Servtrans Invest ar putea ieşi din insolvenţă în iulie, iar Uztel Ploieşti în august

Servtrans Invest, al treilea transportator feroviar de marfă din România, va ieşi din insolvenţă în iulie iar Uztel Ploieşti în august, a declarat Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar al celor două companii aflate în insolvenţă.
Economica.net - mie, 22 iun. 2016, 09:08
Servtrans Invest ar putea ieşi din insolvenţă în iulie, iar Uztel Ploieşti în august

„Luna viitoare vom scoate din insolvenţă Servtrans, a treia companie de transport marfă pe cale ferată. Pentru luna august, am programat ieşirea din insolvenţă a Uztel, pe care am adus-o pe profit şi o redăm întreagă şi cu zestre acţionarilor”, a spus Borza.

La momentul intrării în insolvenţă, în iulie 2011, Servtrans Invest făcea parte din grupul International Rails Systems (IRSY), controlat de omul de afaceri Cristian Burci, din care mai fac parte Astra Vagoane, Meva SA şi Romvag SA.

Grupul Grampet Services controlat de Gruia Stoica a primit în 2011 decizie de neobiecţiune din partea Consiliului Concurenţei cu privire la oferta de preluare a Servtrans Invest, în baza unei înţelegeri încheiate în 2010. Tranzacţia urma să reprezinte o componentă importantă a planului de reorganizare a societăţii, asigurându-i acesteia atât contextul economic, cât şi resursele necesare reintegrării în circuitul comercial, potrivit reprezentanţilor celor două grupuri implicate în tranzacţie.

În anul anterior intrării în insolvenţă, respectiv în 2010, compania specializată în transporturi de marfă pe cale ferată avea 967 de angajaţi, datorii de 366,55 milioane de lei şi pierderi de 36,24 milioane de lei. Anul trecut număra 116 angajaţi, datorii de 40,6 milioane de lei şi profit de 75.000 de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

Uztel SA Ploieşti, cel mai mare producător român de echipamente şi utilaje din domeniul petrolier, a intrat în insolvenţă în septembrie 2010.

În acel an, compania avea 606 angajaţi, datorii de 75,7 milioane de lei şi pierderi de 17,6 milione de lei. Anul trecut, compania avea 517 angajaţi, datorii de 31,2 milioane de lei şi pierderi de 2 milione de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

Societatea are peste 100 de ani de activitate în industria de petrol şi gaze. Istoric vorbind, Uztel este moştenitoarea primei rafinării din lume, construită în anul 1856 în apropiere de Ploieşti. Mai târziu, în 1950 – Ateliere mecanice ale Societăţii Româno Americane au devenit compania Uztel, în subordinea Ministerului Român al Petrolului.

În anul 2004 Uztel SA a fost privatizată, iar la momentul deschiderii procedurii insolvenţei, în 6 septembrie 2010, Uztel era în incapacitate de plată. Înregistra restanţe la plata salariilor pe ultimele cinci luni în valoare de peste trei milioane lei, restanţe către furnizorii de utilităţi şi materii prime coroborată cu lipsa de comenzi ceea ce a condus la încetarea producţiei, neplata impozitelor către bugetul consolidat şi a ratelor către bănci şi firmelor de leasing ceea ce a condus la popriri pe conturi şi executări de active din patrimoniul societăţii.

Creşterea producţiei şi a exporturilor şi recuperarea unor creanţe istorice de peste 2 milioane de dolari, sub conducerea administatorului judiciar, au determinat un reviriment al societăţii pe parcursul anului 2011, potrivit administratorului judiciar.

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...