SENTIMENTUL de dimineaţă: O bună ocazie pentru sfârşitul corecţiei şi reluarea creşterii

Totuşi, „şansele  de oprire a corecţiilor sunt încă mici. Investitorii vor acţiuni mai ieftine şi presiunea pe cumpărare este mică la noi, ca şi pe pieţele externe“, spune brokerul acestei dimineţi. Întrebarea este, cât de mult ar putea continua corecţia, fără să pună în pericol tendinţa principală ascendentă.
Adrian N. Ionescu - mar, 13 mart. 2012, 07:21
SENTIMENTUL de dimineaţă: O bună ocazie pentru sfârşitul corecţiei şi reluarea creşterii

Auspiciile externe ar fi bune dacă tentaţia marcării de profituri nu ar părea dominantă.

Mai este la mijloc şi oferta publică de vânzare a acţiunilor statului la Transelectrica, a cărei lansare  este aproape şi pentru care investitorii poate doresc să-şi rezerve resursele. Vezi detalii în articolul Cum pot cumpăra mai bine începătorii acţiuni la marile companii ale statului

Şefii „Euroland“ vor acorda Greciei un nou ajutor, pieţele asiatice confirmă sentimentul favorabil în acest sens, ca şi pentru creşterea economiei americane. Oboseala economiei chineze nu mai pare, astăzi, prea îngrijorătoare, astfel încât este un moment bun ca măcar investitorii de la Bursa din Bucureşti să-i oprească scăderile.

Argumentele favorabile par încă fragile, atâta vreme cât atenţia liderilor Euroland se îndreaptă spre Spania, iar semnele relansării economiilor lumii arată că aceasta este, de fapt, un meci greu şi îndelungat.

Jocurile la Bursa de Valori Bucureşti depind de zgârcenia investitorilor în dividendele care vor fi acordate peste o lună. Vor fi crezând ei că piaţa s-a scumpit suficient de mult ca să mai adauge ceva drepturi în plus de a primi dividende?

„Cred că în cele mai buun caz vom avea parte de o stabilizare, de o eventuală stagnare, căci este mai probabil ca marcările de profit să continue“, a mărturisit Miahi Mureşian, directorul de tranzacţii al casei de brokeraj Intercapital Invest, pentru Economica.net, cu 3 sferturi de oră înaintea deschiderii bursei.

„Marcările de profit sunt vânzările de acţiuni în scopul încasăriii profitului rezultat din creşterile anterioare.

Indicele BET FI, cel mai sensibil şi mai analizat de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a închis ieri cu o scădere periculoasă,  de 3,16%, care s-a oprit cu abia după o cădere de 630 de puncte sub pragul de suport vital pentru creştere, situat la nivelul de 25.000 de puncte.

Repere tehnice

Continuarea căderrii sub 25.000 de puncte ar întâmpina obstacole la nivelul unui alt suport pentru creștere, cel de la pragul  de 23.500 de puncte, preciza Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj BT Securities, în raportul său săptămânal, în raportul săptămânal cu ajutorul căruia am scris articolul Ce șanse de creștere au euro, leul, aurul și bursele în săptămâna necazurilor Chinei. Reperele raportului  ca şi ale articolului rămân valabile.

Este primul test serios căruia trebuie să-i facă faţă tendinţa de creştere pe termen mediu (anual). Acum  este încă în siguranţă, dar rămâne de văzut care este soliditatea reală a suportului pentru creşterea BET Fi, identificat de analişti la pragul de 25.000 de puncte (vezi mai jos, în capitolul DIDACTICE, explicarea termenilor tehnici).

Indicele BET Fi face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondul Proprietatea (FP), care sunt cele mai căutate de investitorii străini şi, de aceea, BET Fi este în centrul atenţiei analiştilor.

 

Analistul clujean se aştepta, lunea trecută, ca „actualul (atunci, n.r.) val de creştere să se încheie pe la 27.000, de unde, după uşoare corecţii, ar mai urma un avânt până în zona 29.000 – 31.000 de puncte“. Se pare că, totuşi, corecţiile  au survenit mai devreme. 

Este o dilemă tehnică. Maximul BET Fi al ultimelor 11 luni a fost de 26.231 de puncte, în 2 martie. Depăşirea pragului de 27.000 de puncte ar pune capăt unei consolidări (citeşte stagnări) care durează de doi ani, şi ar da un noi impuls încrederii în ieşirea definitivă din recesiune.

Arhivă utilă

„Totul se învârte în jurul dividendelor şi a randamentelor lor. S-ar putea ca unii investitori să nu dorească creşteri prea mari de preţuri, ştiind că, după data „cu dividend“, cotaţiile vor cădea vertiginos. Nu vor să cadă prea de sus“, spunea vineri Marcel Murgoci, directorul de tranzacţii al casei de brokeraj Estinvest.

Brokerul se referea la raportul dintre dividendul propus de conducerile companiilor de la bursă pentru deţinerea unei  acţiuni la o anumită dată şi preţul de achiziţie al acelei acţiuni. Acest randament este comparat cu cele ale altor plasamente şi în nici un caz nu trebuie să fie mai mic de cât dobânda la depozite. (v. articolul Cât de profitabilă va fi goana după dividendele companiilor listate la Bursă).

„Pare ciudat cum nu creşte accelerat cererea pentru acţiunile SIF Transilvania (simbol bursier SIF3), care au un randament al dividendului foarte mare. Este însă probabil ca să-şi facă efectul deja teama de scăderile de după dividende“, a adăugat Marcel Murgoci. De obicei, scăderile respective şterg din preţ valoarea dividendului.

Tendinţa de creştere princiopală este solidă pe termen mediu, adică măcar până la datele de referinţă ale adunărilor generale care vor stabili dividendele. Corecţiile vor putea apărea, însă, oricând pe fondul marcărilor de profit“, a declarat la rândul său, săptămâna trecută, Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Intercapital Invest.

Tendinţa de creştere declanşată la începutul anului, şi semnalată de SENTIMENTUL de dimineaţă, cam de acum o lună, a fost confirmată de  analiştii de la BT Securities acum două săptămâni,  când  au adoptat, „ca favorit, scenariul optimist“.

Ei au considerat,că există „o probabilitate mai mare extinderea creşterilor, într-o primă etapă, până la 29.000 – 31.000 de puncte. Desigur, acest scenariu nu exclude corecţii pe parcurs“, avertizau analiştii.

La 25.ooo de puncte este un pragul de suport esenţial pentru creştere, iar la  29.000 – 31.000 de puncte sunt următoarele praguri de rezistenţă la creștere, care trebuie înnvinse.

Indicele BET fi şi-a demonstrat forţa de a se instala stabil deasupra fostului  pragul de rezistenţă de la 25.000 de puncte, după răsturnarea tendinţei negative. Dacă nu zăboveşte prea mult sub acest prag, tendinţa principală de creştere este încă în siguranţă.

Corecţiile ar trebui să nu aibă mari amplitudini, totuşi, ca să rămână „sănătoase“, cum îi place să le denumească lui Marcel Murgoci, de la casa de brokeraj Estinvest. După un „raliu“ de creşteri consistente ( cum a fost cel din acest început de an), investitorii preferă să aştepte ca preţurile să mai scadă.

Scăderea este binevenită pentru „sănătatea pieţei“…

….şi pentru cei care nu au intrat la cumpărare încă şi ar intra, dar li se pare prea scumpă piaţa. Astfel, bani proaspeţi ar intra în piaţă.

Oricum, dacă este să ne temem de o corecţie, nu de cea de azi, dacă va fi,  trebuie să ne temem.

„După ce sezonul dividendelor se va fi încheiat, cândva în aprilie, este posibilă şi o corecţie negativă consistentă, pentru că va fi dispărut principalul stimulent pentru cumpărare. Va rămâne eventual cel al rezultatelor pe primul trimestru al companiilor, dacă vor fi bune“, declara Marcel Murgoci, vineri, pentru RTV.NET. Şi va avea dreptate măcar până în aprilie.

Pentru a avea la dispoziţie toate reperele tehnice, să precizăm că sub 25.000 de puncte, suportul cel mai solid, care se va opune răsturnării tendinţei ascendente recent confirmate, pragul cel mai apropiat de suport împotriva scăderii BET Fi,  este la 23.500 de puncte. Următorul este la 21.000 de puncte, însă coborârea până acolo nu este mai deloc probabilă .

Acestea sunt repere care nu  trebuie scăpate din vedere.

Fiecare investitor, în funcţie de propria toleranţă la risc, trebuie să îşi propună  propriile repere pentru a da ordine de „stop pierderi“, în cazul instalării unei tendinţe negative neconvenabile din punctul propriu de vedere.

Celelalte detalii tehnice ale evoluţiilor pieţelor în Ce șanse de creștere au euro, leul, aurul și bursele în săptămâna necazurilor Chinei


(Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...