SENTIMENTUL de dimineaţă: Motive de stagnare la bursă, cel puţin. Corecţia corecţiei negative

„Ar fi normal ca scăderile să se mai oprească şi piaţa să încerce o uşoară relansare săptămâna aceasta“, spune Adrian Ciudin, brokerul acestei dimineţi. Calculele privind participarea la oferta Transelectrica nu ar trebui să incomodeze stabilizarea şi eventual creşterea pe piaţă. Grijile vin mai mult dinspre climatul extern...
Adrian N. Ionescu - lun, 26 mart. 2012, 06:15
SENTIMENTUL de dimineaţă: Motive de stagnare la bursă, cel puţin. Corecţia corecţiei negative

Eventualele vânzări de acţiuni în scopul disponibilizării de resurse pentru subscrierea la oferta de acţiuni Transelectrica se mai puteau doar face vineri. Mâine oferta se închide şi banii pe vânzările de azi intră în conturi abia miercuri, conform mecanismului de decontare de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Aşa că nu mai are rost să vindeţi ca să participaţi la ofertă.

„Este un motiv în plus să ne gândim că ar trebui să se mai corecteze, măcar, …corecţia negativă de săptămâna trecută“, mărturisea, pentru ECONOMICA.NET, Adrian Ciudin, directorul de tranzacţionare  al casei de brokeraj Carpatica Invest, cu o oră înainte de deschiderea bursei.

Pe de altă parte, pieţele externe sunt considerate încă optimiste de către participanţii la ele, chiar şi după cele mai mari scăderi săptămânale, înregistrate vineri. „Una peste alta, Zona Euro este în recesiune cu două minimuri, economia chineză se răceşte, iar SUA nu are o relansare prea puternică“, a declarat Gerard Lyons, economis şef la Standard Chartered din Londra, într-un interviu pentru Bloomberg Television.

Problema este cât de puternice ar putea fi influenţele negative externe asupra BVB. „La noi s-a scăzut prea mult şi nu după creşteri atât de mari ca acelea de pe pieţele externe“ a adăugat Adrian Ciudin, pentru ECONOMICA.NET.

Indicele financiar BET Fi a dat de vineri semne că, la Bucureşti, se cam epuizează pofta de vânzări. A închis vineri cu o creştere uşoară, de 0,26% mai sus, confirmând puterea suportului pentru creştere situat la nivelul de 24.000 de puncte. Cconfirmarea este preţioasă, chiar dacă lichiditatea nu a fost deloc grozavă (nici 4 milioane de euro, v. capitolul DIDACTICE pentru explicaţii)

BET Fi  este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini. Se menţine într-o zonă de suport importantă. Acum este încă  peste  24.000 şi pare stabilizat, cum prevedea, lunea trecută, în raportul său, Dan Rusu, liderul echipei de analişti ai casei de brokeraj clujene BT Securities.

 

Repere tehnice

Toţi ceilalţi indici ai BVB au scăzut, vineri, dar este probabil că doar din cauza inerţiei cu care atenţia investitorilor se îndreaptă spre acţiunile nefinanciare, după ce au făcut piaţa celor financiare, ale societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP), de care se ocupă BET FI.

Indicele BET FI, despre care se spune că anticipează comportamentul străinilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), stă deasupra unui suport ad-hoc stabilit la 24.000 de puncte, dar încă mult sub vechiul prag de suport esenţial pentru creştere, situat la nivelul de 25.000 de puncte.

De mai bine de o săptămână asistăm la un caz clasic de rezistenţă devenită scurtă vreme suport şi care apoi şi-a recăpătat funcţia de rezistenţă.

Raportul de lunea trecută al BT Securities este încă în vigoare şi, potrivit acestuia, este în siguranţă, încă, tendinţa principală de creştere pe termen anual. Săptămâna aceasta nu, dar putem începe să ne gândim chiar că BET Fi „ar mai avea cel puţin încă un nou maxim de marcat“, potrivit BT Securities.

În săptămânile următoare, BET Fi ar putea relua creşterea spre 27.000 de puncte, dar evenimentul acesta nu se va întâmpla nici azi. Şi nu înainte de a depăşi din nou rezistenţa de la 25.000.

„Dincolo de actualele corecţii, ne menţinem perspectiva pozitivă, anticipând un nou val de creştere care să propulseze piaţa până la 29.000-31.000 de puncte“, spunea analistul de la BT Securities, care, din fereicire şi-a suspendat raportul din această săptămână.

Deocamdată să trecem de rezistenţele de la 25.000 şi de la 27.000. Din nou, nu azi.

Mai multe repere tehnice despre toate pieţele pot fi consultate în Ce şanse de creştere au euro, aurul şi bursele în săptămâna promisiunilor Americii.

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.


Te-ar mai putea interesa și
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Bitcoin s-ar putea prăbuşi la 10.000 de dolari, o scădere de peste 40% faţă de preţurile actuale, a declarat joi investitorul veteran Mark Mobius pentru CNBC....
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a fost de acord cu impunerea unui plafon de preț al petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, deschizând ...
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate în privința restricțiilor
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate ...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' ...
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiştii pentru climă Last Generation din Germania plănuiesc să reia şi să intensifice protestele începând de luni ...