SENTIMENTUL de dimineaţă: Pieţele încă refuză prăbuşirea. Variaţii la partitura stagnării

„Jucătorii mai aşteaptă ceva, o ştire importantă, sau fie şi un zvon mare care să decidă tendinţa fundamentală“, spune brokerul acestei dimineţi la ECONOMICA.NET, cu 3 sferturi de oră înaintea deschiderii burselor europene. Bursa din Bucureşti revine la imitaţia pieţelor lumii, după ce Ministerul Finanţelor pare să fi renunţat la aberaţia impozitării fiecărei tranzacţii. Pieţele lumii îşi consolidează actualelor niveluri de preţuri.
Adrian N. Ionescu - vin, 25 mai 2012, 06:21
SENTIMENTUL de dimineaţă: Pieţele încă refuză prăbuşirea. Variaţii la partitura stagnării

„Vom avea, probabil, şi azi, o sesiune săracă în tranzacţii în care se va căuta consolidarea nivelurilor actuale de preţuri. Ceea ce înseamnă, de fapt, stagnare. Pieţele aşteaptă să se întâmple ceva, să apară o informaţie importantă, care să le dea impuls, în jos, sau fie şi în sus“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Marcel Murgoci, directorul de tranzacţii al casei de brokeraj Estinvest.

Joi seara, Ministerul Finanţelor a publicat o nouă formă a proiectului de Cod fiscal, din care a dispărut reţinerea anticipată a impozitului de 16% pe fiecare tranzacţie, după ce dovedise că nici habar nu are cât culege din eventualele mici câştiguri ale celor câteva sute de investitori consecvenţi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Ca urmare, atmosfera de la Bucureşti o va imita pe cea de pe marile pieţe ale lumii. Iar pieţele futures (ale contractelor la termen care pariază pe preţurile ulterioare ale acţiunilor)  arată nehotărâre.

Optimiştii incurabili poate  speră chiar la o reluare, fie şi timidă a creşterilor, după ce premierul Italiei a fost auzit spunând că este probabil ca Grecia să rămână în Zona Euro. Şi majoritatea liderilor europeni ar susţine ideea unei emisiuni pan europene de obligaţiuni în euro, care să astupe găurile bugetelor continentului, potrivit Bloomberg.

Desigur, singurul garant credibil al Europei, Germania, încă se opune.

Poate că exact aceasta este ştirea pe care o aşteaptă pieţele, că Germania nu se va mai opune.

Totodată, toată lumea ştie că premierul Italiei nu este deloc dezinteresat, căci însuşi guvernul său are mari probleme cu datoriile.

 

Repere tehnice

Sunt aceleaşi, cu observaţia că, ieri, indicele barometru al bursei din Bucureşti (BET FI), a scăzut, la un moment dat,  ameninţător sub  pragul psihologic de la 20.000 de puncte.

Cum spune şi „brokerul  dimineţii“, sunt şanse să continue şi astăzi consolidarea nivelului de preţuri la care, ieri, s-a oprit, se pare, măcar temporar, prăbuşirea de săptămâna trecută.

Nici o tentativă de tendinţă de creştere  nu va avea, însă, temei solid până când nu se vor cunoaşte termenii compromisului franco – german privind îmblânzirea politicii de austeritate impusă Europei de către cei din urmă.

Şi desigur, nu neapărat înainte de alegerile din Grecia.

Speranţele de reluare se amână până când un nou suport va lua locul celui de la 21.000 de puncte al indicelui BET FI, cel mai nervos al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Doar dacă se va stabiliza deasupra acestuia, se va putea spune că piaţa îl va fi reconfirmat (detalii în Cât au pierdut companiile de la bursă săptămâna trecută? ).

Scăderea de ieri (-,62%) a BET Fi, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, nu a mai fost la fel de periculoasă. Indicele pleacă şi azi  de deasupra pragului de la 20.000 de puncte.

Se mai poate aştepta ca acest prag să se transforme în suport tehnic. Deocamdată este doar unul psihologic (v. cap. „DIDACTICE“, pentru explicaţii).

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Prin urmare, este pe cale să se îndeplinească condiţia pentru răsturnarea tendinţei, stabilită de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, în rapoartele sale săptămânale.

De pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte atârnă perspectiva pentru restul anului“, spunea nu demult analistul de la BT Securities.

Mai multe detalii tehnice în articolul Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă sub ameninţarea greacă.

Şi ceilalţi indici importanţi ai BVB sunt într-o situaţie similară, indicând răsturnarea tendinţei pozitive pe termen mediu, confirmate la începutul anului.

De asemeni, calendarul celor mai importante date statistice şi evenimente ale lumii pot fi consultate pe ECONOMICA.NET.


Articolul este în curs de completare  


Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor occidentale
Peste 5.500 de muncitori ai constructorului rus de camioane Kamaz au fost trimiși în șomaj parțial, în urma sancțiunilor ...
Peste 5000 de angajaţi ai producătorului rus de camioane Kamaz au fost trimişi în şomaj parţial din cauza penuriei de componente, apărută în urma sancţiunilor occidentale impuse Moscovei......
Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru a putea susține operațiunea specială din Ucraina
Anton Siluanov, ministrul rus de Finanțe: Rusia are nevoie de resurse financiare uriașe pentru a putea susține operațiunea ...
Rusia are nevoie de resurse financiare uriaşe pentru operaţiunea sa militară din Ucraina, a declarat vineri ministrul ...
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Washingtonul impune noi sancțiuni financiare după ultimele teste cu rachete efectuate de Coreea de Nord
Statele Unite au anunţat vineri noi sancţiuni financiare în urma celor mai recente teste cu rachete nord-coreene, vizând ...
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
CNAIR a aprobat Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor – Poarta Sălajului a Autostrăzii Transilvania
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a aprobat vineri Proiectul Tehnic pentru Secţiunea Zimbor ...