Separatismul scoţian alimentează mişcări asemănătoare în Spania şi Italia – Financial Times

Economica.net
15 09. 2014
europa_588643_35541200

Potrivit FT, entuziasmul acestor regiuni nu este împărtăşit foarte tare de comunitatea mondială a investiţiilor. Chiar dacă rezultatul referendumului din Scoţia este încă greu de prevăzut, investitorii au început să conştientizeze că Regatul Unit nu este singura ţară europeană care se confruntă cu mişcări separatiste din ce în ce mai hotărâte, scrie Agerpres.

Ascensiunea mişcărilor separatiste şi autonome din Europa pleacă din anii 1970. Tocmai atunci comunităţile flamandă, francofonă şi germanofonă din Belgia au iniţiat reforme care au făcut din această ţară una dintre cele mai descentralizate din UE. Tot atunci Italia a oferit autonomie Tirolului de Sud, iar Spania, după moartea lui Franco, a început să susţină autoguvernarea peste tot: din Ţara Bascilor până în Insulele Canare şi Galicia.

Astfel, la 11 septembrie, la Barcelona s-a desfăşurat cu mare pompă a treia demonstraţie din acest an în sprijinul independenţei Cataloniei.

Dacă referendumul din Scoţia întăreşte hotărârea Cataloniei de a desfăşura un plebiscit asemănător în noiembrie (forma şi statutul juridic exacte ale acestui vot rămân nedeterminate), el mai alimentează şi speranţa bascilor, subliniază FT. În jur de 150.000 de basci au format la 8 iunie un lanţ uman lung de circa 123 de kilometri pentru acţiunea denumită ‘Dreptul la alegere’, acţiune care a copiat lanţurile umane din 1989 din Estonia, Letonia şi Lituania, ce au obţinut independenţa faţă de Uniunea Sovietică.

În afară de aceasta, în ultimii ani referendumuri neoficiale online cu privire la independenţă au avut loc în provinciile italiene Tirolul de Sud şi Veneto.

Potrivit FT, votul din Veneto s-a remarcat prin lipsa unei organizări profesioniste, ceea ce a permis participarea multor oameni care nu au drept de vot. Însă, oamenii de aici nutresc o repulsie atât de pronunţată faţă de statul italian, încât este lipsit de raţiune să ignori aceste atitudini îngrijorătoare din Veneto şi Tirolul de Sud, subliniază cotidianul britanic.