SENTIMENTUL de dimineaţă: Şefii banilor lumii se bâlbâie. Confuzie pe pieţe

„E probabilă o uşoară scădere astăzi“, spune brokerul dimineţii de vineri pentru ECONOMICA.NET. Bucureştiul se pierde în marile jocuri politice dintre centrele de putere economică ale lumii, care au obstrucţionat ideea unei acţiuni sincronizate ale băncilor centrale. Bursa din  Bucureştiu va prefera să imite restul pieţelor europene.
Adrian N. Ionescu - vin, 08 iun. 2012, 06:17
SENTIMENTUL de dimineaţă: Şefii banilor lumii se bâlbâie. Confuzie pe pieţe

„E probabilă o uşoară scădere astăzi, după ce Bernanke (şeful FED, banca centrală a SUA, n.r.) a fost neconvingător aseară şi băncile centrale nu au ieşit cu stimulentele aşteptate de piaţă. Rămâne de văzut dacă azi va fi o corecţie a creşterilor din această săptămână, sau acestea vor fi  constituit, de fapt,  corecţia pozitivă a tendinţei de descreştere instalate în martie“, a declarat, pentruECONOMICA.NET, Marcel Murgoci, şeful brokerilor de la Estinvest, cu o jumătate de oră înaintea deschiderii bursei.

Rămâne de văzut dacă bursele de la Frankfurt, Paris şi Londra, care dau, în această ordine tonul, vor găsi aceeaşi notă muzicală.

Aşa zisa bâlbâială a liderilor banilor ar putea fi semnul că centrele de putere economică ale lumii folosesc împejurările crizei în competiţia pentru supremaţie.

Deocamdată băncile centrale ale marilor puteri economice nu găsesc acelaşi ton şi i-au lăsat pe chinezi singuri  în avangardă.

Chinezii nu au ezitat să facă lumii surpriza de a tăia rata de referinţă a dobânzii, dar, paradoxal, asta mai rău i-a supărat pe jucătorii de pe pieţele asiatice.

În afară de faptul că băncile centrale europene şi FED-ul american au tăcut, mişcarea chineză nu a făcut decât să întărească ideea că economia mondială nu mai are putere de creştere, potrivit analiştilor consultaţi de Bloomberg.

 

Repere tehnice

Creşterea, şi ieri consistentă (+2,59 %), a BET Fi, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, a aşezat piaţa exact desupra suportului mai vechi de la 20.000 de puncte, după ce confirmase, de fapt, suporturile de la 18.000 – 19.000 de puncte (, v. explicaţii la „DIDACTICE“).

Analiştii se uită mai ales la indicele BET Fi, care  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Încă nu sunt serioase speranţele de reluare a creşterilor până când nu va fi reconfirmat fostul suport de la 21.000 de puncte al indicelui BET FI, considerat cel mai nervos al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Nu trebuie să uităm condiţiile tehnice ale răsturnării tendinţei pozitive de la începutul anului, stabilite de Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, în rapoartele sale săptămânale, şi folosite în SENTIMENTUL de dimineaţă de până luna trecută. 

El vorbea de o eventuală cădere până spre 16.000 de puncte şi şi mai jos.

 

 

Arhivă

Pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte, al indicelui BET Fi, a devenit istorie. De el mai  „atârnă perspectiva pentru restul anului“, aşa cum spunea, până nu foarte demult, analistul de la BT Securities. Acum acest prag este unul de rezistenţă  la creştere, care va trebui  învins, dacă o eventuală revenire a pieţei va aduce indicele BET Fi până acolo.

Mai multe detalii tehnice în articolele din seria  Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă. Ultimul a fost cel scris  „sub ameninţarea greacă“.

Şi ceilalţi indici importanţi ai BVB sunt într-o situaţie similară, indicând răsturnarea tendinţei pozitive pe termen mediu, confirmate la începutul anului.

De asemeni, calendarul celor mai importante date statistice şi evenimente ale lumii pot fi consultate pe ECONOMICA.NET.

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Românii înregistrați pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai numeroși decât cei care joacă pe Bursă – Alexandru Petrescu (ASF)
Românii înregistrați pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai numeroși decât cei care joacă pe Bursă ...
Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât cei 178.000 de investitori consemnaţi pe Bursa de Valori Bucureşti, a afirmat, miercuri,......
Surpriză: Momentan, proiectul reactoarelor mici modulare de la Doicești nu merge mai departe. Reprezentantul statului s-a abținut la vot în AGA
Surpriză: Momentan, proiectul reactoarelor mici modulare de la Doicești nu merge mai departe. Reprezentantul statului s-a ...
Adunarea Generală a Acționarilor Nuclearelectrica trebuia să adopte azi o decizie referitoare la continuarea proiectului ...
The Group lansează agenția de marketing Digital Data Capital
The Group lansează agenția de marketing Digital Data Capital
The Group, lider al industriei de comunicare din România, lansează o nouă agenție de marketing digital, specializată ...
Cod portocaliu de vijelii și averse puternice pentru județele Călărași, Constanța, Ialomița și Tulcea
Cod portocaliu de vijelii și averse puternice pentru județele Călărași, Constanța, Ialomița și Tulcea
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri după-amiaza, mai multe avertizări nowcasting Cod portocaliu ...