SENTIMENTUL de dimineaţă: Se consolidează creşterile de ieri. FED arată mirajul unor noi stimuli

Cuvintele încurajatoare ale şefului băncii centrale americane şi rezultatele bune care au început să vină de la companii au încântat pieţele şi creează auspicii favorabile şi pentru ziua bursieră de azi. „Nu cred că se vor corecta creşterile de ieri. Mai degrabă vom avea, probabil, noi creşteri care le vor consolida pe cele de ieri“, a declarat pentru ECONOMICA.NET, brokerul Marcel Murgoci, cu o oră înainte de deschiderea Bursei.
Adrian N. Ionescu - joi, 26 apr. 2012, 06:14
SENTIMENTUL de dimineaţă: Se consolidează creşterile de ieri. FED arată mirajul unor noi stimuli

Ben Bernanke, şeful FED, a lăsat să se înţeleagă într-un discurs că. dacă va fi nevoie, va da drumul în piaţă la noi stimuli monetari pentru creşterea economică.

Astfel, că, „dacă nu apare vreo veste rea, vor fi creşteri, dar nu vor o mare amploare, căci nici lichiditatea nu va fi mare. Avem acţiuni suspendate pentru ţinerea AGA. O eventuală corecţie negativă ar putea surveni mâine, ca de sfârşit de săptămână, a mai adăugat Marcel Murgoci, directorul de tranzacţii ale casei de brokeraj  Estinvest, pentru ECONOMICA.NET.

Pe de altă parte, sunt aşteptate rezultatele companiilor pe primul trimestru şi sunt aşteptate bune. Deja au început să apară şi „par să fie mai bune ca acelea de anul trecut, ca la Carpatica (banca Comercială, n.r.), de exemplu“, completează Marcel Murgoci.

Repere tehnice

Indicele BET Fi a stagnat, de fapt, ieri, peste pragul de siguranţă de la 24.000 de puncteşi stă confortabil deasupra suportului de la 23.500. Sscăderea de 5 sutimi de procent poate fi pusă doar pe seama vânzărilor de acţiuni SIF Moldova (SIF2), ieri fiind ziua ex dividend, în care achiziţia de acţiuni nu a mai dat dreptul la dividende. 

Calendarul zilelor „cu“ şi fără dividend la Bursă, ca şi perspectivele acţiunilor le găsiţi în aricolul despre Cele mai fierbinţi zile la Bursă.

BET ar putea să se apropie mai mult de pragul critic de la 25.000 de puncte, care a fost, pe rând, rezistenţă împotriva creşterii, suport pentru aceasta şi din nou rezistenţă (v. capitolul DIDACTICE pentru explicaţii).

BET Fi  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea(FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini. Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Merită să ne uităm ceva mai mult la indicele BET XT, al celor mai importante 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP. BET XT arată ceva mai puţin fragil deasupra suportului de la pragul de 480 de puncte, pe care a tot încercat să-l străpungă în jos în ultimele săptămâni.

Câteva idei utile mai pot fi găsite şi în…

Arhivă

Încă nu este totul pierdut pentru tendinţa de creştere anuală, atâta vreme cât BET fi nu cade sub 21.000. Şi, cine ştie, cândva, după ce indicele se va stabiliza peste pragul de 25.000 de puncte, ne vom putea gândi că BET Fi ar putea relua creşterea spre 27.000 de puncte, aşa cum încă mai credea Dan Rusu, liderul echipei de analişti ai casei de brokeraj clujene BT Securities, în raportul său de dinainte de Paşte.

„Ne orientăm tot după zona 24.000-23.000 de puncte, ca punct optim de relansare a preţurilor“ spunea Dan Rusu, referindu-se la indicele bursier BET Fi, în cel mai recent raport al său săptămânal.

De soliditatea acestor praguri critice depinde reluarea creşterii, dar rezistenţa de la 25.000 de puncte nu va fi uşor de atacat, în ciuda randamentului dividendelor la SIF-uri promiţătoare.

La 21.000 de puncte se află cel mai important prag de siguranţă, adică suportul care şi este denumit  ca atare de analistul de la BT Securities: „pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte, de care atârnă perspectiva pentru restul anului“.

Mai multe repere tehnice despre toate pieţele pot fi consultate în Ce şanse de creştere au euro, aurul şi acţiunile bursiere în săptămâna dintre „cele două“ Învieri.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.


Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Moldovei: UMB a adus primele utilaje pe lotul 4 din tronsonul Buzău – Focșani VIDEO
Autostrada Moldovei: UMB a adus primele utilaje pe lotul 4 din tronsonul Buzău – Focșani VIDEO
Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL a adus deja primele utilaje la Focșani, pe drumul spre Crângul Petrești, a anunțat într-o postare pe Facebook......
Autoritățile ruse au cerut explicații companiei Apple pentru eliminarea aplicațiilor VK din App Store
Autoritățile ruse au cerut explicații companiei Apple pentru eliminarea aplicațiilor VK din App Store
Autoritatea de reglementare a comunicaţiilor din Rusia a cerut miercuri explicaţii de la Apple după ce aplicaţiile operate ...
Circulația tramvaiului 41 va fi suspendată între 30 septembrie și 6 octombrie
Circulația tramvaiului 41 va fi suspendată între 30 septembrie și 6 octombrie
Linia de tramvai 41 va fi suspendată în perioada 30 septembrie 2022 (începând cu ora 21.00) – 06 octombrie 2022 (ora ...
vivo devine sponsorul oficial şi smartphone-ul oficial al campionatului de fotbal FIFA World Cup Qatar 2022
vivo devine sponsorul oficial şi smartphone-ul oficial al campionatului de fotbal FIFA World Cup Qatar 2022
vivo anunță că a devenit Smartphone-ul Oficial şi Sponsorul Oficial unic din industria smartphone-urilor al campionatului ...