SENTIMENTUL de dimineaţă: Tendinţă solidă de creştere pe termen mediu, indiferent de corecţii

Creşterile vertiginoase sunt întotdeauna susceptibile de corecţii ulterioare. Ieri indicii Bursei din Bucureşti au crescut vertiginos şi brokerul acestei dimineţe la RTV.NET crede că este foarte probabilă o corecţie „pe fondul unor marcări de profit“. S-a instalat o tendinţă solidă de creştere, de neînvins, cu condiţia ca niciun eveniment major, extrem de nefericit să nu reaprindă criza datoriilor guvernelor lumii.
Adrian N. Ionescu - joi, 01 mart. 2012, 07:32
SENTIMENTUL de dimineaţă: Tendinţă solidă de creştere pe termen mediu, indiferent de corecţii

Există pe piaţă o mare tentaţie de a considera că ieşirea Greciei din Euro nu ar fi un astfel de eveniment, dar mai bine să nu se întâmple.

Oricum, „tendinţa de creştere actuală este foarte solidă pe termen mediu, adică măcar până la datele de referinţă ale adunărilor generale care vor stabili dividendele. Corecţiile vor putea apărea, însă, oricând pe fondul marcărilor de profit“, a declarat, pentru RTV.NET, Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Intercapital Invest, cu trei sferturi de oră înaintea deschiderii bursei.

Două precizări didactice: 1. datele de referinţă sunt datele la care trebuie să fii înregistrat ca acţionar la o companie ca să ai dreptul de a beneficia de deciziile unei anumite adunări generale a acesteia. atenţie însă, trebuie să cumperi acţiunea respectivă cu trei zile mai devreme, la date „cu dividend“, ca să poţi fi înregistat. 2. Marcările de profit sunt vânzări fără legătură esenţială cu tendinţa principală. Pur şi simplu investitorii vând ca să încaseze profitul de pe urma creşterilor anterioare.

Din motive locale, regionale, pieţele americane şi asiatice au corectat ele însele azi noapte şi acesta ar putea fi un bun pretext de scăderi şi pentru pieţelor europene, după cum arată pieţele contractelor la termen (futures, care pariază pe evoluţia ulterioară a burslor lumii), cu o jumătate de oră înaintea deschiderii acestora.

Ieri supneam că există un indiciu clar care certifică sau nu forţa unei tendinţe: volumul schimburilor. Cu cât mai mare este volumul tranzacţiilor cu atât mai mare este încrederea în tendinţă deci şi tendinţa este mai puternică. Ieri de pildă, s-au făcut tranzacţii de peste 11 milioane de euro, peste pragul psihologic de 10 milioane de euro.

Indicele BET Fi face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondul Proprietatea (FP), a depăşit nivelul de 26.000 de puncte, ceea ce înseamnă că a trecut peste pragul crucial pentru noua tendinţă de creştere anuală, stabilit la 25.000 de puncte de către  Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj BT Scurities din Cluj Napoca.

Acţiunile din portofoliul BET Fi sunt cele mai căutate de investitorii străini, indicele are reputaţia de a anticipa comportamentul celorlalţi indici, respectiv al întregii pieţe şi, de aceea, este în centrul atenţiei analiştilor.

Faptul că indicele BET FI, cel mai sensibil şi mai analizat de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), „s-a ţinut atât de bine la acest nivel  (săptămâna trecută, n.r.) ne-a determinat să adoptăm ca favorit scenariul optimist şi să dăm o probabilitate mai mare extinderii creşterilor, într-o primă etapă, până la 29.000 – 31.000 de puncte. Desigur, acest scenariu nu exclude corecţii pe parcurs“, preciza, luni,  în raportul său săptămânal, Dan Rusu.

La 29.000 – 31.000 de puncte sunt următoarele rezistenţe care trebuie înnvinse.

Argumentele lui Dan Rusu rămân valabile şi azi şi sunt detaliate în propriul nostru raport: „Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în săptămâna de după G 20

Indicele BET şi-a demonstrat forţa de a se instala stabil deasupra pragului de rezistenţă de la 25.000 de puncte. Răsturnarea tendinţei negative, în care noi am crezut deja de acum 3 săptămâni, a mai primit ieri o confirmare, iar eventualele corecţii nu o mai pot pune în pericol uşor.

După stabilizarea peste fosta rezistenţă de la 25.000 de puncte, acerasta a devenit suport pentru creştere şi ne putem aştepta ca eventualele corecţii să se oprească aici sau mai sus. „Vom putea spera în atingerea maximelor din februarie 2010“, ne spunea, luni, Dan Rusu. (vezi mai jos, în capitolul DIDACTICE, explicarea termenilor tehnici). Putem.

Altfel spus, fostul prag de rezistenţă împotriva creşterii s-a transformat în suport pentru creştere. Adică: investitori vor accepta greu scăderea sub acest prag, iar când o vor accepta o vor face doar temporar. Pericolele reale nu vor veni curând.

Decocamdată, corecţiile negative ar putea fi doar din cele „sănătoase“, cum le denumeşte  Marcel Murgoci, de la casa de brokeraj Estinvest. După un „raliu“ de creşteri consistente ( cum a fost cel din acest început de an), investitorii preferă să aştepte ca preţurile să mai scadă.

Scăderea este binevenită şi pentru cei care nu au intrat la cumpărare încă şi ar intra dar li se pare prea scumpă piaţa. Astfel, bani proaspeţi ar intra în piaţă.

Oricum, dacă este să ne temem de o corecţie, nu de cea de azi, dacă va fi,  trebuie să ne temem.

„După ce sezonul dividendelor se va fi încheiat, cândva în aprilie, este posibilă şi o corecţie negativă consistentă, pentru că va fi dispărut principalul stimulent pentru cumpărare. Va rămâne eventual cel al rezultatelor pe primul trimestru al companiilor, dacă vor fi bune“, declara Marcel Murgoci, vineri, pentru RTV.NET. Şi va avea dreptate măcar până în aprilie.

Pentru a avea la dispoziţie toate reperele tehnice, să precizăm că sub 25.000 de puncte, suportul cel mai solid, care se va opune răsturnării tendinţei ascendente recent confirmate, pragul cel mai apropiat de suport împotriva scăderii BET Fi,  este la 23.000 de puncte. Următorul este la 21.000 de puncte, însă coborârea până acolo nu este mai deloc probabilă.

Acestea sunt repere care nu  trebuie scăpate din vedere. Fiecare investitor, în funcţie de propria toleranţă la risc, trebuie să îşi propună  propriile repere pentru a da ordine de „stop pierderi“, în cazul instalării unei tendinţe negative neconvenabile din punctul propriu de vedere.

Celelalte detalii tehnice ale evoluţiilor pieţelor în Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în săptămâna de după G 20“. Ştiri potenţiale ale săptămânii le vom sintetiza articolul Ce ne mai așteaptă săptămâna aceasta. Știrile care vor mișca pieţele lumii

(Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)


DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT
Toate cele de mai sus nu sunt sigestii şi nici recomandări de investiţii. Responsabilitatea deciziilor aparţine celor care le iau, în funcţie de propria toleranţă la risc şi indiferent dacă s-au simţit inspiraţi sau nu de acest articol.

 

Te-ar mai putea interesa și
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Mașini clasice și electrice, pe șoselele din Sibiu la Transylvania Classic
Orașul Sibiu și șoselele din județ vor fi, timp de trei zile, din nou punctul de întâlnire al mașinilor clasice și al mașinilor electrice. ...
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Corporatiștii din București s-au întors la birouri, traficul la metrou a crescut, dar e la jumătate față de 2019
Angajații marilor corporații lucrează în sistem hibrid, cu zile petrecute acasă, dar și la birou. Asta s-a văzut și ...
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
MIPE va lansa până la sfârșitul lui 2023 toate apelurile majore de proiecte pentru perioada 2021-2027
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) va lansa până la sfârşitul anului 2023 toate apelurile majore ...
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit şi panificaţie
Petre Daea: Indicele de calitate al grâului din acest an este superior, ceea ce asigură confort industriei de morărit ...
Indicele de calitate al grâului obţinut în acest an este superior, devenind astfel un produs panificabil, ce poate asigura ...