SENTIMENTUL de DIMINEAŢĂ: Piaţa le „arată“ miniştrilor de finanţe scăderile

Pieţele asiatice dau tonul scăderilor încă din începutul săptămânii, în aşteptarea întâlnirii miniştrilor de finanţe care trebuie să stabilească detaliile ajutorului dat Spaniei şi să rezove, în general, criza datoriilor.  
Adrian N. Ionescu - lun, 08 oct. 2012, 06:52
SENTIMENTUL de DIMINEAŢĂ: Piaţa le „arată“ miniştrilor de finanţe scăderile

„Nu m-ar mira să discute şi uşurarea condiţiilor de austeritate ale Greciei“, mărturiseşte, pentru ECONOMICA.NET, Dan Rusu, şeful analiştilor de la firma de brokeraj BT Securities din Cluj Napoca.

La Bucureşti, încordarea pan-europeană se suprapune stagnării la praguri de preţuri preferate de puţinii mari inevstitori care mai cumpără la bursa noastră. O fac „angros“, prin tranzacţii speciale cu Fondul Proprietatea sau Petrom.

Continuarea stagnării, săptămâna trecută, este „un semnal favorabil reluării creşterii“, scrie Dan Rusu, în raportul său emis azi dis de dimineaţă.

Fără măcar un zvon de veste bună continuarea stagnării ar putea semăna toto mai mult a scăderea cu care pieţele occidentale îi „ameninţă“ pe miniştri de finanţe europeni.

 

Repere tehnice


Indicele  BET FI, va semnala reluarea creşterii, dacă va trece de pragul de 23.600, unde o rezistenţă tehnică se opune tendinţei ascendente, potrivit ultimului raport al lui Dan Rusu.

Astfel, este încurajator faptul că BET Fi a stat mereu deasupra suportului pentru creştere de deasupra pragului de 23.000 de puncte .

BET Fi este cel mai nervos şi mai analizat indice al Bursa de  Valori Bucureşti (BVB). Face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP). (pentru alte definiţii şi explicaţii, v. cap. DIDACTICE).

„Suportul preconizat la 23,300 nu a relansat piaţa, însă a reuşit să o stabilizeze, în cadrul unei configuraţii ce ar putea fi de acumulare (cu conotaţii pozitive)“, scrie analistul clujean.

Pe termen scurt însă zarurile nu sunt aruncate. Corecţia preţurilor „ar putea să se extindă spre limita inferioara a zonei de suport de la  22.700. Semnalul favorabil care ar pune capăt indeciziei este o penetrare a rezistenţei de la 23,600 de puncte“, estimează Dan Rusu.

Mai departe cunoaştem scenariul pozitiv, deja inclus în arhiva noastră: „reluarea tendinţei de
creştere spre noi extreme locale: 25.800“.

 

Arhiva

Analizele anterioare ale  BT Securities s-au confirmat în săptămâniole trecute:

Nu numai că targeturile noastre pentru BET-FI (enunţate încă de la începutul lui august) au fost confirmate, dar piaţa a şi întâmpinat rezistenţe tari aici (la 24.000 – 24.300 de puncte, n.r.). S-a înregistrat, aşa cum avertizam, cea mai importantă corecţie din ultimele luni“, scria încă de vineri, Dan Rusu. în raportul său.

Cât priveşte evoluţia pe final de an, să „rămânem optimişti“, împreună cu analistul clujean: „suporturile de la 23.300 – 22.700 de puncte ar putea relansa BET-FI spre 25.800“.

Pe baza raportului BT Securities, ECONOMICA.NET, a măsurat anume  Ce şanse au leul, euro, aurul şi bursele în săptămâna accizelor.

 

rticolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date deja de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare ale articolului sunt numai eventuale completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 

 


Te-ar mai putea interesa și
Vladimir Putin i-a acordat cetăţenia rusă lui Edward Snowden
Vladimir Putin i-a acordat cetăţenia rusă lui Edward Snowden
Preşedintele rus Vladimir Putin i-a acordat cetăţenia rusă avertizorului de integritate şi subcontractor al serviciilor de informaţii americane Edward Snowden, refugiat în Rusia din 2013 după......
Chimcomplex va da afară aproape 400 de angajați
Chimcomplex va da afară aproape 400 de angajați
Chimcomplex va începe un program de disponibilizare colectivă care vizează 396 de angajaţi ai societăţii, informează ...
Viktor Orban: Europa s-a împușcat în picior când a impus sancțiuni împotriva Rusiei
Viktor Orban: Europa s-a împușcat în picior când a impus sancțiuni împotriva Rusiei
Ungaria ar trebui să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina vecină, a declarat luni prim-ministrul Viktor ...
Primăria Capitalei vinde patru cabinete medicale prin licitație cu strigare
Primăria Capitalei vinde patru cabinete medicale prin licitație cu strigare
Primăria Capitalei vinde patru cabinete medicale prin licitaţie publică deschisă cu strigare, anunţă viceprimarul Stelian ...