SENTIMENTUL de DIMINEAŢĂ: „Opţiunea nucleară“ nu convinge, dar opreşte scăderea

„Cele mai mari şanse le are stagnarea astăzi, în condiţiile obişnuite de lipsă de lichiditate“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, brokerul de luni dimineaţa. Auspiciie externe sunt încurcate. Spania încă nu a cerut marele ajutor de la UE şi încă  nu se ştie exact ce şi când va face ceva Banca Centrală Europeană.
Adrian N. Ionescu - lun, 01 oct. 2012, 06:36
SENTIMENTUL de DIMINEAŢĂ: „Opţiunea nucleară“ nu convinge, dar opreşte scăderea

„Sunt curios să văd cum va face Banca Centrală Europeană (BCE) achiziţii nelimitate de bonduri europene în suferinţă, cum le ziceţi dumneavoastră, cu resursele limitatre ale Mecanismului de Stabilitate Europeană“, a mai mărturisit, ironic, Mihai Mureşian, şeful brokerilor de la Intercapital Invest, pentru ECONOMICA.NET.

Angajamentul BCE de a cumpara obligatiunile guvernelor înglodate în datorii din zona euro a fost denumit „opţiunea nucleară“, de către analiştii Reuters. Poate pentru că ar putea face un rău comparabil?

Auspiciile externe pe termen mai scurt sunt confuze: europenii ar trebui să se mai oprească din scădere după „cel mai mare declin săptămânal din iunie“ încoace (zice Bloomberg). Asiaticii nu au mai dat  atenţie Europei.

Pieţele contractelor la termen (futures, care pariază pe evoluţia ulterioară a cotaţiilor) prevăd scăderi nepericuloase.

Cele mai mari şanse le are stagnarea, astăzi, în condiţiile obişnuite de lipsă de lichiditate“, a conchis şeful brokerilor de la Intercapital Invest.

 Pe termen ceva mai lung, până spre sfârşitul anului, şansele se schimbă şi sunt încurajatoare, potrivit raportului săptămânal al şefului analiştilor de la BT Securities. Pe baza raportului BT Secutrities s-a măsurat anume  Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna accizelor.

 

Repere tehnice

„Febra spaniolă“ pare să nu înspăimânte  mai mult de cât se cuvine pe jucătorii de la Bursa de  Valori Bucureşti (BVB).

Nu spaimă a arătat, vineri, cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), BET Fi, care face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP).

Vineri, BET Fi a fost singurul indice care contează şi care a crescut la BVB în pofida tendinţei decendente pan- europene (dacă nu punem la socoteală indicele energetic, BET NG).

Suportul de la 23.000 de puncte a funcţionat ireproşabil în săptămâna care abia a trecut.

Analistul Dan Rusu, de la BT Securities, savurează succesul:

Nu numai că targeturile noastre pentru BET-FI (enunţate încă de la începutul lui august) au fost confirmate, dar piaţa a şi întâmpinat rezistenţe tari aici (la 24.000 – 24.300 de puncte, n.r.). S-a înregistrat, aşa cum avertizam, cea mai importantă corecţie din ultimele luni“, scrie Dan Rusu în raportul său.

Cât priveşte evoluţia pe final de an, să „rămânem optimişti“, împreună cu analistul clujean: „suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.

Până la darurile de Crăciun, însă, ECONOMICA.NET vă invită să consultaţi şi celelalte detalii privind perspectivele celor mai mari burse ale lumii, ale aurului ca şi a celor mai importante companii de la BVB, în 

Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna accizelor


Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.


Te-ar mai putea interesa și
Florin Jianu: Guvernul va crea o agenţie naţională de atragere de investiţii
Florin Jianu: Guvernul va crea o agenţie naţională de atragere de investiţii
Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNÎPMM), Florin Jianu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că în viitoarea şedinţă de Guvern......
Nagy-Bege, ANRE: Categoric ne aşteaptă o iarnă complicată. Pe partea de gaze situaţia este relativ stabilă
Nagy-Bege, ANRE: Categoric ne aşteaptă o iarnă complicată. Pe partea de gaze situaţia este relativ stabilă
Pe partea de gaze situaţia este relativ stabilă, în continuare avem producţie şi, din păcate, ne ajută faptul că ...
Rusia, despre scurgerile de gaze de la Nord Stream: Pare un act de terorism, posibil la un nivel de stat
Rusia, despre scurgerile de gaze de la Nord Stream: Pare un act de terorism, posibil la un nivel de stat
Kremlinul a declarat joi că suspectează implicarea unei ţări străine în patru scurgeri de gaze detectate la gazoductele ...
Daea: Nu sunt elemente obiective care se determine scumpirea caşcavalului la 100 de lei/kilogram
Daea: Nu sunt elemente obiective care se determine scumpirea caşcavalului la 100 de lei/kilogram
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că preţul unui kilogram de caşcaval nu va ajunge la 100 de lei, aşa cum s-a ...