SENTIMENTUL de dimineaţă: Pesimism de formă, la Bursa din Bucureşti. Afară, jalea vine din Spania

...iar încurajările - de la guvernul chinez, care a dublat suma maximă pe care investitorii străini o pot plasa în acţiuni, obligaţiuni şi depozite bancare chineze. „Acest stimulent e încă prea palid ca să se vadă pe pieţele europene, după ce premierul spaniol a recunoscut marile dificultăţi financiare ale guvernului său. Cred că şi azi sentimentul este negativ, inclusiv la Bucureşti“, mărturiseşte brokerul zilei, Mihai Mureşian de la Intercapital Invest.
Adrian N. Ionescu - joi, 05 apr. 2012, 06:22
SENTIMENTUL de dimineaţă: Pesimism de formă, la Bursa din Bucureşti. Afară, jalea vine din Spania

„Totuşi, sentimentul nu este atât de negativ ca să trimită piaţa pe o tendinţă descrescătoare clară. Scăderile de azi fac parte doar din categoria acelor variaţii care se  încadrează într-o evoluţie laterală, pe un domeniu în stagnare“, a adăugat, pentru ECONOMICA.NET, Mihai Mureşian directorul de operaţiuni de la casa de brokeraj Intercapital Invest.

Lichiditatea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut sub cotele de avarie la care, dacă ar continua tot aşa, brokerii nu şi-ar scoate nici măcar cheltuieliel de funcţionare. Astfel, la o valoarea totală de tranzacţii cu acţiuni de nici 2 milioane de euro, s-a pututu remarca rulajul cu acţiuni Transelectrica, de circa 400.000 de euro.

La Bucureşti, cumpărătorii de acţiuni Transelectrica la preţ minim din  oferta publică au vândut acum în profit.

La New York şi la bursele europene llumea este îngrijorată de scăderea cererii de obligaţiuni spaniole, dar şi de încetinirea creşterii economice.

 

Reperele tehnice

… rămân neschimbate.

Cel mai nervos indice al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), BET Fi,  se menţine cu câteva sute de puncte sub rezistenţa de la 25.000 de puncte (v. capitolul DIDACTICE pentru explicaţii).

Acest prag este critic pentru reluarea creşterii. Cu două săptămâni în urmă obţinuse funcţia de suport pentru creştere, dar indicele a întârziat suficient de mult sub el, ca să redevină rezistenţă împotriva creşterii, potrivit indicatorilor din manualele de analiză tehnică.

BET Fi  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Cândva, după ce indicele se va stabiliza peste pragul de 25.000 de puncte, ne vom putea gândi că BET Fi ar putea relua creşterea spre 27.000 de puncte, aşa cum prevedea, acum două săptămâni, în raportul său, Dan Rusu, liderul echipei de analişti ai casei de brokeraj clujene BT Securities.

Eventuala testare a pragului de la 25.000 este amânată şi, oricum, când se va ajunge peste acest prag, vom avea nevoie ca indicele să reziste mai mult de o săptămână deasupra, ca să credem că vom ieşi ieşi curând din stagnare.

Totuși, pe termen lung, „dincolo de actualele corecţii, ne menţinem perspectiva pozitivă, anticipând un nou val de creştere care să propulseze piaţa până la 29.000-31.000 de puncte“, spunea, nu demult, analistul de la BT Securities.

Mai multe repere tehnice despre toate pieţele pot fi consultate în Ce şanse de creştere au euro, aurul şi bursele în săptămâna promisiunilor Americii.

Toate motivele de schimbare pe care piețele lumii, de acțiuni, valutare sau ale aurului, le-ar putea avea în această săptămână sunt sintetizate în articolul Stenograma comisiei de politică monetară a FED şi celelalte ştiri care vor mișca piețele lumii

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
România va participa la programul comun al statelor UE de chiziționare de obuze pentru Ucraina
România va participa la programul comun al statelor UE de chiziționare de obuze pentru Ucraina
Un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, au convenit luni să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le......
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat, luni, 400 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului de energie nucleară
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului ...
Companiile Nuclearelectrica și Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) anunță semnarea unui emorandum de înțelegere ...
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început eliberarea de adeverinţe pentru solicitanţii ...