SENTIMENTUL de dimineaţă: Pregătiţi-vă de creştere în anii următori, spune Goldman Sachs

Analiştii colosului american Goldman Sachs Group au spus lumii întregi ce cred: că orice declin al creşterii economice este deja „preţuit“, adică „prins“, reflectat în nivelurile actuale ale cotaţiilor bursiere. În cele de la noi mai mult decât în ale lor, pentru că Bursa din Bucureşti nu a ajuns, ca marile burse, ale „lor“, la nivelul cotaţiilor dinainte de criză.
Adrian N. Ionescu - joi, 22 mart. 2012, 07:20
SENTIMENTUL de dimineaţă: Pregătiţi-vă de creştere în anii următori, spune Goldman Sachs

Până când vor veni, încet încet, anii creşterilor promişi de americani, pieţele cotează încă nesigure, după atingerea maximelor ultimilor ani de criză.

La Bucureşti piaţa reacţionează amorţită la stimulii nesiguri occidentali, ea însăşi nesigură privind calculele locale, legate de jocurile licitaţiei acţiunilor Transelectrica, cât şi de ofensiva tot mai hotărâtă a câtorva fonduri de investiţi de risc străine de a pune stăpânire pe fondurile de investiţii locale. Pe cele care merită atenţia străinilor: Fondul Proprietatea şi societăţile de investiţii financiare (SIF).

Atmosfera

Fondurile străine aruncă nume grele în lupta pentru controlul Fondului Proprietatea. Şeful Raiffeisen, Steven van Groningen, este susţinut de cel mai mare acţionar al FP, Grupul Elliott, care va vota şi pentru polonezul Piotr Rymaszewski, şeful fondului de investiţii Octava, controlat tot de Elliott.

Britanicii de la compania de investiţii City of London, cu peste 7% din FP, îi susţin pe Sorin Mîndruţescu, directouzl Oracle şi pe un veteran al FP, Cristian Buşu, dar îşi doresc şi un reprezantant direct, pe Julian Healy.

Nu la fel de spectaculoasă, dar relevantă este candidatura fostului şef al Bursei la un post de administrator al celei mai performante SIF, SIF Moldova, care pregăteşte pieţei premiere interesante.

Acestei agitaţii, desfăşurată pe fondul nesiguranţelor externe,  investitorii mai adaugă întrebarea: când şi la ce preţ să cumpăr Transelectrica, care merită atenţie, orice s-ar spune despre oferta statului.

Repere tehnice

Indicele BET Fi, care face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondul Proprietatea (FP), a închis aproape îngheţat , cu 0,42% mai jos.

Indicele financiar BET Fi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini. Se menţine într-o zonă de suport (pentru creştere,vezi cap. DIDACTICE, n.r.) importantă. Acum este încă  peste  24.000. Dădea semne de stabilizare săptămâna trecută, potrivit lui Dan Rusu, liderul echipei de analişti ai casei de brokeraj clujene BT Securities.

Analistul clujean  scrie mult mai multe în raportul pe baza căruia ECONOMICA.NET a produs articolul Ce şanse de creştere au euro, aurul şi bursele în săptămâna promisiunilor Americii. Aici doar să amintim că tendinţa principală de creştere pe termen anual este încă în siguranţă şi, chiar, „ar mai avea cel puţin încă un nou maxim de marcat“, crede, totuşi, Dan Rusu.

BET Fi ar putea creşte din nou spre 27.000 de puncte, dar evenimentul acesta nu se va întâmpla nici azi. Şi nu înainte de a depăşi din nou rezistenţa de la 25.000.

Retragerile de preţuri de săptămâna trecută ale indicelui BET Fi par că modifică alura tendinţei principale, abia confirmată.

Totuşi,  „dincolo de actualele corecţii, ne menţinem perspectiva pozitivă, anticipand un nou val de creştere care să propulseze piaţa până la 29.000-31.000 de puncte“, spune analistul de la BT Securities. Dar, deocamdată să trecem de 27.000. Din nou, probabil, nu azi.

Indicele BET FI, despre care se spune că anticipează comportamentul străinilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), stă deasupra unui suport ad-hoc stabilit la 24.000 de puncte, dar mult sub vechiul prag de suport esenţial pentru creştere, situat la nivelul de 25.000 de puncte. Aici este un caz clasic de rezistenţă devenită scurtă vreme suport şi care apoi şi-a recăpătat funcţia de rezistenţă.

Un suport mai solid este la 23.300 – 23.500 de puncte.

Mai multe repere tehnice despre toate pieţele pot fi consultate în Ce şanse de creştere au euro, aurul şi bursele în săptămâna promisiunilor Americii.


Arhiva utilă

Preţurile rămân la niveluri destul de mici ca randamentele dividendelor promise de cele mai profitabile acţiuni să la fel de atractive ca în urmă cu o lună, când era confirmată tendinţa de creştere pe termen anual.

Randamentul dividendului este raportul dintre valoarea acestuia pe acţiuni şi preţul pe acţiune .

„Mă gândesc că banii noi nu sunt prea mulţi şi lumea îşi face calcule ce şi când să vândă ca să participe la oferta Transelectrica. Mai sunt şi calculele pentru achiţiziile de acţiuni care vor da dreptul la dividende. Nici aici, invetitorii nu se grăbesc să cumpere ca să nu dimiueaze randamentele“, spunea, vineri, Marcel Murgoci, şeful tranzacţiilor de la acsa de brojeraj Estinvest.

Ar însemna că am putea rămâne în această tensiune până în apropierea sfârşitului ofertei de la Transelectrica, din 27 martie. În a treia zi de subscriere, s-au dat foaprte puţine ordine şi s-au comandat doar 3,27% din acţunile oferite.

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...