SENTIMENTUL de dimineaţă: Dacă teama de creştere apare la marile burse, Bucureştiul pierde din elan

„Corecţiile negative de săptămâna trecută dau semne de stabilizare“, spune brokerul dimineţii. Teoretic sunt posibile cumpărări, mai mult sau mai puțin prudente. Semnele revenirii economiilor își fac loc și în Europa, mai precis în Germania. Iar America o duce din ce în ce mai bine. La Bursa de București calculele privind randamentele dividendelor complică lucrurile, la fel ca și așteptarea agitației finale a ofertei Transelectrica.
Adrian N. Ionescu - lun, 19 mart. 2012, 07:22
SENTIMENTUL de dimineaţă: Dacă teama de creştere apare la marile burse, Bucureştiul pierde din elan

Tendinţa principală de creştere pe termen anual „ar mai avea cel puţin un încă un nou maxim de marcat“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Dan Rusu, liderul echipei de analişti ai casei de brokeraj clujene BT Securities, cu o oră înainte de deschiderea pieţei. Dar evenimentul nu se va întâmpla azi.

Indicele financiar BET FI a coborât la o zonă de suport (pentru creştere,vezi cap. DIDACTICE, n.r.) importantă, 24.000-23.000 de puncte, şi a început să dea semne de stabilizare săptămâna trecută“, adaugă Dan Rusu în raportul său săptămânal, despre care vom da mai multe detalii în articolul „Ce șanse de creștere au euro, leul, aurul și bursele în săptămâna promisiunilor Americii“.

Retragerile de preţuri de săptămâna trecută ale indicelui BET Fi, cel mai analizat indice de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB),  par că modifică alura tendinţei principale, abia confirmată.

Totuşi, Prin urmare, „dincolo de actualele corecţii, ne menţinem perspectiva pozitivă, anticipand un nou val de creştere care să propulseze piaţa până la 29.000-31.000 de puncte“, spune analistul de la BT Securities. Dar, deocamdată să trecem de 27.000. Din nou, probabil, nu azi.

Indicele BET FI, indicele despre care se spune că anticipează comportamentul străinilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a închis vineri în stagnare, sub pragul de suport esenţial pentru creştere, situat la nivelul de 25.000 de puncte.

Indicele BET Fi face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondul Proprietatea (FP), care sunt cele mai căutate de investitorii străini şi, de aceea, BET Fi este în centrul atenţiei analiştilor.

Veselia occidentală

În vreme ce noi abia sperăm ca actualele creşteri să ne aducă în preajma maximelor de acum doi ani, la bursele occidentale sporeşte teama că piaţa nu mai poate susţine raliurile care le-au dus în prejma paragurilor de unde au căzut la declanşarea crizei în 2007 – 2008.

Datele despre economia SUA constituie „un suport foarte, foarte puternic pentru piaţă”, a declarat Pierre Mouton, managerul unor fonduri de investiţii 7,5 miliarde dolari ale Notz Stucki & Cie din Geneva, citat de Bloomberg. „Datele confirmă faptul că economia într-adevăr îşi revine mai rapid decât era de aşteptat. Am întors pagina”, adaugă elveţianul.

În State „vedem acest raliu incredibil în piaţă, care  este incredibil de mulţumită de sine. Nu am mai fost atât de optimişti  de o lungă perioadă de timp”, a spus Randy Frederick, director de tranzacţionare şi a derivatelor de la Centrul de Cercetare Schwab din Austin, Texas, citat de Reuters, într-un articol intitulat Stocks’ correction coming? Not that again…

 

Calcule locale

Preţurile rămân la niveluri relativ atât de mici cât randamentele dividendelor promise de cele mai profitabile acţiuni să nu devină mai puţin atractive ca în urmă cu o lună, când era confirmată o tendinţă de creştere pe termen anual. Atunci piaţa aştepta revenirea la maximele de acum doi ani. Căci, la Bucureşti, nici nu poate fi vorba de revenirea la nivelurile de dinainte de criză.

Randamentul dividendului este raportul dintre valoarea acestuia pe acţiuni şi preţul pe acţiune .

„Mă gândesc că banii noi nu sunt prea mulţi şi lumea îşi face calcule ce şi când să vândă ca să participe la oferta Transelectrica. Mai sunt şi calculele pentru achiţiziile de acţiuni care vor da dreptul la dividende. Nici aici, invetitorii nu se grăbesc să cumpere ca să nu dimiueaze randamentele“, spunea, vineri, Marcel Murgoci, şeful tranzacţiilor de la acsa de brojeraj Estinvest.

Ar însemna că am putea rămâne în această tensiune până în apropierea sfârşitului ofertei de la Transelectrica, din 27 martie. În a treia zi de subscriere, s-au dat foaprte puţine ordine şi s-au comandat doar 3,27% din acţunile oferite.

 

Reperele tehnice

Scăderea sub 25.000 de puncte constituie primul test serios căruia trebuie să-i facă faţă tendinţa de creştere pe termen mediu (anual), declanşată anul acesta.

Cu cât piaţa întârzie mai mult sub acest suport, şi sub altele, ale celorlalţi indici, semnificaţia lor se schimbă şi se comportă ca nişte rezistenţe împotriva creşterii.

Acum tendinţa de creştere pe termen mediu este încă în siguranţă, dar rămâne de văzut care este soliditatea reală a suportului pentru creşterea BET Fi, identificat de analişti la pragul de 25.000 de puncte (vezi mai jos, în capitolul DIDACTICE, explicarea termenilor tehnici).

Mai exact cât de repede acest prag îşi va relua funcţia de suport.

Indicele BET Fi face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondul Proprietatea (FP), care sunt cele mai căutate de investitorii străini şi, de aceea, BET Fi este în centrul atenţiei analiştilor.

Analistul clujean de la BT Securities se aştepta, acum două săptămâni, ca „actualul (atunci, n.r.) val de creştere să se încheie pe la 27.000, de unde, după uşoare corecţii, ar mai urma un avânt până în zona 29.000 – 31.000 de puncte“. Se pare că, totuşi, corecţiile  au survenit mai devreme.

Este o dilemă tehnică. Maximul BET Fi al ultimelor 11 luni a fost de 26.231 de puncte, în 2 martie. Depăşirea pragului de 27.000 de puncte ar pune capăt unei consolidări (citeşte stagnări) care durează de doi ani, şi ar da un nou impuls încrederii în ieşirea definitivă din recesiune.

 

(Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

Te-ar mai putea interesa și
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Orașul Sibiu și șoselele din județ vor fi, timp de trei zile, din nou punctul de întâlnire al mașinilor clasice și al mașinilor electrice. ...
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Angajații marilor corporații lucrează în sistem hibrid, cu zile petrecute acasă, dar și la birou. Asta s-a văzut și ...
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) va lansa până la sfârşitul anului 2023 toate apelurile majore ...
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit şi panificaţie
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit ...
Indicele de calitate al grâului obţinut în acest an este superior, devenind astfel un produs panificabil, ce poate asigura ...