SENTIMENTUL de dimineaţă: Piaţa îngheaţă la Bucureşti. China corectează optimismul lumii

Toate pieţele lumii şi mai ales producătorii de automobile europeni au pierdut semnificativ din cotaţiile lor bursiere, pentru că, din China, a ajuns vestea că vânzările auto nu-şi vor atinge ţintele în acest an. La Bucureşti sentimentul negativ îngheaţă piaţa într-o scădere neconvingătoare.
Adrian N. Ionescu - mie, 21 mart. 2012, 06:51
SENTIMENTUL de dimineaţă: Piaţa îngheaţă la Bucureşti. China corectează optimismul lumii

Marile burse îşi corectează excesul de optimism care le-au dus indicii la nivelurile de dinainte de criză, în SUA, şi nu prea departe de aceste niveluri pe restul pieţelor mari.

Ştirea despre vânzările auto în scădere din China nu este suprinzătoare dar este un bun motiv penrtu calmarea „taurilor“ care au crescut cotaţiile.

Pieţele mai mici şi considerate mai riscante, precum Bursa de Valori Bucureşti (BVB) suferă mai mult pentru că, aici, investitorii străini fac legea. Or, ei nu prea au avut când să aducă preţurile la niveluri foarte înalte, având mai multă treabă… pe pieţele mari.

A început şi la BVB corecţia „mai ameninţătoare decît cele de până acum“, de ne vorbea, ieri, Adrian Ciudin, directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Carpatica Invest.

Decocamdată,  se confirmă speranţa brokerului „că, la noi, scăderile nu o să fie prea mari, pentru că nici creşterile nu au fost la fel de mari ca pe pieţele externe“.

Lichiditatea pieţei de acţiuni abia a depăşit pragul de 3,6 milioane de euro. Axceastă valoare a tzranzacţiilor era catalogată drept „lichiditate de avarie“, pe seceta de astă vară.

Astfel că scăderea indicilor de la BVB este mai degrabă simptomul unui îngheţ.

Repere tehnice

Indicele financiar BET FI, cel mai analizat de la BVB, a scăzut ieri cu 0,31%, dar se menţine într-o zonă de suport (pentru creştere,vezi cap. DIDACTICE, n.r.) importantă,. Acum este peste  24.000. Dă semne de stabilizare săptămâna trecută, potrivit lui Dan Rusu, liderul echipei de analişti ai casei de brokeraj clujene BT Securities.

Indicele BET Fi face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondul Proprietatea (FP), care sunt cele mai căutate de investitorii străini şi, de aceea, BET Fi este în centrul atenţiei analiştilor.

Analistul clujean  scrie mult mai multe în raportul pe baza căruia ECONOMICA.NET a produs articolul Ce şanse de creştere au euro, aurul şi bursele în săptămâna promisiunilor Americii. Aici doar să amintim că tendinţa principală de creştere pe termen anual este încă în siguranţă şi, chiar, „ar mai avea cel puţin încă un nou maxim de marcat“, crede, totuşi, Dan Rusu.

Dar evenimentul acesta nu se va întâmpla nici azi.

Retragerile de preţuri de săptămâna trecută ale indicelui BET Fi par că modifică alura tendinţei principale, abia confirmată.

Totuşi,  „dincolo de actualele corecţii, ne menţinem perspectiva pozitivă, anticipand un nou val de creştere care să propulseze piaţa până la 29.000-31.000 de puncte“, spune analistul de la BT Securities. Dar, deocamdată să trecem de 27.000. Din nou, probabil, nu azi.

Indicele BET FI, despre care se spune că anticipează comportamentul străinilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), stă deasupra unui suport ad-hoc stabilit la 24.000 de puncte, dar mult sub vechiul prag de suport esenţial pentru creştere, situat la nivelul de 25.000 de puncte. Aici este un caz clasic de rezistenţă devenită scurtă vreme suport şi care apoi şi-a recăpătat funcţia de rezistenţă.

Un suport mai solid este la 23.300 – 23.500 de puncte.

Mai multe repere tehnice despre toate pieţele pot fi consultate în Ce şanse de creştere au euro, aurul şi bursele în săptămâna promisiunilor Americii.


Arhiva utilă

Preţurile rămân la niveluri destul de mici ca randamentele dividendelor promise de cele mai profitabile acţiuni să la fel de atractive ca în urmă cu o lună, când era confirmată tendinţa de creştere pe termen anual.

Randamentul dividendului este raportul dintre valoarea acestuia pe acţiuni şi preţul pe acţiune .

„Mă gândesc că banii noi nu sunt prea mulţi şi lumea îşi face calcule ce şi când să vândă ca să participe la oferta Transelectrica. Mai sunt şi calculele pentru achiţiziile de acţiuni care vor da dreptul la dividende. Nici aici, invetitorii nu se grăbesc să cumpere ca să nu dimiueaze randamentele“, spunea, vineri, Marcel Murgoci, şeful tranzacţiilor de la acsa de brojeraj Estinvest.

Ar însemna că am putea rămâne în această tensiune până în apropierea sfârşitului ofertei de la Transelectrica, din 27 martie. În a treia zi de subscriere, s-au dat foaprte puţine ordine şi s-au comandat doar 3,27% din acţunile oferite.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Bitcoin s-ar putea prăbuşi la 10.000 de dolari, o scădere de peste 40% faţă de preţurile actuale, a declarat joi investitorul veteran Mark Mobius pentru CNBC....
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a fost de acord cu impunerea unui plafon de preț al petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, deschizând ...
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate în privința restricțiilor
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate ...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' ...
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiştii pentru climă Last Generation din Germania plănuiesc să reia şi să intensifice protestele începând de luni ...