SENTIMENTUL de dimineaţă: Pesimismul îşi face loc din nou pe piaţă. Investitorii redevin sceptici

...sau mimează foarte convingător scepticismul, mai ales pe marile pieţe externe, ca să încaseze profitul de pe urma marilor creşteri din acest an. La Bucureşti, piaţa „este ciudat de amorţită, în ciuda randamentelor mari la care s-ar mai putea cumpăra acţiuni furnizoare de dividende“, spune brokerul acestei dimineţi. Nimeni nu pare că le mai vrea, cel puţin până nu se lămuresc lucrurile cu oferta Transelectrica.
Adrian N. Ionescu - vin, 23 mart. 2012, 07:29
SENTIMENTUL de dimineaţă: Pesimismul îşi face loc din nou pe piaţă. Investitorii redevin sceptici

„Pe pieţele externe este clar, au urcat prea mult şi, fireşte, se retrag. La Bucureşti este mai greu de înţeles ce se întâmplă, lichiditatea este prea mică (v. cap. DIDACTICE, n.r.). Eu continui să cred, sau mai curând să sper că nu este vorba decât de o realocare a banilor spre oferta Translectrica, nefiind bani noi pe piaţă“, mărturisea, pentru ECONOMICA.NET, Marcel Murgoci, directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Estinvest, cu trei sferturi de oră înaintea începerii tranzacţiilor.

Mai este loc de scădere şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), fără ca tendinţa crescătoare consolidată în ultimele două luni să fie pusă în pericol. Panta acestei creşteri a fost ajustată de scepticismul mondial privind forţa marilor economii ale lumii.

La Bucureşti nu sunt „bani noi“, pentru că, dacă nu îi aduc străinii, românii nu o prea fac. Iar străinii sunt concentraţi pe pieţele lor acum. Relansarea economică mondială este prea plăpândă ca să justifice viteza prea mare a raliurilor bursiere occidentale de până acum.

De aceea,  o corecţie ca a indicelui american S&P 500, de pildă, este firească, după ce a înregistrat cea mai mare creştere lunară (raliu, cum îi zic brokerii) din 2009 încoace.

Şi în Europa toţi indicii au scăzut, iar pieţele contractelor la termeni (futures, care pariază pe evoluţiile ulterioare ale pieţelor) arată o mare nesiguranţă.

„Oamenii au fost prea optimişti în ceea ce priveşte redresarea economică globală”, a declarat Stephane Ekolo, „strateg-şef“ la Market Securities din Londra. „Vom auzi pe tot mai mulţi spunând despre China că se îndreaptă spre o aterizare dură (o scădere bruscă dramatică a creşterii economice, n.r.) şi că în zona euro nu s-au terminat problemele”, a mai adăugat strategul londonez, citat de Bloomberg.

Aşa cum am mai remarcat, Bursa din Bucureşti nu a apucat să aibă aceleaşi creşteri ameţiotoare ca în Vest.


Repere tehnice

Toţi indicii de la Bucureşti par că se proptesc în suporturi mai vechi.

Indicele BET Fi, care face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondul Proprietatea (FP), a închis ieri cu 0,49% mai jos, puţin deasupra suportului de pe la 24.000 de puncte.

Indicele financiar BET Fi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini. Se menţine într-o zonă de suport (pentru creştere,vezi cap. DIDACTICE, n.r.) importantă. Acum este încă  peste  24.000 şi pare încă stabilizat, cum prevedea, luni, Dan Rusu, liderul echipei de analişti ai casei de brokeraj clujene BT Securities.

Analistul clujean  scrie mult mai multe în raportul pe baza căruia ECONOMICA.NET a produs articolul Ce şanse de creştere au euro, aurul şi bursele în săptămâna promisiunilor Americii.

Raportul de luni al BT Securities este încă în vigoare şi când vede în siguranţă, încă, tendinţa principală de creştere pe termen anual. Luni se putea spune chiar că BET Fi „ar mai avea cel puţin încă un nou maxim de marcat“.

Şi, de ce nu, BET Fi ar putea relua creşterea spre 27.000 de puncte, dar evenimentul acesta nu se va întâmpla nici azi. Şi nu înainte de a depăşi din nou rezistenţa de la 25.000.

„Dincolo de actualele corecţii, ne menţinem perspectiva pozitivă, anticipând un nou val de creştere care să propulseze piaţa până la 29.000-31.000 de puncte“, spunea analistul de la BT Securities. Dar, deocamdată să trecem de rezistenţele de la 25.000 şi de la 27.000. Din nou, nu azi.

Indicele BET FI, despre care se spune că anticipează comportamentul străinilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), stă deasupra unui suport ad-hoc stabilit la 24.000 de puncte, dar mult sub vechiul prag de suport esenţial pentru creştere, situat la nivelul de 25.000 de puncte. Aici este un caz clasic de rezistenţă devenită scurtă vreme suport şi care apoi şi-a recăpătat funcţia de rezistenţă.

Un suport mai solid este la 23.300 – 23.500 de puncte.

Mai multe repere tehnice despre toate pieţele pot fi consultate în Ce şanse de creştere au euro, aurul şi bursele în săptămâna promisiunilor Americii.

 

Arhiva utilă

Preţurile rămân la niveluri destul de mici ca randamentele dividendelor promise de cele mai profitabile acţiuni să la fel de atractive ca în urmă cu o lună, când era confirmată tendinţa de creştere pe termen anual.

Randamentul dividendului este raportul dintre valoarea acestuia pe acţiuni şi preţul pe acţiune .

„Mă gândesc că banii noi nu sunt prea mulţi şi lumea îşi face calcule ce şi când să vândă ca să participe la oferta Transelectrica. Mai sunt şi calculele pentru achiţiziile de acţiuni care vor da dreptul la dividende. Nici aici, invetitorii nu se grăbesc să cumpere ca să nu dimiueaze randamentele“, spunea, încă de săptămâna trecută, Marcel Murgoci, şeful tranzacţiilor de la casa de brojeraj Estinvest.

Înseamnă că vom rămâne în această tensiune până în apropierea sfârşitului ofertei de la Transelectrica, din 27 martie.

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.


Te-ar mai putea interesa și
Apa caldă va fi oprită în tot municipiul Constanța în perioada 16 – 31 august
Apa caldă va fi oprită în tot municipiul Constanța în perioada 16 – 31 august
Furnizarea apei calde va fi întreruptă în perioada 16 - 31 august în municipiul Constanţa pentru lucrări la reţeaua de transport a agentului termic, informează, joi, Primăria Constanţa,......
26 de state au promis la Copenhaga că vor acorda ajutoare militare Ucrainei în valoare de peste 1,5 miliarde de euro
26 de state au promis la Copenhaga că vor acorda ajutoare militare Ucrainei în valoare de peste 1,5 miliarde de euro
Reprezentanţii unui număr de 26 de ţări, reuniţi joi la Copenhaga, au promis un sprijin de peste 1,5 miliarde de euro ...
Trump a invocat de 440 de ori dreptul de a nu răspunde la întrebări la audiera sa de către procuroare generală din New York
Trump a invocat de 440 de ori dreptul de a nu răspunde la întrebări la audiera sa de către procuroare generală din New ...
Donald Trump a invocat miercuri, la audierea sa sub jurământ în faţa procuroarei generale din New York, Letitia James, ...
Comisia de Prognoză a îmbunătățit cu 0,6% etimarea privind creșterea economică a României din 2022
Comisia de Prognoză a îmbunătățit cu 0,6% etimarea privind creșterea economică a României din 2022
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a îmbunătăţit cu 0,6 puncte procentuale previziunea de creştere ...