Serbia, Albania şi Macedonia de Nord au convenit să îşi împartă surplusul de energie şi alimente

Trei ţări din Balcanii de Vest - Serbia, Albania şi Macedonia de Nord - au anunţat vineri că au căzut de acord să formeze o comisie comună pentru a se ajuta reciproc în a face faţă riscului unui deficit de energie şi alimente din cauza crizei în desfăşurare pe fondul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, relatează Reuters.
AGERPRES - vin, 02 sept. 2022, 16:55
Serbia, Albania şi Macedonia de Nord au convenit să îşi împartă surplusul de energie şi alimente

Din Balcanii de Vest fac parte Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Bosnia şi Kosovo, toate ţări care aspiră să adere la Uniunea Europeană.

Toate cele şase state depun eforturi pentru a acoperi nevoile energetice în contextul deficitului de astfel de resurse pe fondul războiului din Ucraina.

La un summit al Iniţiativei „Balcani Deschişi” la Belgrad, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, premierul Albaniei, Edi Rama, şi premierul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevski, au convenit să creeze un organism care să ajute cele trei guverne să îşi împartă surplusul de energie şi alimente.

„Tot ce este al nostru va fi la dispoziţia Macedoniei de Nord şi Albaniei şi invers”, a spus Vucic la o conferinţă de presă.

Serbia depinde aproape în totalitate de importurile de gaz din Rusia şi generează aproximativ 70% din nevoile sale de electricitate în centrale electrice pe cărbune învechite.

Macedonia de Nord se bazează pe combustibili fosili şi hidroenergie şi este de asemenea dependentă de importurile de electricitate. Albania produce majoritatea electricităţii sale în centrale hidroelectrice.

Premierul albanez Edi Rama a spus că cele trei ţări vor cere Uniunii Europene să le ajute să treacă mai uşor peste iarnă.

„Cel mai bun scenariu pentru Albania ar fi jumătate de miliard de euro (reprezentând cheltuieli suplimentare) pentru furnizările neîntrerupte de electricitate”, a afirmat el.

„Fac apel la UE să nu repete comportamentul ruşinos din timpul pandemiei (COVID-19), când ţările din Balcanii de Vest au fost nevoite să apeleze la China, Rusia şi Turcia”, a spus Rama.

Iniţiativa regională ‘Balcani Deschişi’ a fost oficializată în 2019, când Serbia, Albania şi Macedonia de Nord au convenit să creeze o zonă economică de 12 milioane de euro şi de graniţe deschise pentru persoane şi bunuri.

Te-ar mai putea interesa și
Alianța Renault – Nissan: Japonezii vor cumpăra 15% din divizia de vehicule electrice a francezilor. Sunt stabilite noi proiecte comune
Alianța Renault – Nissan: Japonezii vor cumpăra 15% din divizia de vehicule electrice a francezilor. Sunt stabilite ...
Oficialii Nissan au dezvăluit astăzi că planurile Alianței includ preluarea de la Renault a 15% din divizia Ampere precum și devoltarea de produse comune pe piața din Europa....
CE Oltenia primește alți bani de la stat, 90 mil. euro, pentu plata certificatelor de emisii în acest an
CE Oltenia primește alți bani de la stat, 90 mil. euro, pentu plata certificatelor de emisii în acest an
Complexul Energetic Oltenia va primi un ajutor de stat de 90,5 milioane de euro, ca parte a planului de restructurare avizat ...
Concedieri la Dell – 5% din forţa de muncă va fi disponibilizată
Concedieri la Dell – 5% din forţa de muncă va fi disponibilizată
Confruntat cu scăderea cererii pentru calculatoare personale, producătorul american de PC-uri Dell Technologies Inc. a ...
evoMAG pregătește investiții de 500.000 de euro. Compania se uită inclusiv peste granițe
evoMAG pregătește investiții de 500.000 de euro. Compania se uită inclusiv peste granițe
Retailerul electroIT evoMAG a bugetat investiții de 500.000 de euro în 2023, de două ori și jumătate mai mari ca anul ...