SENTIMENTUL de dimineaţă: Transelectrica lasă loc optimismului extern

Va fi apogeul ofrtei publice a acţiunilor de vânzare ale statului la Transelectrica, dar investitorii neinteresaţi de ofertă ar putea să se molipsească de optimismul cu care sunt tentate pieţele externe.  Şeful dolarilor de pe toate meridianele, preşedintele Federal Reserve Ben Bernanke, a avut cuvinte de încurajare bine apreciate.
Adrian N. Ionescu - mar, 27 mart. 2012, 06:22
SENTIMENTUL de dimineaţă: Transelectrica lasă loc optimismului extern

Ca urmare, indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au urmat optimismul şi au încercat gustul creşterilor, dar cu grijă mare şi lichiditate mică, aşa cum ne avertizase, ieri, drian Ciudin, directorul de tranzacţionare  al casei de brokeraj Carpatica Invest.

„Ar fi normal ca piaţa să încerce o uşoară relansare săptămâna aceasta“, spunea ieri Adrian Ciudin, şi, în mod normal, ceea ce a spus  ar trebui să fie valabil şi pentru azi

Indicele financiar BET Fi a confirmat puterea suportului pentru creştere situat la nivelul de 24.000 de puncte. Confirmarea este preţioasă, pentru că s-a apropiat de o rezistenţă esenţială, la 25.000 de puncte, chiar dacă lichiditatea nu a fost deloc grozavă (nici 5 milioane de euro, v. capitolul DIDACTICE pentru explicaţii)

BET Fi  este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini. Se menţine într-o zonă de suport importantă. 

Calendarul ştirilor care vor mişca pieţele lumii este în articolul Care sunt sentimentele consumatorilor germani şi americani. Alte ştiri care vor mişca pieţele lumii… 

Repere tehnice

Toţi indicii  BVB au crescut, ieri, dar mai ales acţiunile financiare, ale societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP), de care se ocupă BET FI.

Indicele BET FI, despre care se spune că anticipează comportamentul străinilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a apropiat mult de vechiul prag de suport esenţial pentru creştere, situat la nivelul de 25.000 de puncte.

De mai bine de o săptămână asistăm la un caz clasic de rezistenţă devenită scurtă vreme suport şi care apoi şi-a recăpătat funcţia de rezistenţă.

Raportul de lunea trecută al BT Securities este încă în vigoare şi, potrivit acestuia, este în siguranţă, încă, tendinţa principală de creştere pe termen anual. Săptămâna aceasta nu, dar putem începe să ne gândim chiar că BET Fi „ar mai avea cel puţin încă un nou maxim de marcat“, potrivit BT Securities.

În săptămânile următoare, BET Fi ar putea relua creşterea spre 27.000 de puncte, dar evenimentul acesta nu se va întâmpla nici azi. Şi nu înainte de a depăşi din nou rezistenţa de la 25.000.

„Dincolo de actualele corecţii, ne menţinem perspectiva pozitivă, anticipând un nou val de creştere care să propulseze piaţa până la 29.000-31.000 de puncte“, spunea , cum prevedea, lunea trecută, în raportul său, Dan Rusu, liderul echipei de analişti ai casei de brokeraj clujene BT Securities., care, din nefericire şi-a suspendat raportul din această săptămână.

Deocamdată să trecem de rezistenţele de la 25.000 şi de la 27.000. Din nou, nu azi.

Mai multe repere tehnice despre toate pieţele pot fi consultate în Ce şanse de creştere au euro, aurul şi bursele în săptămâna promisiunilor Americii.


Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri, înainte de deschiderea de la ora 10. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
O bandă de escroci indieni a înființat și condus timp de opt luni un fals comisariat de poliție
O bandă de escroci indieni a înființat și condus timp de opt luni un fals comisariat de poliție
O bandă de escroci din India, care conducea de opt luni de zile un fals comisariat de poliţie aflat la 500 de metri distanţă de domiciliul şefului poliţiei municipale, a fost destructurată şi......
Wizz Air alocă al patrulea avion bazei sale de pe Aeroportul Internațional Iași
Wizz Air alocă al patrulea avion bazei sale de pe Aeroportul Internațional Iași
Transportatorul aerian Wizz Air a anunțat astăzi că alocă nouă aeronavă bazei din Iași. Noua aeronavă Airbus A321neo ...
Franța respinge categoric planul de a se construi un gazoduct care să lege Peninsula Iberică de Europa Centrală
Franța respinge categoric planul de a se construi un gazoduct care să lege Peninsula Iberică de Europa Centrală
Franţa se delimitează categoric de interesul manifestat de Germania, Spania, Portugalia şi de Comisia Europeană asupra ...
CEC Bank acordă un împrumut de 15 milioane de euro companiei AAylex ONE, care deține brandul Cocorico
CEC Bank acordă un împrumut de 15 milioane de euro companiei AAylex ONE, care deține brandul Cocorico
CEC Bank a anunțat joi că acordă o linie de credit de 15 milioane de euro pentru finanțarea activității curente a unuia ...