Seulul estimează la 5.000 numărul de containere transferate de Phenian la Moscova

Ministrul apărării sud-coreean, Shin Won-sik, a declarat vineri că numărul de containere transferate de Coreea de Nord către Rusia, despre care se crede că transportă artilerie şi alte tipuri de echipamente militare care vor fi folosite în invazia Moscovei din Ucraina, este deja de aproximativ 5.000, informează EFE.
AGERPRES - vin, 29 dec. 2023, 10:51
Seulul estimează la 5.000 numărul de containere transferate de Phenian la Moscova

Într-o conferinţă de presă susţinută la Seul, Shin a amintit că volumul de containere pe care armata sud-coreeană le-a detectat ca fiind transferate de la Rason (nord-estul Coreei de Nord) către un port de lângă Vladivostok (Orientul Îndepărtat al Rusiei) până în octombrie a fost de aproximativ 2.000 de unităţi şi a apreciat că acest schimb pare să se fi accelerat foarte mult în ultimele două luni.

„Dacă transformi (5.000 de containere) în muniţie de 122 de milimetri, înseamnă mai mult de 400.000 de cartuşe (de artilerie), iar dacă o faci cu muniţia de 152 de milimetri, depăşeşte două milioane de unităţi”, a estimat Shin vineri, dând asigurări că informaţiile militare sud-coreene continuă să analizeze cu atenţie situaţia.

Seulul consideră că, de când Phenianul a început să trimită materiale la Moscova, a fost posibilă includerea altor echipamente în loturi, cum ar fi muniţie pentru tancuri, rachete ghidate antitanc, rachete sol-aer portabile, puşti, mitraliere şi chiar rachete balistice cu rază scurtă de acţiune (SRBM).

Liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele rus Vladimir Putin au avut în septembrie o reuniune la Cosmodromul rus Vostocinîi, la care au convenit să extindă cooperarea în domeniul militar, dovadă a recentei apropieri dintre cele două ţări.

Se crede că întâlnirea a cimentat sprijinul logistic al Phenianului pentru campania Moscovei în Ucraina, urmând ca în schimb regimul Kim să primească un anumit tip de asistenţă şi tehnologie de uz militar.

Separat, Shin a apreciat că executivul sud-coreean se aşteaptă ca reactorul experimental cu apă uşoară (ELWR) al Coreei de Nord să fie complet operaţional până în vara viitoare şi că este puţin probabil ca regimul să-l folosească pentru a produce plutoniu pentru bombe atomice.

Declaraţiile lui Shin intervin după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat săptămâna trecută că există semne de activitate la reactorul situat la Centrul de Cercetare Nucleară Yongbyon, la aproximativ 100 de kilometri nord de Phenian.

Shin a declarat că armata sud-coreeană a detectat încă din august această descărcare de apă din sistemul de răcire al reactorului şi că, ţinând cont de timpii de pregătire operaţională pentru acest tip de unităţi de fisiune, este probabil că va dura un total de 11 luni pentru a fi pe deplin operaţional.

În acelaşi timp, Shin a apreciat drept foarte scăzută posibilitatea ca Phenianul să-l folosească pentru a produce plutoniu pentru bombe, din moment ce procentul de Plutoniu 239 (izotopul folosit în armele nucleare) generată de reactoarele cu apă uşoară în combustibilul uzat este foarte scăzută.

În acest sens, el a amintit că regimul nord-coreean obţine deja plutoniu din reactorul său de 5 megawaţi situat tot în Yongbyon, deoarece, în ciuda faptului că are o putere mai mică decât ELWR (care este estimat la 25-30 megawaţi), cel de 5 megawaţi produce Plutoniu 239 într-un mod mai eficient.

Shin a considerat că argumentul nord-coreean conform căruia ELWR va fi folosit pentru a produce electricitate pentru complexul Yongbyon „nu poate fi exclus” şi că, la rândul său, Phenianul poate oferi acestui reactor alte utilizări militare, cum ar fi, de exemplu, folosirea lui ca teren de testare pentru dezvoltarea unui mic reactor nuclear, precum cele folosite de submarine.

Dezvoltarea submarinelor cu propulsie nucleară este unul dintre obiectivele majore ale programului de modernizare a armamentului aprobat de Coreea de Nord în 2021.

Ministrul apărării sud-coreean a vorbit totodată despre posibilitatea ca regimul nord-coreean să folosească tritiu (un alt izotop generat după fisiune) produs de ELWR pentru a produce bombe cu hidrogen.

Te-ar mai putea interesa și
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul gestionării ambalajelor și deșeurilor de ambalaje la nivel național,......
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general ...
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică "să nu se deschidă ...