SENTIMENTUL de dimineaţă: Pieţele se pregătesc pentru ce-i mai rău

Brokerii şi analiştii nu au multe cuvinte în faţa ameninţării la care este supus sistemul monetar european. Pieţele contractelor la termen, care pariază pe cotaţiile ulterioare, se pregăteau pentru scăderi de circa 2% pe bursele din Frankfurt şi Paris, ca şi la nivelul întregii Europe, cu o oră înaintea deschiderii burselor. Totuşi, ceva şanse de stagnare mai sunt până după ora 14, când va începe întânirea „ultimei şanse“ dintre preşedintele Greciei şi liderii politici, care ar trebui să găsească votanţi în parlament pentru un guvern de tehnocraţi. Sentimentul global este însă foarte negativ.
Adrian N. Ionescu - mar, 15 mai 2012, 06:18
SENTIMENTUL de dimineaţă: Pieţele se pregătesc pentru ce-i mai rău

Până atunci, pariurile pe valorile indicelui pan-european Euro STOXX 50 prevedeau o scădere cu 2,2% la ora 9.10 ora Bucureştiului. Ulterior, cotaţiile futures ale indicilor francez şi german s-au apropiat de 0.

Azi noapte, indicele american Dow Jones, a coborât la minimul anului din ianuarie, iar indicele japonez Nikkei, care începe să-şi recapete importanţa, pe măsură ce economia japoneză îşi revine, a scăzut cu aproape 1%.

„Investitorii cred că Grecia „se duce, poate şi Portugalia, Spania şi Italia sunt pe ducă“, declara spre dimineaţă, pentru Bloomberg,  Shane Oliver, şeful strategiilor de plasament ale AMP Capital Investors, care administrează 100 de miliarde de dolari la Sidney.

În mod surprinzător, însă, analiştii tehnici ai BT Securities nu cred, încă, în răsturnarea tendinţei de creştere din ultimul an.

„Nu excludem un val de vânzări la debutul săptămânii,  poate până la pragul de 22.000 de puncte (al indicelui BET Fi, de la Bursa de Valori Bucureşti, n.r.)“, dar nici chiar scăderea sub 22.000 de puncte a BET Fi, „nu ar schimba perspectiva noastră de ansamblu, care mizează pe reluarea creşterilor“, scria Dan Rusu, luni înainte de deschiderea pieţei.

La fel de surprinzător, analistul de la BT Securities nu mai pomenşte, săptămâna aceasta, de pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte, sub care ar putea fi răsurnată tendinţa de creştere anuală, declanşată anul trecut şi spre care piaţa are toate şansele să se îndrepte astăzi.

 

Repere tehnice

„Primele semnale de revenire le-am obţine, însă, peste 23.400 de puncte (BET Fi, n.r.). Iar dincolo de 23,900 am vorbi deja de conturarea unui nou impuls ascendent“, preciza Dan Rusu, în raportul său despre pieţele financiare ale lumii, dar şi despre cele mai importante acţiuni româneşti. 

Raportul poate fi consultat în articolul Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă sub ameninţarea greacă.

BET Fi, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, pleacă  azi de la 22.039 de puncte, adică exact de pe suportul pragului de la 22.000 de puncte (v. cap. „DIDACTICE“, pentru explicaţii).

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

 

Arhiva

Vom şti astăzi dacă vor urma noi alegeri parlamentare în Grecia, despre care sondajele spun că vor fi câştigate de simpatizanţii comuniştilor naţionalişti, care se opun planurilor europene de salvare, respectiv rămânerii Greciei în Euroland.

Dacă vor fi anticipate în Grecia, restul Eruoland are ocazia să-şi arate solidaritatea. Vor urma săptămâni de mare tensiune, legate din nou de viitorul monedei unice europene, ameninţat de pericolul ca noii câştigători politici ai dezamăgirilor grecilor să denunţe acordul european de salvare a finanţelor ţării.

Dacă nu, atunci – potopul!

La 21.000 de puncte se află cel mai important suport împotriva căderii indicelui BET Fi, cel mai nervos al Bursei din Bucureşti (BVB). 

De pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte atârnă perspectiva pentru restul anului“, spunea nu demult analistul de la BT Securities.

Pragul de siguranţă sub care tendința de creștere anuală ar fi răsturnată este la 21.000, spun şi analizele mai vechi din articolul Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă sub ameninţarea greacă.

În condiţiile de mai sus, piaţa se va lăsa mai greu animată de ce a mai rămas din calendarul zilelor „cu“ şi fără dividend la Bursă, menționat în articolele despre Cele mai fierbinţi zile la Bursă. şi în Ce acţiuni mai au şanse de creştere. Ce ar fi trebuit să cumperi ca să faci bani în 2012.

Calendarul celor mai importante ştiri care vor mişca pieţele lumii este acum disponibil pe site-ul ECONOMICA.NET.

De dragul arhivei, să mai spunem că, pe de altă parte, tendința de creștere anuală avea ţintele BET Fi la 29.000-31.000.

Este însă destul de improbabilă până şi atingerea unor praguri mai apropiate: cel abia infirmat ca suport la 23.400, sau cel de la 23.900, ori cel deja istoric de la 25.000.  Acesta din urmă a jucat, pe rând, în ultimul an, atât rolul de  rezistenţă împotriva creşterii, cât şi pe cel de suport pentru creştere. Acum este din nou rezistenţă.

 


Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.


Te-ar mai putea interesa și
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate din ele sunt în Asia....
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ...