SENTIMENTUL de dimineaţă: Se pariază încă pe stimulentele marilor bănci centrale

Jucătorii de pe pieţele unde se pariază pe evoluţia viitoare a burselor încep ziua cu acelaşi optimism de ieri dimineaţa. Pariurile s-au adeverit, inclusiv la Bursa din Bucureşti, dar rămân valabile avertismentele transmise  de brokerul dimineţii de ieri, Mihai Mureşian, de la Intercapital Invest, pentru ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mie, 04 iul. 2012, 06:17
SENTIMENTUL de dimineaţă: Se pariază încă pe stimulentele marilor bănci centrale

Marii investitori ai lumii par convinşi că pariurile lor vor fi câştigătoare, dar ca să fie aşa, ar trebui ca mâine, odată cu informaţiile venite de la Banca Centrală Europeană, să se afle şi de decizii de relaxare a politicii monetare pentru alte monede cu care cresc marile economii ale lumii.

Jucătorii par că forţează deciziile oficiale, sau ştiu care vor fi acestea. „Valul acesta de optimism are ceva artificial“, declara ieri Mihai Mureşian, şeful brokerilor de la Intercapital Invest, pentru ECONOMICA.NET.

 „Politicile monetare îşi mută atenția spre fundamentele economice și, după modul în care pieţele își fac „încălzirea“ pentru cursa spre active mai riscante, se pare că se anticipează o relaxare monetară suplimentară şi în Statele Unite, precum şi în Japonia”, crede un strateg de piaţă de la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities din Tokyo, citat de Reuters.

Aceasta ar însoţi scăderea dobânzilor aşteptată mâine pentru Zona Euro şi penrtu lira sterlină.

 

Repere tehnice la București

Creşterea de ieri (+0,86%) a indicelui BET Fi, al Societăților de Investiții Financiare (SIF) şi al Fondului Proprietatea, tinde să-i aplatizeze viteza cu care atacă rezistenţa de la pragul de 22.000 de puncte. (v. mai jos explicaţii la cap. DIDACTICE)

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Atacul rezistenţei de la 22.000 de puncte este esenţial pentru reluarea tendinţei de creştere, potrivit lui Dan Rusu, șeful analiștilor de la firma de brokeraj BT Securities Cluj Napoca.

„Aşteptăm penetrarea acestui prag ca şi validare a scenariului pozitiv (cu target la 22.000)“, spunea Dan Rusu în raportul din luni dimineaţă.

Penetrarea rezistenţei inferioare, de la 20.500 nu este suficientă. Piaţa a mai forţat rezistența sau nivelul de confirmare pozitivă (al eventualei creșteri) de la 20.500 de puncte, „dar fără succes, indicele financiar revenind la un suport minor (19.700)“, scria analistul clujean acum două săptămâni.

De aceea, până nu vom obţine confirmarea prin stabilizarea peste 22.000 de puncte, „persistă pericolul scăderii până la un minim marginal pe la 18.800. În ultima instanţă, ambele ipoteze mizează  pe creşteri în a doua parte a acestui an“, mai spune ultimul raport al „analistului de luni“ al ECONOMICA.NET.

Din rezistenţă împotriva creşterii, Pragul de la 20,500 s-a transformat în suport pentru creştere. Vom vedea cât de solid este, dacă aşteptările pieţei nu vor fi satisfăcute.

 

Arhiva

Analistul de la BT Securities este optimist pe termen mediu.

„Mizăm mai degrabă pe o creştere peste nivelul de la 20.500 decât pe noi minime“, spunea acum vreo două săptămâni.

Înţelepţii rămân atenţi, totuşi, şi la suporturile de peste 19.000 de puncte, ca şi la cele de mai jos, care ar urma să se opună eventualelor scăderi.

SENTIMENTELE de dimineaţă mai vechi, din ianuarie şi de la sfârşitul anului trecut pot spune mai mult de cât de jos ar putea cădea piaţa, pe tot parcursul acestui an, marcat de insolvenţa Hidroelectrica şi de luptele iresponsabile pentru puterea politică.

Aşteptările mai vechi privind eventualele căderi mergeau până spre 16.000 de puncte. Mai multe detalii tehnice vechi se găsesc şi în articolele din seria  Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă.

 

 Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională pentru Achiziții Publice documențația pentru contractul de construire a......
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Prime Capital Invest S.R.L. și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...