Service-urile auto independente susţin constituirea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici din România

Asociaţia Societăţilor de Servicii Auto Independente (ASSAI) susţine că sistemul de evaluare a daunelor prin intermediul Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici din România (CEETAR) ar putea rezolva peste 70% dintre problemele cu care se confruntă în prezent păgubiţii RCA sau asiguraţii CASCO abuzaţi de către societăţile de asigurări.
Economica.net - lun, 23 mart. 2015, 09:12
Service-urile auto independente susţin constituirea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici din România

Asociaţia susţine constituirea acestui corp de experţi, considerând că este un proiect care ar putea reforma întreaga piaţă românească de asigurări, dat fiind că se bazează pe un sistem care funcţionează de ani de zile şi cu mare succes pe pieţele de asigurări mature, scrie Agerpres.

‘Proiectul de lege privind constituirea CEETAR, care ar putea aduce schimbări importante pentru cele peste 5 milioane de proprietari de autoturisme din România, se află în plină dezbatere la Comisia pentru Transporturi din Camera Deputaţilor, forul decizional al Parlamentului României. (…) Reamintim că acest proiect de lege presupune ca daunele auto să nu mai fie constatate şi evaluate de către inspectori de daune care sunt angajaţi ai societăţilor de asigurări, aflându-se astfel într-un evident conflict de interese, ci de către experţi tehnici independenţi, cu adevărat pregătiţi şi care să fie responsabili patrimonial şi penal pentru soluţiile tehnice stabilite în cazul daunelor auto’, se arată într-un comunicat al ASSAI.

Reprezentanţii ASSAI acuză Uniunea Asigurătorilor (UNSAR), ASF şi Ministerul Transporturilor că ‘îşi dau mâna împotriva a 5 milioane de proprietari de autoturisme din România pentru menţinerea abuzurilor pe care asigurătorii le comit împotriva şoferilor’, se subliniază în comunicat.

Potrivit documentului, în data de 17 martie 2015 a avut loc o primă şedinţă a Comisiei pentru Transporturi din Camera Deputaţilor pentru analiza privind oportunitatea constituirii CEETAR. ‘Din păcate, la această dezbatere a Comisiei au fost invitaţi iniţial doar reprezentanţi ai UNSAR, ai ASF şi ai Ministerului Transporturilor. Au participat însă persoane fără tangenţă cu proiectul. (…) Remarcante au fost reacţiile mai multor deputaţi, membri ai Comisiei, la afirmaţiile reprezentanţilor tripletei UNSAR – ASF – Ministerul Transporturilor, privind buna funcţionare a modului de acordare a despăgubirii din partea societăţilor de asigurări. Majoritatea au recunoscut că, în calitate de păgubiţi RCA sau asiguraţi CASCO, au întâmpinat probleme grave în relaţia cu societăţile de asigurări atunci când au înregistrat daune care trebuiau acoperite de o poliţă de asigurare auto’, se mai arată în comunicatul ASSAI.

În şedinţa menţionată, reprezentanţii ASF-UNSAR-MT s-au pronunţat pentru respingerea proiectului de lege, motivând faptul că un astfel de organism nu este oportun, întrucât modul de despăgubire acordat de către societăţile de asigurări ar fi unul ‘corect şi nu ridică probleme’, precizează reprezentanţii service-urilor auto.

Proiectul de lege nu a fost respins în cadrul şedinţei din 17 martie şi va fi supus dezbaterii publice, iar la viitoarele discuţii au fost invitaţi toţi actorii asupra cărora acest proiect va avea efect, iar ASSAI este unul dintre ei, se subliniază în comunicatul citat. .

‘Dat fiind că ASSAI va participa la dezbaterile organizate pe marginea acestui proiect, am luat decizia de a împărtăşi în spaţiul public momentele-cheie în baza unui buletin informativ pe care îl vom transmite după fiecare întrunire. (…) Una dintre misiunile ASSAI este de a activa în interesul asiguraţilor români, de aceea a urmărit îndeaproape parcursul de legiferare a acestui proiect de lege. Soarta acestui proiect se va decide în curând. (…) Am vrea cu toţii să vedem în clar care politician îşi permite să sacrifice 5 milioane de cetăţeni cu drept de vot, doar pentru a proteja interesele financiare ale băieţilor deştepţi din asigurări care fac legea de 25 de ani pe această piaţă?’, a declarat preşedintele Asociaţiei, Cristian Muntean.

Te-ar mai putea interesa și
Aeroport Oradea: Selina Grup anunță finalizarea lucrărilor de extindere a pistei VIDEO
Aeroport Oradea: Selina Grup anunță finalizarea lucrărilor de extindere a pistei VIDEO
Selina Grup a anunțat că a finalizat lucrările de extindere a pistei Aeroportului Oradea, proiect finanțat prin POIM 2014 - 2020. Constructorul bihorean a prezentat și imagini video cu pistă......
Autostrada Bucureștiului A0: Au fost montate primele grinzi peste calea ferată pe lotul Aktor VIDEO
Autostrada Bucureștiului A0: Au fost montate primele grinzi peste calea ferată pe lotul Aktor VIDEO
Azi-noapte pe șantierul A0 Sud Lot 3 au fost montate primele două grinzi duble metalice pe deschiderea centrală a pasajului ...
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
Curtea de Conturi Europeană a publicat luni un punct de vedere conform căruia planul Uniunii Europene de a interzice, începând ...
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken a negat luni că Statele Unite folosesc un dublu standard la aplicarea legislaţiei ...