Service-urile auto cer modificarea articolelor referitoare la plata despăgubirilor şi termenul de plată din Legea RCA

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a transmis luni dimineaţa o solicitare preşedintelui Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Leonardo Badea, de a corecta două articole din Legea RCA referitoare la termenul de plată şi la plata despăgubirilor, înainte ca legea să intre la vot în Plenul Parlamentului.
Economica.net - lun, 15 mai 2017, 07:48
Service-urile auto cer modificarea articolelor referitoare la plata despăgubirilor şi termenul de plată din Legea RCA

‘Am transmis aceste două modificări pe ultima sută de metri, pentru că această comisie a invitat la mai multe sesiuni de dezbateri doar transportatorii şi asiguratorii, uitând că în această piaţă există şi asociaţii ale service-urilor auto, ale consumatorilor, ale brokerilor de asigurări, ale victimelor accidentelor de circulaţie etc’, a declarat Cristian Muntean, preşedinte ASSAI, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, Parlamentul României trebuie să construiască o lege a RCA având în vedere interesul celor 6 milioane de proprietari de autovehicule şi nu elaborarea unei legi care să mulţumească doar pe cei care blochează străzile sau pe depozitarii resurselor financiare colectate în mod obligatoriu de la şoferii români.

În acest context, ASSAI a solicitat Comisiei de buget finanţe din Camera Deputaţilor modificarea a două articole care avantajează exclusiv companiile de asigurări în defavoarea consumatorilor, primul articol referindu-se la faptul că termenul de plata a despăgubirii a fost extins în legea RCA de la 10 zile, la 40 de zile.

‘Până în luna septembrie 2016 termenul de plată a despăgubirii a fost de 10 zile, chiar dacă acesta era încălcat de cele mai multe ori de către anumiţi asiguratori, atunci când aceştia trebuiau să îşi onoreze obligaţiile de despăgubire. Guvernul Cioloş, odată cu emiterea OUG a RCA, a făcut şi un cadou legislativ firmelor de asigurări, prelungind termenul de plată a despăgubirii de 4 ori, acesta ajungând la 40 de zile. Cine câştigă din prelungirea termenului de plată a despăgubirii? Asiguratorul sau păgubitul RCA?’, se menţionează în documentul ASSAI.

În ceea ce priveşte plata despăgubirilor, cel de-al doilea articol pentru care ASSAI solicită modificări, varianta actuală cuprinsă în proiectul de lege RCA, prevede ca ‘pentru prejudiciile produse bunurilor, despăgubirile se stabilesc pe baza preţurilor de referinţă pe piaţă la data producerii riscului asigurat’, însă în România nu există preţuri de referinţă pentru bunuri şi servicii, susţin reprezentanţii ASSAI.

‘În mod particular, în domeniul reparaţiilor auto, este absolut imposibil să fie calculat un preţ clar de referinţă valabil pentru toate unităţile reparatoare, în condiţiile în care Registrul Auto Român are în evidenţă peste 9.860 de unităţi reparatoare autorizate, dintre care, 15% se închid/înfiinţează anual. Atunci când un păgubit trebuie să primească o îndemnizaţie de despăgubire, formulările trebuie să fie clare, ancorate în realitate, în temeiul legii şi să nu permită interpretări care să fie la cheremul companiilor de asigurări’, menţionează documentul.

În opinia şefului ASSAI, menţinerea unui astfel de articol ar produce un ‘adevărat blocaj de plăţi ale despăgubirilor atunci când firmele de asigurări ar diminua în mod arbitrar, fără criterii concrete plata despăgubirilor’ .

De asemenea, reprezentanţii ASSAI consideră că s-ar prelungi nejustificat de mult timpul de indisponibilizare a autovehiculului în service până la clarificarea situaţiei; păgubitul RCA, nevinovat de producerea unui accident, ar putea fi tras la răspundere pentru diferenţele de cost neachitate de către asiguratorul RCA; instanţele de judecată s-ar confrunta cu un val de litigii din partea păgubiţilor RCA în relaţia cu asiguratorii, având ca obiect, diminuarea cuantumului despăgubirii de către asiguratorul RCA.

‘O astfel de lege se modifică o dată la 15 – 20 de ani. Ar fi păcat ca 6 milioane de proprietari de autovehicule sa sufere din cauza unei legi strâmbe şi să arătăm în permanenţă cu degetul către Parlamentul Romaniei’, a mai spus ristian Muntean, preşedinte ASSAI.

Piaţa asigurărilor din România a fost dominată, în 2016, de criza asigurărilor auto obligatorii, declanşată de transportatori din cauza creşterii exponenţiale a tarifelor, criză care a dus la emiterea unei Ordonanţe de Guvern care prevede plafonarea preţurilor RCA pe o perioadă de şase luni. Noile tarife au intrat în vigoare începând cu data de 18 noiembrie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...