Seulul găzduieşte manevre militare neobişnuite pe fondul tensiunii în creştere cu Phenianul

Seulul a găzduit miercuri exerciţii comune neobişnuite între armată şi poliţie, cu scopul de a-şi menţine capacităţile de reacţie în faţa potenţialelor ameninţări dinspre Coreea de Nord şi a altor situaţii neprevăzute, într-un moment de creştere a tensiunii cu ţara vecină, transmit Reuters şi EFE.
AGERPRES - mie, 27 dec. 2023, 13:32
Seulul găzduieşte manevre militare neobişnuite pe fondul tensiunii în creştere cu Phenianul

Peste 1.000 de membri ai armatei, poliţiei şi personalului pentru situaţii de urgenţă au participat la manevre.

Este neobişnuit ca o administraţie locală să organizeze pe cont propriu exerciţii de apărare de acest tip, iar manevrele din acest an au inclus pentru prima dată şi manevre la sol, pe lângă practicile obişnuite.

Manevrele au fost desfăşurate pentru a verifica disponibilitatea şi coordonarea forţelor de securitate în cazul unor situaţii de criză de securitate, cum ar fi infiltrările cu drone, într-un moment în care Coreea de Nord îşi perfecţionează armele şi rachetele nucleare, şi pentru a lua măsuri pentru corectarea deficienţelor, au indicat surse militare pentru agenţia locală de ştiri Yonhap.

Primarul Seulului, Oh Se-hoon, care a supravegheat exerciţiile, a declarat că securitatea este o prioritate pentru bunăstarea populaţiei şi a promis că va continua îmbunătăţirea cooperării dintre instituţiile de securitate pentru a promova o mai bună pregătire.

”A fost o lecţie importantă pentru noi atunci când sistemul de apărare avansat, de ultimă generaţie, al Israelului a cedat neputincios în faţa unui atac surpriză al Hamas înarmat cu artilerie convenţională şi mijloace primitive”, a declarat Oh.

Primarul Seulului a adăugat că asaltul transfrontalier al grupării islamiste palestiniene din 7 octombrie asupra unor aşezări din Israel, în care au fost ucişi peste 1.200 de oameni, a arătat că deţinerea de capacităţi militare superioare nu înseamnă prea mult dacă inamicul reuşeşte să lanseze cu succes un atac surpriză.

Acest tip de exerciţii pe teren este efectuat luând în calcul scenarii precum atacuri teroriste asupra instalaţiilor cheie – precum o importantă instalaţie de alimentare cu apă, staţii ale reţelei telefonice şi un coridor subteran de comunicaţii şi cabluri de alimentare cu energie electrică – printre altele.

Distanţa Seulului de doar 38 km de graniţa militară cu nordul îl face deosebit de susceptibil la un atac în orice moment, a apreciat Oh.

Seulul, al cărui centru dens populat care adăposteşte guvernul, afacerile şi finanţele ţării, are o populaţie de 9,4 milioane de oameni, plus alte 1,4 milioane de oameni care lucrează şi merg la şcoală în capitala sud-coreeană în fiecare zi.

Oh a adoptat o poziţie dură împotriva Coreei de Nord, argumentând că Sudul trebuie să deţină arme nucleare ca unică modalitate de a neutraliza ameninţarea de la Phenian.

Cu toate acestea, preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a exclus deţinerea de arme nucleare, făcând, în schimb, o prioritate din consolidarea alianţei militare cu Statele Unite şi restabilirea relaţiilor de securitate cu Japonia.

Manevrele de miercuri au loc la ceva mai mult de o săptămână după ce regimul nord-coreean a testat o rachetă balistică intercontinentală, mai exact una cu cea mai mare încărcătură din arsenalul actual, şi după ce a reuşit să pună pe orbită primul său satelit spion, progrese importante în dezvoltarea armamentelor Phenianului.

Phenianul şi-a intensificat tonul beligerant la adresa Seulului şi a aliatului său Washington şi a efectuat un număr record de astfel de teste.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...