SENTIMENTUL de dimineaţă: Pieţe fără speranţă. Ameninţarea greacă umbreşte rezultatele economice

„Nu prea sunt speranţe astăzi. Lucrurile stau la fel de rău ca în zilele trecute. Ieşirea Greciei din Euro ar declanşa un tsunami pe pieţe“, ne spune brokerul acestei dimineţi.  Peste tot în lume indicii bursieri regionali sau chiar cei globali ating noi minime anuale, investitorii fiind îngrijoraţi de perspectivele noilor alegeri din Grecia, în care favoriţi sunt comuniştii. Aceştia nu doresc respectarea acordurilor europene, care ar menţine Grecia în Zona Euro.
Adrian N. Ionescu - mie, 16 mai 2012, 06:09
SENTIMENTUL de dimineaţă: Pieţe fără speranţă. Ameninţarea greacă umbreşte rezultatele economice

Mai departe nimeni nu ştie precis ce se va întâmpla, dar după cât de intransigenţi sunt oficialii germani, se pare că marile forţe europene nu-şi mai fac grijile pe care şi le făceau anul trecut, privind eventuala destrămarea a monedei unice europene.

Totuşi, „ieşirea Greciei din Euro ar declanşa un tsunami şi ar crea un precedent şi ar putea fi urmată de alţi candidaţi, Portugalia fiind cea mai periclitată. Încrederea investitorilor în moneda europeană ar avea foarte mut de suferit. Ce se întâmplă „afară“ este rău şi nu lasă nici o şansă de bine pieţei româneşti“, a declarat Mihai Mureşian, şeful brokerilor de la Intercapital Invest, pentru ECONOMICA.NET, cu trei sferturi de oră înaintea deschiderii bursei.

Pe de altă parte, sentimentele pe piaţa contractelor la termen (futures, care pariază pe evoluţia ulterioară a cotaţiilor) nu sunt la fel de negre ca ieri, dar această piaţă are o evoluţie foarte înşelătoare. Pariurile pe indicii german şi francez anticipau scăderi modeste, benigne.

La Bursa de Valori  Bucureşti (BVB), atenţia  se îndreaptă spre pragurile de siguranţă ale suporturilor împotriva prăbuşirii preţurilor acţiunilor.

Dacă într-adevăr pesimismul s-a mai îmblânzit pe pieţele occidentale, aşa cum arată cotaţiile futures, BVB are măcar şansa stagnării.

 

Repere tehnice

Indicele BET Fi de la BVB nu a căzut, încă, sub pragul de siguranţă de ultimă instanţă (suport, v. „DIDACTICELE“) de la 21.000 de puncte, de care însă nu mai este atât de departe.

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Indicele a căzut sub pragul de 22.000, despre care Dan Rusu, şeful analiştilor casei de brokeraj BT Securities spera, în raportul său de luni dimineaţă, că va rezista presiunii de vânzare.

Suportul de la 22.000 nu este încă compromis cu desăvârşire, potrivit raportului BT Securities,  prezentat în articolul Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă sub ameninţarea greacă, împreună cu toate perspectivele acestei săptămâni.

Scăderea sub 22.000 de puncte a BET Fi, „nu ar schimba perspectiva noastră de ansamblu, care mizează pe reluarea creşterilor“, scria Dan Rusu luni, înainte de deschiderea pieţelor. Deşi nu o mai spunea, se baza pe suportul de la 21.000 de puncte.

 

Arhiva

La 21.000 de puncte se află cel mai important suport împotriva căderii indicelui BET Fi, cel mai nervos al Bursei din Bucureşti (BVB). 

De pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte atârnă perspectiva pentru restul anului“, spunea nu demult analistul de la BT Securities.

Pe de alt[ parte, a fost epuizat stimulentul calendarului zilelor „cu“ şi fără dividend la Bursă, menționat în articolele despre Cele mai fierbinţi zile la Bursă. şi în Ce acţiuni mai au şanse de creştere. Ce ar fi trebuit să cumperi ca să faci bani în 2012.

Calendarul celor mai importante ştiri care vor mişca pieţele lumii este acum disponibil pe site-ul ECONOMICA.NET.

De dragul arhivei, să mai spunem că, tendința de creștere anuală avea ţintele BET Fi la 29.000-31.000.

Este însă destul de improbabilă până şi atingerea unor praguri mai apropiate: cel abia infirmat ca suport la 22.000, cel de la 23.400, sau cel de la 23.900, ori cel deja istoric de la 25.000.  Acesta din urmă a jucat, pe rând, în ultimul an, atât rolul de  rezistenţă împotriva creşterii, cât şi pe cel de suport pentru creştere. Acum este din nou rezistenţă.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.


Te-ar mai putea interesa și
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare frauduloase. Totodată, accesarea laptopurilor, a......
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea ...
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...