SENTIMENTUL de dimineaţă: Scandalul Hidroelectrica amplifică pagubele crizei europene

La Bursa din Bucureşti încă se mai asimilează modul scandalos în care Hidroelectrica a fost băgată în insolvenţă. „Scandalul insolvenţei Hidroelectrica sporeşte neîncrederea în România“, a remarcat analistul unei bănci de top 10, pentru ECONOMICA.NET. Astfel influenţa pieţelor externe este agravată. Jucătorii nu au încredere în angajamentul liderilor europeni de a rezolva dilemele crizei la întâlnirea de joi.
Adrian N. Ionescu - mar, 26 iun. 2012, 05:08
SENTIMENTUL de dimineaţă: Scandalul Hidroelectrica amplifică pagubele crizei europene

„După donaţia făcută anul trecut bugetului de stat de către Romgaz,  scandalul insolvenţei Hidroelectrica sporeşte neîncrederea în modul de a acţiona al autorităţilor din România“, a remarcat analistul unei bănci de top 10, pentru ECONOMICA.NET.

Fondul Proprietatea (FP), pare cel mai afectat dintre companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Ieri a scăzut cu 1,56%, ajungând însă, la pragul la care analiştii se aşteaptă că scăderea se va opri.

Dintre celelalte companii de la BVB, băncile BRD şi Banca Transilvania par cele  mai afectate, pentru că ar putea fi silite de insolvenţa Hidroelectrica să-şi crească provizioanele şi  să-şi reducă drastic profiturile, cel puţin după standardele internaţionale.

Totuşi, analiştii cred că acţiunea FP nu mai pot scădea prea mult, căci deja s-a ajuns la un discount al preţului de piaţă de 50% faţă de activul net corectat cu valoarea de înregistrare ZERO, a pachetului Hidroelectrica, conform reglementărilor. Ar urma ca atractivitatea preţului prea mic al acţiunilor Fondului să ademenească din ce în ce mai mult cumpărătorii.

Din păcate pieţele externe nu contribuie la îmbunătăţirea  sentimentului autohton. Pieţele contractelor la termen (futures, care pariază pe evoluţia burselor înainte de deschiderea acestora) prevăd scăderi de circa 2% ale indicilor german (DAX) şi francez (CAC 40).

Investitorii se aşteaptă ca liderii europeni să facă progrese mici în soluţionarea problemelor Zonei Euro“, a declarat azi noapte, un administrator de investiţii din Sidney, citat de Bloomberg.

 

Repere tehnice

Scăderea de ieri (-0,7%) a indicele BET Fi, al Societăților de Investiții Financiare (SIF) şi al Fondului Proprietatea, ar fi putut fi mai substanţială, dacă cele mai performante SIF-uri (2 şi 5, sau Moldova şi Oltenia) nu ar fi închis cu variaţie 0.

BET fi s-a oprit la 139 de puncte deasupra suportului de conjunctură de la 19.700 de puncte, descoperit de către Dan Rusu, șeful analiștilor de la firma de brokeraj BT Securities, în ultimul său raport săptămânal.

Piaţa forţase, săptămâna trecută, rezistența sau nivelul de confirmare pozitivă (al eventualei creșteri) de la 20.500 de puncte, „dar fără succes, indicele financiar revenind în a doua parte a săptămânii trecute la suportul minor 19.700“, a scris Dan Rusu luni dimineaţă.

Nu va fi cazul astăzi, dar într-o eventuală creştere „totul depinde de 20,500“, după cum scria analistul de la BT Securities în raportul anterior.

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Piaţa rămâne atentă la suporturile de la 19.000 de puncte şi de mai jos, care ar urma să se opună scăderii. 

Totuşi, analistul de la BT Securities rămâne optimist pe termen mediu.

„Considerăm tentativa de lunea trecută ( de trecere a BET FI, peste 20.500) drept o penetrare prematură (iar nu una falsă). Ceea ce înseamnă că mizăm mai degrabă pe o creştere peste acest nivel decât pe noi minime“.

SENTIMENTELE de dimineaţă mai vechi, din ianuarie şi de la sfârşitul anului trecut pot spune mai mult de cât de jos ar putea cădea piaţa, pe tot parcursul din acest an a insolvenţei Hidroelectrica.

Atunci aşteptările privind eventualele căderi mergeau până spre 16.000 de puncte. Mai multe detalii tehnice vechi se găsesc şi în articolele din seria  Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă.

 


Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

 
Te-ar mai putea interesa și
Macron a anunțat că prima reuniune a Comunităţii Politice Europene va avea loc în acest an, la Praga
Macron a anunțat că prima reuniune a Comunităţii Politice Europene va avea loc în acest an, la Praga
O primă reuniune a aşa-numitei Comunităţii Politice Europene (CPE) va avea loc în Republica Cehă până la sfârşitul anului, a anunţat vineri preşedintele francez Emmanuel Macron, autorul......
România, printre cele cinci țări care au cerut Comisiei Europene amânarea interzicerii vânzărilor de mașini cu motoare termice – Reuters
România, printre cele cinci țări care au cerut Comisiei Europene amânarea interzicerii vânzărilor de mașini cu motoare ...
Cinci state ale Uniunii Europene, printre care și România, au cerut CE o amânare a aplicării planului de interzicere ...
Mesaje contradictorii transmise de Moscova cu privire la decizia UE de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statul de țări candidate la aderare
Mesaje contradictorii transmise de Moscova cu privire la decizia UE de a acorda Republicii Moldova și Ucrainei statul de ...
Diplomaţia rusă a transmis vineri mesaje diferite despre decizia statelor UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova ...
Au explodat dobânzile! Băncile aleargă după banii românilor. Firmele, primele luate în vizor. Cât a ajuns câștigul la un depozit pe persoană fizică
Au explodat dobânzile! Băncile aleargă după banii românilor. Firmele, primele luate în vizor. Cât a ajuns câștigul ...
Băncile din România au început, în sfârșit, să crească substanțial nivelul dobânzilor plătite pentru depozitele ...