Sergiu Spînu, Robot Industries: Anul 2022 a fost unul în care marii retailerii s-au convins de avantajele utilizării roboților. Estimăm chiar mai bine de o triplare a numărului de proiecte până la finalul lui 2023

Robot Industries, unul dintre liderii în domeniul soluțiilor de robotizare și automatizare din România, a implementat în 2022, în premieră în marile lanțuri de retail din țară, mai multe proiecte robotizate de self-checkout cu roboți asistenți, și de spălare. În acest context, Sergiu Spînu, directorul general al companiei, se așteaptă la o triplare a numărului de proiecte implementate până la finalul lui 2023.
Lidia Neagu - mie, 14 dec. 2022, 22:23
Sergiu Spînu, Robot Industries: Anul 2022 a fost unul în care marii retailerii s-au convins de avantajele utilizării roboților. Estimăm chiar mai bine de o triplare a numărului de proiecte până la finalul lui 2023

”Anul 2022 a fost unul în care marii retailerii, si nu numai, s-au convins de avantajele utilizării roboților în fluxurile interne. De la timpi eficientizați, degrevarea personalului de anumite sarcini, până la costurile mult optimizate, beneficiile robotizării sunt multiple. Tocmai de aceea ne așteptăm ca anul viitor cererea pentru proiectele de robotică în retail să crească și estimăm chiar mai bine de o triplare a numărului de proiecte implementate până la finalul lui 2023”, a spus pentru Economica.net, Sergiu Spînu, director general al Robot Industries.

Sergiu Spînu este de părere că anul 2022 a fost un an cheie în dezvoltarea proiectelor de robotică în retail, dar și în alte domenii. În acest an, compania a implementat la nivelul întregii țări peste 100 proiecte de robotizare în retail.

”Din punctul nostru de vedere este un an de referință și un punct de start bun pentru o piață ce se anunță din ce în ce mai competitivă și mai dinamică. Oamenii de afaceri au început să înțeleagă faptul că soluțiile robotice nu sunt de domeniul viitorului, ci sunt soluții testate, mature și funcționale accesibile și la prețuri competitive. Tocmai de aceea, proiectele de robotică sunt deja prinse în costurile și investițiile companiilor pentru anul 2023. Iar aceasta tendință se va menține și chiar va crește, astfel încât peste doi sau trei ani să asistăm la un adevărat boom al acestei piețe”, a explicat reprezentantul companiei.

Ce muncă fac roboții în supermaket

În cadrul proiectelor implementate în acest an, Robot Industries a furnizat roboții RI Smart Greeting și RI Smart Service, proiectați pentru asistență în domenii precum HORECA și retail. Pentru serviciile de cleaning robotizat, Robot Industries oferă o varietate de soluții, precum modelele de roboți pentru curățare inteligentă, roboți de aspirare și dezinfecție.

Potrivit lui Sergiu Spînu, în România, în mod deosebit, companiile solicită roboții industriali, colaborativi, de logistică, de curățenie dar și roboți asistenți dezvoltați pentru HORECA.

”Creșterea numărului de proiecte robotizate în retailul din România este una exponențială, în contextul în care anii trecuți astfel de proiecte erau doar la stadiul de idee sau propunere. Proiecte precum cele de Self-Checkout, Tour Guide, Asistență, Promoteri si Eco Cleaning, dezvoltate de Robot Industries, cu modele de roboți de ultimă generație reprezintă proiecte noi, multe dintre ele realizate în premieră, nu doar pentru piața din țara noastră, ci și la nivel european”. 

De exemplu, aplicațiile dedicate retailului românesc au fost dezvoltate de la zero de echipa Robot Industries si adaptate conform multiplelor scenarii de interacțiune cu oamenii. Fiind dotați cu inteligență artificială, roboții pot să comunice, să răspundă solicitărilor verbale, să îndrume clienții, să facă promovare de produse, să realizeze rapoarte cu traficul din magazin, transportul comenzilor online, comportamentul clienților, și lista de scenarii este infinită.

Robotii asistenți furnizați de Robot Industries pot interacționa cu clienții din magazine și, grație funcției de asistență vocală cu care sunt dotați, le pot oferi informații despre promoții sau alte noutăți și, de asemenea, îi pot însoți spre zonele de self-pay disponibile. Cu tehnologia AI integrată, roboții RI Smart Greeting și RI Smart Service sunt capabili să ofere ghidaj și chiar să poarte scurte dialoguri cu interlocutorii umani.  

“Dezvoltarea acestui tip de proiecte în țara noastră, alături de parteneri importanți din retailul internațional, ne indică faptul că suntem cu toții pregătiți pentru aplicarea pe scară tot mai largă a soluțiilor de robotică. Aceste soluții au foarte multe avantaje – de la îmbunătățirea experienței cumpărăturilor, până la eficientizarea proceselor interne din magazin și, nu în ultimul rând, la optimizarea considerabilă a costurilor”, a adăugat directorul general Robot Industries România.

CITEȘTE ȘI:

Introducerea roboților asistenți în procesele de plată în rețelele de magazine are ca avantaj major reducerea timpului pe care clienții îl petrec la casa de marcat în așteptarea plății produselor și evitarea supra-aglomerării personalului. Pe lângă aceasta, preluarea de către roboții asistenți a sarcinilor de ghidaj și însoțire la case, conduce automat și la îmbunătățirea, per total, a experienței clientului în magazin – aceasta devenind mult mai atractivă, iar fluxurile mult mai bine organizate.

“La nivel european, soluțiile robotice în industria de retail reprezintă un segment tot mai activ, mai ales în țările dezvoltate, și deși la început de drum în România, cererea pentru aceste soluții se află într-o creștere exponențială. Comparativ cu anii precedenti solicitările de robotizare au crescut considerabil și datorită faptului că antreprenorii au început să înțeleagă beneficiile, stabilitatea și potențialul pe care le au soluțiile de automatizare și robotizare. Estimăm că în 2023, cererea pentru proiecte robotizate în industria de retail va continua să crească la un nivel comparativ cu acest an”, a mai punctat Sergiu Spînu.

Vânzările de roboți și soluții de automatizare la nivelul Europei au crescut cu 15% în 2021 vs 2020, cu peste 78.000 de unități instalate, și își vor menține trendul ascendent și în următorii ani, potrivit unuia dintre cele mai recente studii realizate de IFR (International Federation of Robotics) publicat în vara acestui an. 

În context european, România se afla la finalul anului 2020, pe ultimele locuri în ceea ce privește dotarea cu sisteme robotice și de automatizări raportat la număr de angajați (10.000 de angajați) conform datelor publicate de IFR și Eurostat.

În ultimii zece ani cererea de robotică a crescut continuu. Pandemia de Covid-19, deficitul de forță de muncă și nevoia de a reduce amprenta de carbon au influențat cererea constantă de soluții de robotică și automatizare.

Robot Industries este o companie românească cu peste 10 ani de expertiză în domeniul rețelisticii și securității, roboticii si automatizarilor. Este unul dintre principalii furnizori de automatizări industriale și roboți colaborativi din țară, distribuitor al unor branduri de top la nivel mondial, precum ESTUN- roboţi industriali pentru paletizare, sudură și bending; JAKA-roboţi colaborativi; Ecobot- roboţi de curăţenie sau seria RI de roboţi dedicați segmentului HoReCa, dezvoltaţi în România.

Soluţiile din portofoliul Robot Industries au aplicabilitate într-o varietate de industrii, de la cea automotive, la industria alimentară, a lemnului, metalurgică, HoReCa, agricultură, logistică și depozitare, dar și spaţii comerciale. Compania s-a specializat în dezvoltarea de aplicaţii robotizate precum sudură, vopsire, paletizare, bending, pick&place, asamblare, frezare 3D, șlefuire.

Robot Industries este în prezent unul dintre liderii pieței de robotică și automatizări din România, dar și din Sud Estul Europei.

Te-ar mai putea interesa și
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri totale de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13% față de anul......
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...