SENTIMENTUL de dimineaţă: Spania sperie pieţele lumii, de ce ar insista Bucureştiul să crească?!

O zi parcă „făcută“ pentru scăderi. Bursele lumii caută, în jos, un nou nivel de echilibru al preţurilor, care să-l reflecte pe cel dintre argumentele că economiile lumii, şi mai ales cele europene, se însănătoşesc şi cele ale dezasatrului euro. Standard & Poor’s a mai tăiat din rating-ul Spaniei, nota pe care o dă capacităţii de plată a datoriilor sale.
Adrian N. Ionescu - vin, 27 apr. 2012, 06:28
SENTIMENTUL de dimineaţă: Spania sperie pieţele lumii, de ce ar insista Bucureştiul să crească?!

„O eventuală corecţie negativă ar putea surveni mâine (azi, n.r.) ca de sfârşit de săptămână“, spunea, ieri, Marcel Murgoci, directorul de tranzacţii ale casei de brokeraj  Estinvest, pentru ECONOMICA.NET.

Nu ştia de isprava Standard & Poor’s, ai cărei analişti sunt îngrijoraţi că Guvernul spaniol va trebui să bage bani în băncile ţării sale, ceea ce îi va deteriora şi mai mult capacitatea de plată şi aşa grav avariată.

Aproape că nu va mai conta ce veşti vor mai apărea pe piaţa românească, în condiţiile în care condamnarea definitivă la închisoare a liderului uneia dintre singurele 3 bănci cotate nu a contat prea mult, iar lumea este mai preocupată de daatele cu dividend.

Decapitarea Băncii Carpatica (BCC) şi atmosfera internaţională negativă vor conta mult astăzi.

 

Repere tehnice

Indicele BET Fi a crescut, ieri, cu vreo 280 de puncte peste pragul de siguranţă de la 24.000 de puncte, ceea ce înseamnă că stă confortabil deasupra suportului de la 23.500.

Eventuala scădere de azi nu ar trebui să pună în pericol acest suport, care ţine încă trează speranţa că piaţa va reveni pe tendinţa de creştere de termen mediu. (v. capitolul DIDACTICE pentru explicaţii).

Piaţa abia dacă este animată de calendarul zilelor „cu“ şi fără dividend la Bursă. Perspectivele acţiunilor, din acest punct de vedere, le găsiţi în aricolul despre Cele mai fierbinţi zile la Bursă.

BET Fi  face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea(FP) şi este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini. Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Merită să ne uităm ceva mai mult la indicele BET XT, al celor mai importante 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP. BET XT arată ceva mai puţin fragil deasupra suportului de la pragul de 480 de puncte, pe care a tot încercat să-l străpungă în jos în ultimele săptămâni.

 

Arhivă

Încă nu este totul pierdut pentru tendinţa de creştere anuală, atâta vreme cât BET fi nu cade sub 21.000.

Şi, cine ştie, cândva, după ce indicele se va stabiliza peste pragul de 25.000 de puncte, ne vom putea gândi că BET Fi ar putea relua creşterea spre 27.000 de puncte, aşa cum încă mai credea Dan Rusu, liderul echipei de analişti ai casei de brokeraj clujene BT Securities, în raportul său de dinainte de Paşte.

Pragul de la 25.000 de puncte este atât de „critic“, încât a jucat, pe rând, în ultimul an, atât rolul de  rezistenţă împotriva creşterii, cât şi pe cel de suport pentru creştere, Acum este din nou rezistenţă.

Până una – alta,ne orientăm tot după zona 24.000-23.000 de puncte, ca punct optim de relansare a preţurilor“, aşa cum spunea Dan Rusu, referindu-se la indicele bursier BET Fi, în cel mai recent raport al său săptămânal.

De soliditatea acestor praguri critice depinde reluarea creşterii, dar rezistenţa de la 25.000 de puncte nu va fi uşor de atacat, în ciuda randamentului dividendelor la SIF-uri promiţătoare.

La 21.000 de puncte se află cel mai important prag de siguranţă, adică suportul care şi este denumit  ca atare de analistul de la BT Securities: „pragul de siguranţă de la 21.000 de puncte, de care atârnă perspectiva pentru restul anului“.

Mai multe repere tehnice despre toate pieţele pot fi consultate în Ce şanse de creştere au euro, aurul şi acţiunile bursiere în săptămâna dintre „cele două“ Învieri.

 

 

 

Articol în curs de completare

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.


Te-ar mai putea interesa și
Grupul LEGO a înregistrat venituri de aproximativ 3,6 miliarde de euro în primele șase luni din an, în creștere cu 17%
Grupul LEGO a înregistrat venituri de aproximativ 3,6 miliarde de euro în primele șase luni din an, în creștere cu 17%
Grupul danez LEGO a anunțat astăzi rezultatele financiare și operaționale pentru primele șase luni ale anului, veniturile realizate fiind în creștere cu 17% față de aceeași perioadă a......
Kievul a elaborat instrucțiuni pentru populație în cazul în care Rusia atacă nuclear Ucraina
Kievul a elaborat instrucțiuni pentru populație în cazul în care Rusia atacă nuclear Ucraina
Consiliul pentru Securitatea Naţională şi Apărare din Ucraina (SNBO) a elaborat instrucţiuni detaliate pentru ucraineni ...
E.ON a semnat un acord cu Guvernul german privind o posibilă prelungire a funcționării centralei nucleare Isar și după 31 decembrie 2022
E.ON a semnat un acord cu Guvernul german privind o posibilă prelungire a funcționării centralei nucleare Isar și după ...
Subsidiara deţinută în totalitate de E.ON, PreussenElektra GmbH, a ajuns la un acord cu Ministerul Federal al Economiei ...
Autostrada Moldovei: UMB a adus primele utilaje pe lotul 4 din tronsonul Buzău – Focșani VIDEO
Autostrada Moldovei: UMB a adus primele utilaje pe lotul 4 din tronsonul Buzău – Focșani VIDEO
Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL a adus deja primele utilaje la Focșani, pe drumul ...