SENTIMENTUL de dimineaţă: Pregătiri pentru dezastrul grec, în loc de veşti bune

Se întrevăd învingătorii în războiul Europei contra propriilor datorii: SUA şi cei ce merg pe pariul tiparniţei lor de bani. Investitorii sunt absenţi sau zăpăciţi de evenimente la bursa celui de-al doilea cel mai mare client al FMI, după Grecia.
Adrian N. Ionescu - vin, 15 iun. 2012, 05:39
SENTIMENTUL de dimineaţă: Pregătiri pentru dezastrul grec, în loc de veşti bune

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), căci despre ea este vorba,  va fi ecoul schizofreniei de pe pieţele europene.

Acestea sunt scindate între pregătirile marilor guverne pentru un deznodământ tragic al alegerilor din Grecia de duminică şi apetitul pentru pariul riscant al supravieţuirii monedei europene.

Şi: investitorii zăpăciţi de schizofrenie aleg mai degrabă căderea.

 

Repere tehnice

Ieri, cel mai nervos indice de la Bursa din Bucureşti, BET Fi, al SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, a scăpat cu o scădere nesemnificativă (-0,08%), doar pentru că unul sau doi, cel mult 4 mari vânzători de Fondul Proprietatea şi SIF Moldova au ţinut la preţ în tranzacţiile speciale prin care au vrut să scpe de risc.

Altfel, indicele care are reputaţia de oracol al pieţei de la Bucureşti, ar fi fost singurul rămas într-un roşu profund.

BET Fi se zbate în incertitudinea dintre cele două zone cheie, suportul de la  18.000 – 19.000 de puncte, respectiv rezistenţa de la 20.500 – 21.000 de puncte.(v. Capitolul „DIDACTICE“)

Să ne amintim de aşteptările analiştilor.

Ne aşteptăm ca BET Fi să se ţină peste 18.800 de puncte. O creştere dincolo de 20.500 de puncte ar confirma ipoteza unor reveniri  semnificative în a doua jumătate a anului“, a scris Dan Rusu de la BT Securities, în raportul său săptămânal, cu ajutorul căruia am scris despre Ce şanse au leul aurul şi acţiunile la bursă în săptămâna alegerilor greceşti.

Nici o veste bună nu a venit de la marile puteri ale lumii, în afară de aceea că se pregătesc pentru dezastrul grec.

 

Auspicii externe

Oficialii marilor puteri anunţă că sunt gata să pompeze zeci şi zeci de miliarde de dolari, euro, sau lire sterline, ca să potolească eventuala panică de pe pieţe.

Marile pieţe ale lumii, din Eruopa, SUA şi până în Asia au închis pe verde mizând pe promisiunea vagă a noilor stimulente ale Federal Reserve, banca centrală a SUA. Se profilează o nouă victorie strategică a „căii americane“ de a controla finanţelele lumii, tipărind bani şi exportând inflaţie, ca să lase restul lumii să plătească facturile.

Profesioniştii investiţiilor citaţi de Bloomberg par mai curând preocupaţi de stimulii pentru creşterea economiei, decât de adâncimea prăpastiei căscate de un deznodământ tragic al alegertilor din Grecia:

Asistăm la o discuţii tot mai intense ale guvernelor lumii despre cum să încurajeze creşterea. Pieţele vor beneficia de aceasta pe măsură ce înaintăm în a doua jumătate a anului“, spune un administrator de sute de milioane din Sidney.

Altfel, avem doar „incertitudine din plin. Am putea vedea investitori nervoşi în privinţa Spaniei şi Italiei, în urma alegerilor din Grecia“.

Doar atât. În rest, viaţa merge înainte. Mesajul sună optimist.


Arhivă

O creştere serioasă nu poate fi dacă nu va reconfirma şi fostul suport de la 21.000 de puncte al indicelui BET FI, considerat cel mai nervos al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Între timp, Pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte, al indicelui BET Fi, a devenit istorie. De el mai  „atârnă perspectiva pentru restul anului“, aşa cum spunea, până nu foarte demult, analistul de la BT Securities. Acum acest prag este unul de rezistenţă  la creştere, care va trebui  învins, dacă o eventuală revenire a pieţei va aduce indicele BET Fi până acolo.

Nu trebuie să uităm condiţiile tehnice ale răsturnării tendinţei pozitive de la începutul anului, stabilite de rapoartele săptămânale nu mai recente de martie, folosite în SENTIMENTUL de dimineaţă.

Atunci eventualele căderi până spre 16.000 de puncte erau foarte improbabile, dar nu imposibile.

Nici acum nu sunt imposibile.

Mai multe detalii tehnice vechi se găsesc tot în articolele din seria  Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă. Penultimul a fost scris tot   „sub ameninţarea greacă“.

Şi ceilalţi indici importanţi ai BVB sunt într-o situaţie similară, indicând răsturnarea tendinţei pozitive pe termen mediu, confirmate la începutul anului.

De asemeni, calendarul celor mai importante date statistice şi evenimente ale lumii pot fi consultate pe ECONOMICA.NET.

 

Articolul este în curs de completare

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.


Te-ar mai putea interesa și
Fostul prim-ministru ceh Andrej Babis este anchetat în Franța pentru fraudă și spălare de bani
Fostul prim-ministru ceh Andrej Babis este anchetat în Franța pentru fraudă și spălare de bani
Miliardarul Andrej Babis, fost prim-ministru al Cehiei, este anchetat în Franţa pentru spălare de bani proveniţi din fraude fiscale, transmite AFP. Parchetul Naţional Financiar (PNF) a confirmat......
Scriitorul britanic Salman Rushdie a fost înjunghiat în timpul unui eveniment desfășurat la New York. El e în viață și a fost transportat la un spital
Scriitorul britanic Salman Rushdie a fost înjunghiat în timpul unui eveniment desfășurat la New York. El e în viață ...
Scriitorul Salman Rushdie a fost atacat vineri în timpul unui eveniment desfăşurat în statul american New York, informează ...
Primăria Iași a primit 43 de milioane de lei prin Programul Anghel Saligny pentru două proiecte mari de infrastructură
Primăria Iași a primit 43 de milioane de lei prin Programul Anghel Saligny pentru două proiecte mari de infrastructură
Primarul Mihai Chirica a anunţat, vineri, că municipiul Iaşi va primi 43 de milioane de lei prin Programul Naţional de ...
Evergent Investments, fosta SIF Moldova, raportează un rezultat net de 65,2 milioane de lei la semestrul I din 2022, mai mult decât estimase pentru tot anul
Evergent Investments, fosta SIF Moldova, raportează un rezultat net de 65,2 milioane de lei la semestrul I din 2022, mai ...
Compania de investiții Evergent Investments raportează pentru semestrul I depășirea rezultatului net estimat pentru tot ...