Salariaţii acţionari ai fabricii de bumbac din Drăgăneşti dizolvă firma

În ultima zi a luni trecute, acţionarii fostei producătoare de fire de bumbac Oltcotton, din Drăgăneşti – Olt, au aprobat dizolvarea societăţii, după ce şi-au împărţit aproape tot ce-a mai rămas din ea, în urma plăţii datoriilor.  Investitorul Cătălin Chelu a trecut pe acolo.
Adrian N. Ionescu - mie, 13 feb. 2013, 22:06
Salariaţii acţionari ai fabricii de bumbac din Drăgăneşti dizolvă firma

Încă de acum aproape un an, acţionarii Oltcotton S.A. (simbol bursier OLBA) aprobaseră diminuarea de 10 ori a capitalului social, ca să-şi împartă diferenţa de peste un milion de lei, după vânzarea activelor şi plata datoriilor.

Acţionarul majoritar este SIF Moldova (SIF2), cu peste 51% din acţiuni, Asociaţia Salariaţilor PAS având 21%.

SIF Moldova s-a bucurat să scape de o investiţie fără viitor şi a încasat mai mult de o jumătate de milion de lei. SIF Moldova nu s-a implicat în conducerea companiei în seama reprezentanţilor salariaţilor acţionari, potrivit unor surse apropiate SIF.

PAS Oltcotton  a luat aproape 220.000 de lei, tot înainte de a lua decizia de a dizolva societatea.

Printre beneficiarii împărţirii banilor rămaşi după plata datoriilor figura şi unul dintre cei mai cunoscuţi investitori la bursă, Cătălin Chelu, cu mai puţin de 90.000 de lei, potrivit unuia dintre rapoartele trimise de companie la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Oltcotton a încetat de mai mulţi ani să mai producă fire din bumbac si tip bumbac, din lipsă de comenzi, sufocată de costurile importurilor şi de concurenţa… asiatică.

În 2007 încetase exporturile, care acoperiseră, cu un an mai devreme 27% din livrările de peste 7 milioane de lei.

În 2006 firma încă mai dădea dividende, deşi şefii companiei se plângeau că problemele acesteia „se datorează existenţei pe piaţă a unor producători de origine asiatică, care practică un preţ de dumping“, potrivit raportului anual trimis la BVB. Formula a fost repetată în rapoartele ulterioare.

„Conjunctura economică mondială, nefavorabilă industriei textile, generată de ofensiva produselor chinezeşti, indiene şi pakistaneze“, a obligat conducerea firmei să caute, deşi fără succes, „noi activităţi productive“, dar  căutarea a fost dublată de „vânzarea activelor ce nu sunt utile“.

Conducerea companiei acuză „proasta guvernare a ţării. Din 40 de filaturi care erau în România nu mai este niciuna. La un moment dat piaţa a fost invadată de fire de bumbac din Turcia mai ieftine decât fibra din care erau făcute“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Nicolae Diaconescu, directorul general al companiei.

De vină ar mai fi şi apetitul consumatorilor  pentru lucruri ieftine şi de proastă calitate, potrivit oficialului Oltcotton

În final, anul trecut, s-au vândut terenuri şi clădiri de 2,5 milioane de lei (fără TVA), cu „destinaţia principală imediată: acoperirea datoriilor societăţii”.

S-au plătit datoriile restante (creanţa BCR, taxe şi impozite locale, bugete, furnizori de utilităţi, comisioane la arbitrul pieţei de capital  CNVM, Depozitarul Central, salarii restante etc.)

Din suma obţinută incluzând şi TVA s-au mai rezervat 1.185.000 lei „pentru restituirea către actionari a cotei părţi cuvenite, precum şi pentru acoperiarea costurilor privind operaţiunea de reducere a capitalului social şi ulterior de dizolvare voluntară a societăţii“.

Mai sunt aşteptaţi 412 acţionari individuali şi o firmă ca să-şi mai ia, până la sfârşitul lunii martie, drepturile de 193.689 lei din ceea ce a fost capitalul social al Oltcotton Drăgăneşti – Olt.

Te-ar mai putea interesa și
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. Este cea mai spațioasă mașină din gama europeană Mazda și va......
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea ...
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...