Septembrie nu promite mai nimic bun, după prăbuşirea din august, spun analiştii. Vor mai creşte dobânzile la dolari?

05 09. 2015
shangha_stock_exchange_40299400

„Bunicele cifrele „nonfarm payrolls”  sosite astazi (vineri, n.r.) din SUA – dar nu sunt convins că o majorare a dobânzii cheie devine certitudine pentru septembrie”, scria vineri după amiaza Mihai Nichişoiu, analistul pieţelor externe de la casa de brokeraj Tradeville. Teoretic, rezultatele bune ale economiei americane ar putea convinge  FED (Federal Reserve, banca centrală a SUA) că nu mai este nevoie de stimulemte monetare excepţilonale şi să revină la un regim de dobânzi normal.

Analistul mai remarcă şi circul vicios în care se învârt jucătorii de pe marile pieţe ale lumii: „Bursa americană pare să se teamă de FED în aceasta dupa-amiază (vineri, n.r.). Dar raţionamentul e circular: dacă bursa pică teribil din nou, mai pare iminentă o restricâionare monetară în această lună?”

Bursa americană a închis în scădere pronunţată (-1,66% este mult pentru o bursă matură) şi nimic nu dă speranţe pentru mai bine în continuare.

Datele de vineri despre piaţa muncii din SUA nu au făcut decât să tulbure perspectivele privind reducerea ratei dobânzilor la următoarea reuniune FED din 16 – 17 septembrie. „Lucrurile nu sunt de bun augur pentru luna septembrie, care  este cea mai rea lună a anului pentru 500 Index Standard & Poor”, dintr-o perspectivă istorică care ajunge până în 1927, potrivit Bloomberg.

China a ţinut să-şi arate puterea cu o partadă militară impresionantă, prin care a sărbătorit victoria în cel de-al doilea război mondial. Dar intervenţia pe piaţă prin fonduri susţinute de stat nu a liniştiti spaimele. Jucătorii pe instrumente derivate pariază încă pe incapacitatea guvernului chinez de a controla piaţa.

„Situaţia e prea încurcată, prefer să rămân un simplu observator pentru un timp. La aproape două săptămâni după colapsul din 24 august, încă nu reuşesc să deşlusesc direcţii clare sau corelaţii puternice între pieţe”, conchide Mihai Nichişoiu.