început de an), investitorii preferă să aştepte ca preţurile să mai scadă.

Scăderea este binevenită şi pentru cei care nu au intrat la cumpărare încă şi ar intra dar li se pare prea scumpă piaţa. Astfel, bani proaspeţi ar intra în piaţă.

Oricum, dacă este să ne temem de o corecţie, nu de cea de azi, dacă va fi,  trebuie să ne temem.

„După ce sezonul dividendelor se va fi încheiat, cândva în aprilie, este posibilă şi o corecţie negativă consistentă, pentru că va fi dispărut principalul stimulent pentru cumpărare. Va rămâne eventual cel al rezultatelor pe primul trimestru al companiilor, dacă vor fi bune“, declara Marcel Murgoci, vineri, pentru RTV.NET. Şi va avea dreptate măcar până în aprilie.

Pentru a avea la dispoziţie toate reperele tehnice, să precizăm că sub 25.000 de puncte, suportul cel mai solid, care se va opune răsturnării tendinţei ascendente recent confirmate, pragul cel mai apropiat de suport împotriva scăderii BET Fi,  este la 23.000 de puncte. Următorul este la 21.000 de puncte, însă coborârea până acolo nu este mai deloc probabilă .

Acestea sunt repere care nu  trebuie scăpate din vedere.

Fiecare investitor, în funcţie de propria toleranţă la risc, trebuie să îşi propună  propriile repere pentru a da ordine de „stop pierderi“, în cazul instalării unei tendinţe negative neconvenabile din punctul propriu de vedere.

Celelalte detalii tehnice ale evoluţiilor pieţelor în Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în săptămâna de după G 20“. Ştiri potenţiale ale săptămânii le vom sintetiza într-un alt artico, mai târziu, azi.

(Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)

DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT
Toate cele de mai sus nu sunt sigestii şi nici recomandări de investiţii. Responsabilitatea deciziilor aparţine celor care le iau, în funcţie de propria toleranţă la risc şi indiferent dacă s-au simţit inspiraţi sau nu de acest articol.

 

Te-ar mai putea interesa și
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Orașul Sibiu și șoselele din județ vor fi, timp de trei zile, din nou punctul de întâlnire al mașinilor clasice și al mașinilor electrice. ...
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Angajații marilor corporații lucrează în sistem hibrid, cu zile petrecute acasă, dar și la birou. Asta s-a văzut și ...
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) va lansa până la sfârşitul anului 2023 toate apelurile majore ...
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit şi panificaţie
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit ...
Indicele de calitate al grâului obţinut în acest an este superior, devenind astfel un produs panificabil, ce poate asigura ...