SENTIMENTUL de vară: Marea ofensivă sau mica ciupeală

„Piaţa aşteaptă şi pariază cu grijă pe măsurile concrete de apărare a euro. Sentimentul este însă mixt pentru restul verii“, a mărturisit, pentru ECONOMICA.NET, Marcel Murgoci, şeful brokerilor de la Estinvest.Noul cuplu de lideri europeni european „Merkollande“ a susţinut declaraţia războinică a preşedintelui Băncii Centrale Europene. Merkel şi Hollande vor face şi ei „orice ca să apere euro“. Dar asta ar putea foarte bine să fie şi o invitaţie la vacanţă:„mergeţi liniştiţi, nu se va întâmpla nimic rău.“
Adrian N. Ionescu - mar, 31 iul. 2012, 06:48
SENTIMENTUL de vară: Marea ofensivă sau mica ciupeală

Sigur nu poate fi vorba de o cacealma, dar de marile salvări europene sunt saturaţi ultimii doi ani.

„Cel mai probabil este să avem o lună august crescătoare, dar nu poţi paria totul pe declaraţiile liderilor europeni. Piaţa aşteaptă şi pariază cu grijă pe măsurile concrete de apărare a euro. Sentimentul meu pentru restul verii este însă mixt“, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Fie vom avea o lună august explozivă, în care cursurile burselor lumii vor fi propulsate de noile decizii ale băncilor centrale, fie vom avea aceeaşi volatilitate, cu variaţii în jurul cotaţiilor medii ale verii, până la toamnă, când se anunţă marile scadenţe.

Şi într-un caz şi în celălalt, SENTIMENTUL  de dimineaţă se poate retrage în vacanţă până în septembrie. Dacă vor fi mari creşteri, cu siguranţă vor fi vizibile, iar dacă volatilitatea va caracteriza piaţa, ca şi până acum, importante vor fi reperele identificate până acum.

Încă de săptămâna trecută, un alt „broker de dimineaţă“ ne descria acest „sentiment de vară“ :

Vom rămâne toată vara, „practic, în aceeaşi situaţie ca acum o lună (sau două?, n.r.), între două scenarii a căror confirmare depinde de depăşirea pragului de la 20.500 (pozitiv / favorit), respectiv de infirmarea celui de la 19.700 de puncte (negativ/alternativ)“, aşa cum credea Dan Rusu de la BT Securities.

Scenariul pozitiv înseamnă creşteri peste 22.000 şi peste 24.000.


Balize tehnice la Bucureşti

Feflul în care Bursa de la Bucureşti tocmai a deschis în aceste momente pare să ilustreze varianta a doua.

Prin urmare:

Indicele BET FI, care face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP), stă foarte confortabil peste peste pragul de la 21.000 de puncte și înceracă să ne aducă aminte de rezistenţa de la 22.000 de puncte  (v. mai jos explicaţii despre termeni tehnici la cap. DIDACTICE).

Veste bună este că, dacă trageţi câte o linie prin  maximele, respectiv minimele tot mai mari din mai încoace, veţi observa mai bine canalul ascendent în care Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a obişnuit să evolueze.

Indicele BET FI este cel mai analizat de la BVB, pentru că acţiunile sale sunt cele mai căutate de investitorii străini.

Din această cauză, indicele BET FI mai are şi reputaţia că anticipează comportamentul restului acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Rămânem la ideea că tot suportul de la 20.500 de puncte este vital.

Ideea că de suportul de la 20.500 de puncte „depinde totul“ –  este demnă de arhivă după vechime, dar foarte actuală ca valabilitate 

Pe de altă parte perspectivele optimiste reale rămân abia „pentru lunile următoare“, aşa cum spunea analistul Dan Rusu în cel mai recent raport al  BT Securities. 

Mai demult, Dan Rusu spera ca, indicele BET FI, „să forţeze măcar până la 24,000 în lunile urmatoare“.

Dar acelaşi analist repetă, periodic, că „tot acest scenariu depinde de pragul 20.500 şi de capacitatea pieţei de a se ţine deasupra acestuia“. 

 

Arhivă

Cel mai bine este să speri în stabilitatea de peste vară, descrisă săptămâna trecută de brokerul de la Tradeville.

Altfel, rămâne întrebarea dacă nu cumva am adus prea devreme, la capitolul „Arhivă“, îndoiala mai veche : chiar s-a încheiat corecţia din mai şi iunie care a dus piaţa la minimele din iunie, sau mai avem de îndurat un val de scădere până la pragul de 18.800“ de puncte,  al indicelui BET Fi?

Pe termen mediu, par mai mari speranțele trecerii de rezistenţa care se opune, la 22.000, declanşării unei tendinţe de creştere a indicelui BET Fi.

Nu trebuie să ne facă să uităm cu totul că:

„Până nu vom obţine confirmarea prin stabilizarea peste 22.000 de puncte, persistă pericolul scăderii până la un minim marginal pe la 18.800. În ultima instanţă, ambele ipoteze mizează  pe creşteri în a doua parte a acestui an“, mai spunea un la raport mai vechi folosit de ECONOMICA.NET.

„Mizăm mai degrabă pe o creştere peste nivelul de la 20.500 decât pe noi minime“, spunea acum vreo lună analistul de la BT Securities. Acum este în continuare optimist pe termen mediu (circa 6 luni), aşa că nu putem discredita estimările sale mai vechi.

Înţelepţii rămân atenţi, totuşi, şi la suporturile de peste 19.000 de puncte, ca şi la cele de mai jos, care ar urma să se opună eventualelor scăderi.

SENTIMENTELE de dimineaţă mai vechi, din ianuarie şi de la sfârşitul anului trecut pot spune mai mult de cât de jos ar putea cădea piaţa, pe tot parcursul acestui an, marcat de insolvenţa Hidroelectrica şi de luptele iresponsabile pentru puterea politică.

Aşteptările mai vechi privind eventualele căderi mergeau până spre 16.000 de puncte. Mai multe detalii tehnice vechi se găsesc şi în articolele din seria  Ce şanse mai au leul, aurul şi acţiunile la bursă.

 


„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite. 

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă. 

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...